Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Neodtéká vám odpad v kuchyni nebo koupelně a navíc se z něj line nevábný zápach? Instalatéra nevolejte! Díky našim radám si s tím poradíte sami.

Ucpaný odpad u dřezu, umyvadla či vany je jeden z nejčastějších problémů, které v domácnosti musíme řešit. Voda odtéká pomalu nebo vůbec a ze sifonu se po celém bytě šíří kanalizační odér. V koupelně jsou nejčastěji na vině vlasy a chlupy. V kuchyni zase zbytky jídla, tuk, slupky, skořápky, úlomky kostí a jiné nečistoty, které se v odpadu usazují a postupně zde zahnívají.

Instalatéra nevolejte, zvládnete to sami

I když je ale odpad, který neodtéká, nepříjemnou komplikací, rozhodně není nutné hned volat odborníka. Instalatér si totiž za deset minut práce vezme nemalou částku, k tomu se obvykle platí i za cestovné. Navíc, pokud přijede ještě ten den, jedná se o havarijní zásah a za ten musíte počítat ještě s příplatkem. Vše vás tak vyjde na pěkných pár stovek. Nepříjemný problém se však dá snadno a rychle vyřešit svépomocí.

Babské rady na ucpaný odpad

Způsobů, jak si poradit s ucpaným odpadem jen s pomocí toho, co najdete ve spíži, je hned několik. Počítejte ale s tím, že všechny výše uvedené přípravky musíte nechat působit déle než agresivní chemické prostředky.

Vyzkoušet můžete jedlou sodu, ocet, prášek do pečiva nebo kuchyňskou sůl.  Použití je snadné. Větší sáček jedlé sody nasypte do sifonu, přilijte hrnek octa a po čtvrt hodině opatrně zalijte vroucí vodou. Celý proces pak ještě jednou zopakujte. Stejný postup použijte u prášku do pečiva. Sůl stačí jen do odpadu nasypat, nechat působit a asi za hodinu ho prolít horkou vodou.

Jak použít zvon a jaký si koupit

Spolehlivým pomocníkem na ucpaný odpad je zvon, s jehož pomocí vytvoříte silný tlakový ráz, který ucpaný odpad prorazí. Obvykle stačí jen pár prudších pohybů a odpad bude zase bez problémů odtékat.

Je však třeba vědět, jak na to. Umyvadlo či dřez zavřete špuntem, do jeho poloviny napusťte teplou vodu, mokrým hadrem ucpěte přepadovou vpusť, odzátkujte, nasaďte zvon na odtok a vytvářením podtlaku se pokuste odpad protáhnout. Pracujte zvonem tak dlouho, dokud voda nebude plynule odtékat.

A jaký zvon si pořídit? K dostání je několik typů, ať už z gumy či z plastu, a cena nepřevyšuje sto korun. Nám se osvědčil ten klasický gumový s dřevěnou rukojetí.

Odpad je pořád ucpaný? Vyčistěte sifon

Pokud předchozí čištění nepomohlo, možná máte ucpaný sifon. Nemějte ale obavy, i ten zvládnete vyčistit sami. Než se ale do toho pustíte, připravte si gumové rukavice, kbelík nebo lavor a hadr. Po rozšroubování vám totiž ze sifonu vytečou zbylá voda a všechny usazené nečistoty. Podívejte se také, zda je v pořádku těsnění. Pokud už je ztvrdlé nebo se drolí, raději ho hned vyměňte. Seženete ho v instalatérských potřebách nebo v hobby marketech.

Domácnost uklízíme pravidelně, ale to, že bychom měly čistit například i kosmetické štětce, nevíme. Jak často byste to měla dělat a jak o ně vůbec pečovat, aby svoji úlohu plnily co nejlépe a co nejdéle? To se dozvíte v našem videu:

 

Doporučujeme

Články odjinud