vytisknout velikost písma Jak vyčistit skvrny od kávy? Čím dřív, tím lépe

Zbavit se skvrn od kávy je jednoduché, pokud ovšem nehodu začnete řešit co nejdříve. U zaschlých skvrn je to totiž mnohem horší! Ať už na oblečení, sedačce nebo třeba pracovní desce. Pokud se ale budete řídit našimi radami, dokážete to.
Jak vyčistit skvrny od kávy? Čím dřív, tím lépe

Okamžitě pod vodu

Jakmile si kávou polijete košili, kalhoty nebo třeba šaty, co nejrychleji místo se skvrnou vložte pod studenou tekoucí vodu. Samozřejmě jen v případě, že jde o materiál, který běžně perete. Pokud si oblečení nemůžete sundat, použijte jakýkoliv čistý hadřík, který máte po ruce, namočte ho do studené vody a na skvrnu položte shora. Zespodu oděv podložte kusem složené suché tkaniny, která rychle absorbuje přebytečnou vlhkost. Po chvíli vrchní hadřík dobře propláchněte a postup zopakujte.

Pokud máte po ruce nějaký prací prostředek nebo odstraňovač skvrn, naneste ho trochu na zašpiněné místo a poté znovu propláchněte tekoucí vodou. Můžete použít i mýdlo, ale prací produkty jsou vhodnější, obsahují totiž enzymy, které rozkládají organické látky, jako je káva.

Nezapomeňte, že jde jen o první pomoc. Hned, jak jen to bude možné, přeperte inkriminovaný oděv v pračce nebo ho odneste do čistírny. U materiálů jako je kůže nebo srst vyčistěte to, co můžete, a zbytek nechte na profesionálech.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A