vytisknout velikost písma Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Otázka, kterou si klade mnoho z nás. Plast vydrží na věky, řezaný stromek krásně voní a o ten v květináči se musíme starat celý rok. Kterému dáte přednost vy?
Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Umělý stromek

Nesnášíte opadané jehličí, a proto dáte přednost stromku, který vydrží v teple a dlouho, aniž by dělal nepořádek? Pak zbystřete. Zejména alergici by si měli dát pozor. Umělé stromky jsou vyráběny z PVC, jehož základní surovinou je ropa, a často obsahují i látky, které jsou zdraví škodlivé a které mnohokrát překračují povolenou normu. Jedná se především o těžké kovy, jako jsou silně toxické kadmium nebo chrom. Umělé stromky patří mezi produkty, které se ve velkém množství dovážejí z Asie, kde jsou povolené normy pro užití chemikálií jiné a v některých případech ty naše přesahují až čtyřicetinásobně.

Ovšem výhodou umělého stromku je, že si můžete vybrat velikost, druh i barvu podle svého gusta a nemusíte každý rok kupovat nový. A po Vánocích odpadnou také starosti s jeho likvidací. Jenže, má to i zápornou stránku – bude vám chybět typická vůně jehličí. A ještě nezapomeňte na bezpečnost – světýlka nenechávejte bez dozoru, neboť i umělá hmota hoří.

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Řezaný stromek

Každý rok se u nás prodá téměř přes milión živých vánočních stromků. Některé pocházejí z tuzemska, jiné ze zahraničí, ale většinou jsou řezány s větším předstihem. Proto se o stromek musíme postarat ihned po nákupu.

Doma stromek vybalíme ze sítě, aby se neničily větve. Kmen seřízneme zhruba o dva centimetry, čímž se uvolní kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí. Kůru ale z kmínku neloupeme. Takto upravený stromek vložíme do nádoby s vodou. Ideální je nechat ho do Vánoc v chladné místnosti, na balkoně či na zahradě.

Do interiéru dáme stromek teprve až na Štědrý den. Stromek ve stojánku dáme na nějaké světlé místo, ale ne na přímé slunce. Měl by stát co nejdále od radiátoru a ve stojánku by měla být voda. Stromek tak bude moct po seříznutí kmene čerpat vláhu a vydrží déle. Jehličí je dobré pravidelně rosit rozprašovačem.

Vánoční stromečky trochu jinak

Vánoční stromečky trochu jinak

Živý stromek v květináči

Ze všech uvedených možností je stromek v květináči nejšetrnější alternativou k životnímu prostředí. Výběr je na nás. Dají se sehnat stříbrné smrčky, jedličky, také bohatá kavkazská jedle. Jedle má výhodu, že má příjemnou vůni a nepíchá, stříbrný smrk je hezký, ale jeho název je smrk pichlavý, což poznáme při zdobení stromku.

Vždy je však potřeba si uvědomit, že je to venkovní rostlina, která má v této době venku zimu, je ve vegetačním klidu, takže spí. Tím, že si stromeček koupíme a přineseme domů, po několika dnech či týdnech jej probudíme k životu. To je pro něj špatné. Venku je málo světla a strom potřebuje odpočívat.

Pokud stromek koupíme a venku je mínus deset stupňů, nenosme ho hned do bytu, ale dejme například do chodby, kde je plus deset stupňů, aby si stromek zvykl. Tím, že je stromek v zemi a nezačne opadávat, máme tendenci si jej nechat jako dekoraci v bytě. Ale tím mu neprospějeme, právě naopak. Ideální je hned po Vánocích stromek odnést ven, ale pozor.

Nejprve stromek dejme do místnosti, kde je teplota od nuly do pěti stupňů, a tam ho malinko zalijme a ponechejme asi měsíc. Jinak ho přesadíme ven až v březnu či dubnu. Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích jej můžeme znovu ozdobit.

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

A pokud se nechceme o stromek zcela ochudit (a nahradit ho třeba ozdobenou větví), měli bychom hledat co možná nejšetrnější zdroj. Vánoční větev se dá „vyrobit“ i z několika kusů chvojí, které je k dostání u prodejců vánočních stromků nebo v zahradnictvích.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklí…

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

13.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |