vytisknout velikost písma Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Otázka, kterou si klade mnoho z nás. Plast vydrží na věky, řezaný stromek krásně voní a o ten v květináči se musíme starat celý rok. Kterému dáte přednost vy?
Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Umělý stromek

Nesnášíte opadané jehličí, a proto dáte přednost stromku, který vydrží v teple a dlouho, aniž by dělal nepořádek? Pak zbystřete. Zejména alergici by si měli dát pozor. Umělé stromky jsou vyráběny z PVC, jehož základní surovinou je ropa, a často obsahují i látky, které jsou zdraví škodlivé a které mnohokrát překračují povolenou normu. Jedná se především o těžké kovy, jako jsou silně toxické kadmium nebo chrom. Umělé stromky patří mezi produkty, které se ve velkém množství dovážejí z Asie, kde jsou povolené normy pro užití chemikálií jiné a v některých případech ty naše přesahují až čtyřicetinásobně.

Ovšem výhodou umělého stromku je, že si můžete vybrat velikost, druh i barvu podle svého gusta a nemusíte každý rok kupovat nový. A po Vánocích odpadnou také starosti s jeho likvidací. Jenže, má to i zápornou stránku – bude vám chybět typická vůně jehličí. A ještě nezapomeňte na bezpečnost – světýlka nenechávejte bez dozoru, neboť i umělá hmota hoří.

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Řezaný stromek

Každý rok se u nás prodá téměř přes milión živých vánočních stromků. Některé pocházejí z tuzemska, jiné ze zahraničí, ale většinou jsou řezány s větším předstihem. Proto se o stromek musíme postarat ihned po nákupu.

Doma stromek vybalíme ze sítě, aby se neničily větve. Kmen seřízneme zhruba o dva centimetry, čímž se uvolní kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí. Kůru ale z kmínku neloupeme. Takto upravený stromek vložíme do nádoby s vodou. Ideální je nechat ho do Vánoc v chladné místnosti, na balkoně či na zahradě.

Do interiéru dáme stromek teprve až na Štědrý den. Stromek ve stojánku dáme na nějaké světlé místo, ale ne na přímé slunce. Měl by stát co nejdále od radiátoru a ve stojánku by měla být voda. Stromek tak bude moct po seříznutí kmene čerpat vláhu a vydrží déle. Jehličí je dobré pravidelně rosit rozprašovačem.

Vánoční stromečky trochu jinak

Vánoční stromečky trochu jinak

Živý stromek v květináči

Ze všech uvedených možností je stromek v květináči nejšetrnější alternativou k životnímu prostředí. Výběr je na nás. Dají se sehnat stříbrné smrčky, jedličky, také bohatá kavkazská jedle. Jedle má výhodu, že má příjemnou vůni a nepíchá, stříbrný smrk je hezký, ale jeho název je smrk pichlavý, což poznáme při zdobení stromku.

Vždy je však potřeba si uvědomit, že je to venkovní rostlina, která má v této době venku zimu, je ve vegetačním klidu, takže spí. Tím, že si stromeček koupíme a přineseme domů, po několika dnech či týdnech jej probudíme k životu. To je pro něj špatné. Venku je málo světla a strom potřebuje odpočívat.

Pokud stromek koupíme a venku je mínus deset stupňů, nenosme ho hned do bytu, ale dejme například do chodby, kde je plus deset stupňů, aby si stromek zvykl. Tím, že je stromek v zemi a nezačne opadávat, máme tendenci si jej nechat jako dekoraci v bytě. Ale tím mu neprospějeme, právě naopak. Ideální je hned po Vánocích stromek odnést ven, ale pozor.

Nejprve stromek dejme do místnosti, kde je teplota od nuly do pěti stupňů, a tam ho malinko zalijme a ponechejme asi měsíc. Jinak ho přesadíme ven až v březnu či dubnu. Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích jej můžeme znovu ozdobit.

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

A pokud se nechceme o stromek zcela ochudit (a nahradit ho třeba ozdobenou větví), měli bychom hledat co možná nejšetrnější zdroj. Vánoční větev se dá „vyrobit“ i z několika kusů chvojí, které je k dostání u prodejců vánočních stromků nebo v zahradnictvích.

Vánoční dekorace

Vánoční dekorace

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |