vytisknout velikost písma Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Otázka, kterou si klade mnoho z nás. Plast vydrží na věky, řezaný stromek krásně voní a o ten v květináči se musíme starat celý rok. Kterému dáte přednost vy?
Jak vybrat vánoční stromek – umělý, řezaný, nebo živý?

Umělý stromek

Nesnášíte opadané jehličí, a proto dáte přednost stromku, který vydrží v teple a dlouho, aniž by dělal nepořádek? Pak zbystřete. Zejména alergici by si měli dát pozor. Umělé stromky jsou vyráběny z PVC, jehož základní surovinou je ropa, a často obsahují i látky, které jsou zdraví škodlivé a které mnohokrát překračují povolenou normu. Jedná se především o těžké kovy, jako jsou silně toxické kadmium nebo chrom. Umělé stromky patří mezi produkty, které se ve velkém množství dovážejí z Asie, kde jsou povolené normy pro užití chemikálií jiné a v některých případech ty naše přesahují až čtyřicetinásobně.

Ovšem výhodou umělého stromku je, že si můžete vybrat velikost, druh i barvu podle svého gusta a nemusíte každý rok kupovat nový. A po Vánocích odpadnou také starosti s jeho likvidací. Jenže, má to i zápornou stránku – bude vám chybět typická vůně jehličí. A ještě nezapomeňte na bezpečnost – světýlka nenechávejte bez dozoru, neboť i umělá hmota hoří.

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Vánoční stromek ozdobte netradičně: kvetoucími rostlinami

Řezaný stromek

Každý rok se u nás prodá téměř přes milión živých vánočních stromků. Některé pocházejí z tuzemska, jiné ze zahraničí, ale většinou jsou řezány s větším předstihem. Proto se o stromek musíme postarat ihned po nákupu.

Doma stromek vybalíme ze sítě, aby se neničily větve. Kmen seřízneme zhruba o dva centimetry, čímž se uvolní kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí. Kůru ale z kmínku neloupeme. Takto upravený stromek vložíme do nádoby s vodou. Ideální je nechat ho do Vánoc v chladné místnosti, na balkoně či na zahradě.

Do interiéru dáme stromek teprve až na Štědrý den. Stromek ve stojánku dáme na nějaké světlé místo, ale ne na přímé slunce. Měl by stát co nejdále od radiátoru a ve stojánku by měla být voda. Stromek tak bude moct po seříznutí kmene čerpat vláhu a vydrží déle. Jehličí je dobré pravidelně rosit rozprašovačem.

Vánoční stromečky trochu jinak

Vánoční stromečky trochu jinak

Živý stromek v květináči

Ze všech uvedených možností je stromek v květináči nejšetrnější alternativou k životnímu prostředí. Výběr je na nás. Dají se sehnat stříbrné smrčky, jedličky, také bohatá kavkazská jedle. Jedle má výhodu, že má příjemnou vůni a nepíchá, stříbrný smrk je hezký, ale jeho název je smrk pichlavý, což poznáme při zdobení stromku.

Vždy je však potřeba si uvědomit, že je to venkovní rostlina, která má v této době venku zimu, je ve vegetačním klidu, takže spí. Tím, že si stromeček koupíme a přineseme domů, po několika dnech či týdnech jej probudíme k životu. To je pro něj špatné. Venku je málo světla a strom potřebuje odpočívat.

Pokud stromek koupíme a venku je mínus deset stupňů, nenosme ho hned do bytu, ale dejme například do chodby, kde je plus deset stupňů, aby si stromek zvykl. Tím, že je stromek v zemi a nezačne opadávat, máme tendenci si jej nechat jako dekoraci v bytě. Ale tím mu neprospějeme, právě naopak. Ideální je hned po Vánocích stromek odnést ven, ale pozor.

Nejprve stromek dejme do místnosti, kde je teplota od nuly do pěti stupňů, a tam ho malinko zalijme a ponechejme asi měsíc. Jinak ho přesadíme ven až v březnu či dubnu. Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích jej můžeme znovu ozdobit.

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

A pokud se nechceme o stromek zcela ochudit (a nahradit ho třeba ozdobenou větví), měli bychom hledat co možná nejšetrnější zdroj. Vánoční větev se dá „vyrobit“ i z několika kusů chvojí, které je k dostání u prodejců vánočních stromků nebo v zahradnictvích.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A