Rozdíly jsou obrovské
Není konvice jako konvice. Proto byste si před pořízením nové rychlovarné konvice měli ujasnit, co od ní vlastně očekáváte. Rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou obrovské. A to nejen v ceně, která se pohybuje od 145 korun až do 13 000 za designový model, který má víčko posázené krystaly Swarovski. Pokud vás zajímá, jak taková konvice vypadá, najdete ji spolu s dalšími výrobky ve fotogalerii.
Spolehlivost a bezpečnost
Samozřejmostí by měla být spolehlivost a bezpečnost nového spotřebiče. Asi není třeba vysvětlovat, že výrobek pořízený někde na tržnici za pár „pětek“ tyto parametry obvykle nesplňuje. Zdánlivě sice ušetříte, ale v konečné fázi vás tahle výhodná koupě může vyjít pěkně draho. Nejčernějším scénářem je požár, který taková konvice může způsobit.
Základním bezpečnostním prvkem je zabudovaný termostat, díky kterému se konvice po uvaření vody vypne. Dále by konvice měla mít pojistku, která zařídí, že se přístroj vypne, pokud v něm není voda. A chybět by neměla ani pojistka, která vypne ohřívání, pokud konvici zvednete ze základny.
Příkon a obsah
Soustřeďme se teď ale i na další faktory. Podstatný je samozřejmě příkon spotřebiče. Ten má totiž zásadní vliv na to, za jak dlouho vám začne voda v konvici vařit. Příkon výrobků, které na našem trhu pořídíte, je od 700 wattů do 3000 wattů. Tady obvykle platí, že čím více, tím lépe. Pro komfortní používání proto doporučujeme zvolit ten, který má minimálně 2000 wattů.
Hodně důležitý je i obsah. Někomu, kdo žije sám a jednou denně si uvaří vodu na kávu, by se asi konvice s velkým objemem nevyplatila. Naopak velká rodina, která miluje čaj, určitě využije některý z větších modelů. Ty mají objem až tři litry, ty nejmenší pak půl litru. Pro běžnou čtyřčlennou domácnost je nejvhodnější konvice o obsahu 1,7 litru, dvěma lidem úplně stačí ta s objemem 1,2 litru.
Záleží i na materiálu
Dalším podstatným parametrem pro výběr je materiál, ze kterého je konvice vyrobena. Levnější bývají z plastu, dražší z nerezové oceli. V poslední době pak přibyly ještě porcelán, sklo a keramika. Výrobci často tyto materiály kombinují.
Dávno už ale neplatí, že plastové spotřebiče musí být jen bílé a nudné. Výrobci nabízejí obrovský počet barevných variací a různých designů. Nevýhodou však je, že některým lidem zahřátý plast prostě smrdí a s ním i voda v takové konvici uvařená.
Topná spirála
Pozornost byste měli věnovat i topné spirále. Ta může být buď skrytá, nebo viditelná. Obě mají svá pro i proti. Konvice se spirálou ukrytou uvnitř pode dnem sice vodu ohřívá o něco déle, výhodou však je, že se na ní neusazuje vodní kámen. S tou, která má spirálu umístěnou viditelně na dně konvice, si budete čaj či kávu moci vychutnat dříve, ale zase nezabráníte usazování vodního kamene.
Praktická funkce: Možnost regulace teploty
Čajovým fajnšmekrům se pak určitě vyplatí pořídit si rychlovarnou konvici s možností regulace teploty. Obvykle funguje tak, že si na základně spotřebiče můžete vybrat z několika předem nastavených předvoleb. Voda se pak ohřeje jen na požadovanou teplotu a konvice se poté vypne. U nejmodernějších výrobků můžete teplotu sami nastavit na displeji.
Čemu ještě věnovat pozornost:
Délce přívodní šňůry – některé výrobky mají kabel dlouhý jen čtyřicet centimetrů. Jiné jsou vybaveny praktickým navíjením.
Typu základny – nejlepší je ta otočná, na kterou můžete konvici odložit, jak se vám zachce. Existují dokonce už takzvané bezdrátové konvice, jejichž základna je zabudována přímo do desky kuchyňské linky, takže vám nikde nepřekáží přívodní elektrický kabel.
Vodoznaku – ukazatel výšky vodní hladiny v konvici je praktický, často se na něm ale usazuje vodní kámen. Leváci pak při manipulaci ocení výrobky s oboustranným vodoznakem.
Zvukové signalizaci – konvice vás cinknutím nebo jiným podobným výrazným zvukem upozorní na to, že už je voda uvařená.
Otvírání víka konvice – některé výrobky jsou vybaveny užitečným tlačítkem na automatické otevření víka. To usnadňuje manipulaci a plnění. Praktické jsou i spotřebiče, které můžete plnit rovnou přes nalévací zobáček, bez nutnosti otevírat vrchní víko.
Filtru proti vodnímu kameni – ten bývá umístěn v nalévací hubičce konvice. Snadno odnímatelný filtr zabraňuje tomu, aby se vápenné usazeniny dostaly do vaší kávy či čaje.