Není pekárna jako pekárna
Domácí pekárna upeče chleba v podstatě za vás. Stačí jen večer nasypat mouku, přilít trochu vody, přihodit droždí, nastavit ten správný program. A ráno se pak už jen zakousnout do křupavého a voňavého pečiva. Uznejte, že to zní skvěle. Aby nový domácí pomocník nakonec neskončil po pár měsících zaprášený někde v útrobách kuchyňské linky, je třeba si před jeho pořízením nejprve ujasnit, co od něj vlastně očekáváte. Spousta nabízených modelů totiž kromě pečení chleba zvládne i celou řadu dalších věcí, jako jsou například výroba marmelády, příprava těsta na koláče, těstoviny i pizzu, upečení baget a croissantů, příprava domácího sádla a škvarků nebo třeba jogurtů. Vyrobí vám ale také marcipán, mléčnou rýži, sójový sýr tempeh, upeče sekanou anebo třeba dort.
Kvalita něco stojí
Na trhu jsou dostupné pekárny, které v akci seženete za méně než tisícovku, za tu nejdražší pak utratíte osm a půl tisíce korun. Cena se samozřejmě odvíjí od značky, designu, množství přídavných funkcí. Připravte se také na to, že i tady platí přímá úměra, tedy čím větší, tím také dražší. Jak ale prokázal i test provedený odborným časopisem dTest, rozdíl v ceně nemusí znamenat rozdíl v kvalitě pečení. Chutné pečivo připravíte i v tom nejlevnějším modelu. Pokud však budete péct často a chcete mít jistotu, že pekárna takovou zátěž zvládne a nějaký ten čas bude dobře a bez problémů sloužit, zvolte alespoň zlatou střední cestu.
Na velikosti záleží
Platí to i v případě domácí pekárny. Jiný model bude potřebovat mladý bezdětný pár, jiný rodina se dvěma dětmi a babičkou na hlídání. Z těch nejmenších budete mít jen půlkilový chlebík, velké vám upečou až dvoukilogramového chlapáka. Rozmyslete si proto dopředu, jak velká je spotřeba pečiva ve vaší domácnosti, a podle toho vybírejte. O velikosti a hmotnosti chleba rozhodují rozměry formy, ve které se peče. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu se hodí pekárna s obsahem nádoby 1200–1300 gramů.
Dokonalý moučník na víkend? Jednoznačně Míša řezy! Upečte je svým dětem a uvidíte, že vás budou milovat. Dezert se skládá ze tří vrstev, ale jeho příprava vám nezabere víc než hodinku času. Recept i postup najdete na videu:
Jedna, nebo dvě metly?
O to se přou i příznivci domácího pečení na diskuzních fórech. Pravdou však je, že počet hnětacích háků není až tak podstatný. Dvě metly se většinou používají u větších pekáren a připraví kvádrovitý bochník, modely s jednou metlou bývají určeny pro menší množství surovin a výsledný bochník má spíše tvar vysoké krychle. Pokud ale víte, že pekárnu budete často využívat také pro samostatné zadělávání těst na rohlíky, koláčky, pizzu a další dobroty, které pak budete péct v troubě, rozhodně si vyberte model se dvěma hnětacími háky. Nezapomeňte na to, že hnětače se z těsta vyndávají až po upečení, takže po nich zůstanou v chlebu díry.
Teflon, keramika, nebo nerez?
Každý z materiálů, které se při výrobě pečicí formy používají, má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti. Nejoblíbenější a nejrozšířenější jsou nádoby s teflonovým povrchem, který je nejlevnější. Chléb z nich jde dobře vyklopit, jsou nenáročné na údržbu, formu stačí jen opláchnout horkou vodou a jemným hadříkem lehce setřít povrch nádoby. Nevýhodou však je, že se teflon snadno poškrábe, ať už častým přidáváním semínek do těsta, nevhodným vyklápěním chleba z formy nebo třeba neopatrnou manipulací při skladování.
Keramická forma, která je o pár stovek dražší, je odolnější vůči poškrábání, výrobci slibují delší trvanlivost a zdravotní nezávadnost. Nejdražší je pak nerezová forma vyrobená z potravinářského nerezu, která má však neomezené možnosti použití a manipulace. Je téměř nezničitelná. Nevýhodou je však to, že se k ní chléb připéká.
Co by měla umět
Ujasněte si, co všechno by vaše nová pekárna měla umět. Většina z nich má pevně přednastavené hlavní i doplňkové programy. Zjistěte si proto, jaké programy jednotlivé modely nabízí, kolik z nich využijete a podle toho se rozhodněte, který vám bude nejvíc vyhovovat. Není ani tak důležitý počet, ale rozmanitost. Odložený start až o 13 hodin by měl být samozřejmostí.
Téměř všechny pekárny pak například disponují programem „marmeláda“, se kterým připravíte i sádlo a škvarky a různé kaše. U některých, které mají regulovatelnou teplotu, najdete také program na jogurt. Můžete se tak kromě pečení chleba pustit i do výroby domácích jogurtů. Pokud jste gurmáni a holdujete chlebu s přidanými olivami, sušenými rajčaty či třeba sýrem, oceníte automatický dávkovač surovin. Obrovskou výhodou jsou sklopné hnětače, které nezůstávají tolik zapečené v těstu, a je tak mnohem snazší je vyndat.
Na co se ještě zaměřit
- Ne všechny modely se hodí pro pečení přes noc. Levnější plastové dvouhákové pekárny jsou totiž poměrně dost hlučné.
- Vybírejte modely s jednoduchým ovládáním, u kterých nemusíte složitě přemýšlet, které z dvaceti tlačítek vlastně zmáčknout.
- Na údržbu je lepší pekárna vybavená dotykovým displejem, která nemá vystouplé části nebo příliš členitý povrch. Takovou pekárnu lze snadno otřít.
- Zaměřte se také na rozměry pekárny. I když spotřebiče nejsou nijak velké, potřebují stálé místo například na kuchyňské lince. U výšky je nutno počítat s tím, že budete otvírat víko.
- Některé modely také nabízejí možnost nastavit si propečení kůrky, někdo ji rád světlejší, jiný tmavší a křupavější. Zajímavou funkcí je i možnost Udržování teplého pečiva i po dopečení.