Jak vybrat sedačku: Potah z látky, kůže, nebo koženky? | iStock

iStock

Jak vybrat sedačku: Potah z látky, kůže, nebo koženky?

Plánujete koupi nové sedací soupravy, ale nemůžete se rozhodnout, jaký materiál zvolit? S námi budete mít výběr snazší.

Látka

Sedací soupravy potažené látkou patří k nejprodávanějším. Důvodů je hned několik. Tím prvním je možnost vybrat si z mnoha typů materiálů, ať už přírodních, nebo syntetických, jako je bavlna, režná tkanina, velur, mikroplyš a další. Druhým pak obrovská rozmanitost barev a vzorů. Na látku se totiž dá natisknout cokoli. Posledním důvodem je pak samozřejmě nižší cena.

Při výběru sedačky potažené látkou se v prvé řadě soustřeďte na její vlastnosti a kvalitu. Ta totiž z velké části rozhoduje o tom, jak dlouho vám tenhle kus nábytku vydrží a jak bude vypadat třeba za dva roky. Je třeba zvážit, kde bude souprava v bytě umístěna a jak moc bude vytížena.

Praktické jsou sedačky se snímatelnými potahy, které se dají prát. Ocení je nejen rodiče malých dětí, ale i majitelé domácích mazlíčků. Výhodou je i to, že když vás zvolený motiv či barva po nějaké době omrzí, nemusíte měnit hned celou soupravu, stačí si pořídit jen nový potah.

Nejdůležitějším faktorem u látkového potahu je otěruvzdornost neboli odolnost proti „ošoupání“ látky. Ta se obvykle označuje pojmem Martindale a pohybuje se nejčastěji mezi 20 000–45 000 cykly, tedy počtem posazení. Platí, že čím vyšší číslo, tím lépe. Po překonání počtu těchto cyklů totiž začne být na látce znát opotřebení.

Dalším důležitým parametrem potahové látky je stálobarevnost, tedy schopnost lzachovat si stejně krásnou a sytou barvu. Do některé z dražších potahových materiálů se pak přidávají látky, jako je například teflon či silikon, které způsobují, že je povrch vodoodpudivý, odolný proti nečistotám, má antibakteriální vlastnosti.

V současnosti se jednou z nejodolnějších, ale také nejdražších potahových látek Alcantara, která vzhledem připomíná semiš. Ta je i přes sílu a trvanlivost nádherně měkká, příjemná na dotek, prodyšná. Její údržba je navíc velice snadná, stačí pouze voda, neutrální mýdlo a jemný kartáček nebo houbička. A dá se i prát. Je totiž odolná proti působení vody, nesráží se a neroztahuje se.

Pokračování 2 / 4

Koženka

Textilii s povrchovou úpravou na bázi polyvinylchloridu nebo polyurethanu v minulosti patřila k oblíbeným materiálům. Sedací soupravu potaženou koženkou totiž pořídíte mnohem levněji než tu z kůže. Navíc se dá libovolně upravovat, ať už lakováním, barvením, nebo vyražením plastického vzorku.

Její obrovskou nevýhodou je, že vrchní vrstva už po krátké době praská. Dochází k tomu především na mechanicky namáhaných místech, jako jsou sedáky a opěrné polštáře. Navíc se nesnáší se solemi, které obsahuje pot.
Z těchto důvodu se od jejího použití začíná ustupovat a nahrazuje ji eko kůže.

Zajímá vás, jak proměnit starou předsíň v novou za dvě hodiny a dva tisíce korun? Podívejte se na video! Bytová designérka časopisu Nové proměny bydlení Zuzana Bernasovská vám ukáže, že úpravy bydlení mohou být rychlé, levné a přitom efektní:

Pokračování 3 / 4

Eko kůže

Nový moderní materiál, jehož horní vrstva je ze 100% polyuretanu a podklad ze 100% bavlněného úpletu, ocení nejen ochránci zvířat a alergici. Nejenže totiž neobsahuje žádné živočišné materiály, navíc má vynikající vlastnosti. Je vysoce odolný vůči oděru, pevný, zároveň však oboustranně prodyšný. Na první pohled je nerozeznatelný od pravé kůže, dá se ale vyrobit v široké škále barev, odstínů a vzorů.

Životnost je samozřejmě menší než u pravé kůže, ale při správném zacházení a péči vydrží roky. Jednou za čas ji naimpregnujte vhodnými prostředky. Nevýhodou tohoto materiálu je propustnost. Kvůli ní eko kůži škodí styk s tekutinami, které mohou způsobit škody jak na povrchu, tak uvnitř pohovky.

Pokračování 4 / 4

Kůže

Nejkvalitnějším a nejdražším materiálem je pravá kůže. Má nezaměnitelné rysy, specifickou barvu a strukturu. I proto jí někteří dávají přednost. Nejčastěji se používá hovězí, která je nejlevnější, a pak telecí, bůvolí, kozí, ovčí.

Tento přírodní materiál má spoustu výhod. Mezi ty největší patří vysoká pevnost a odolnost. Navíc se kůže přizpůsobuje okolnímu prostředí tím, že vstřebává vlhkost, ale nepropustí ji dovnitř. Při vylití jakékoli tekutiny ji tak stačí jen lehce setřít. Pokud se správně a pravidelně udržuje, získá časem zajímavou patinu, která ještě podtrhne její vzhled.

Má však i své nevýhody. Některým lidem je při kontaktu s tělem nepříjemná. V létě se na ni „lepíte“, v zimě zase studí. Navíc by neměla být umístěna na přímém světle, ať už jde o sluneční paprsky, lampu, nebo lustr. A neměla by se nacházet v blízkosti topení. Pokud chováte domácí mazlíčky, je třeba ji ochránit před jejich drápky, které ji mohou nenávratně poškodit.

Doporučujeme

Články odjinud