vytisknout velikost písma Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich mohli pochutnat i v zimě? Nasušte je! Nejrychleji to půjde v sušičce. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.
Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny | iStock

Houbařům konečně začaly žně. Z lesů nosíme košíky plné pravých hřibů, křemenáčů, podoubáků, bedel a dalších úžasných hub. Pochutnáváme si na smaženici, houbovce, guláši, obalujeme je jako řízky. A stejně, jako jsme je před tím v kuchyni postrádaly, teď už nám pomalu lezou krkem. Za pár dnů ale může být všechno jinak. Stačí pár studených nocí a přestanou růst. Je proto nejvyšší čas udělat si zásoby, které nám vydrží až do příští sezóny.

Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Způsobů, jak houby zpracovat, je celá řada. Možnosti, které se vám nabízí, najdete ZDE. My se ale tentokrát zaměříme na sušení. Nejstarší a také nejrozšířenější metodou uchovávání hub. Naše babičky je sušily nad pecí navlečené na niti, vy můžete použít síta nebo plechy vyložené pečicím papírem. Ty ale zaberou moc místa a navíc houby potřebují dost času na to, aby skutečně dobře proschly a neplesnivěly. Nejlepším řešením je proto pořízení kvalitní sušičky, která to zvládne za pár hodin. A využít ji můžete také nejen pro sušení jablek, hrušek a dalšího ovoce, ale i zeleniny a bylinek.

To musíte ochutnat! Připravte si pravé italské houbové rizoto, po kterém se všichni budou jen oblizovat. Recept vám prozradí a vařit vás ho naučí Radek David, šéfkuchař restaurací babiččina zahrada a La Veranda:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A