vytisknout velikost písma Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich mohli pochutnat i v zimě? Nasušte je! Nejrychleji to půjde v sušičce. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.
Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny | iStock

Houbařům konečně začaly žně. Z lesů nosíme košíky plné pravých hřibů, křemenáčů, podoubáků, bedel a dalších úžasných hub. Pochutnáváme si na smaženici, houbovce, guláši, obalujeme je jako řízky. A stejně, jako jsme je před tím v kuchyni postrádaly, teď už nám pomalu lezou krkem. Za pár dnů ale může být všechno jinak. Stačí pár studených nocí a přestanou růst. Je proto nejvyšší čas udělat si zásoby, které nám vydrží až do příští sezóny.

Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička v akci I: sušíme byliny

Sušička v akci II: sušíme houby

Sušička v akci II: sušíme houby

Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Sušička v akci III: sušíme ovoce a zeleninu

Způsobů, jak houby zpracovat, je celá řada. Možnosti, které se vám nabízí, najdete ZDE. My se ale tentokrát zaměříme na sušení. Nejstarší a také nejrozšířenější metodou uchovávání hub. Naše babičky je sušily nad pecí navlečené na niti, vy můžete použít síta nebo plechy vyložené pečicím papírem. Ty ale zaberou moc místa a navíc houby potřebují dost času na to, aby skutečně dobře proschly a neplesnivěly. Nejlepším řešením je proto pořízení kvalitní sušičky, která to zvládne za pár hodin. A využít ji můžete také nejen pro sušení jablek, hrušek a dalšího ovoce, ale i zeleniny a bylinek.

To musíte ochutnat! Připravte si pravé italské houbové rizoto, po kterém se všichni budou jen oblizovat. Recept vám prozradí a vařit vás ho naučí Radek David, šéfkuchař restaurací babiččina zahrada a La Veranda:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okras…

Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché. Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

20.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |