6
Fotogalerie

Jak vybrat barvy pro rostliny na balkon a terasu

Barvy ovlivňují naše pocity. Myslete na to při nákupu rostlin pro balkon a terasu: ať si plánujete pestré a exotické kombinace, jednobarevnou výsadbu či tón v tónu, poznejte nejdříve zásady výběru barev.

Kombinování barev má svoje zásady. Nejsou vůbec složité a jejich znalost se vám bude hodit. Pokud chcete barvy pro svůj balkon či terasu uspořádat tak, aby lahodily oku, pečlivě si prohlédněte barevný kruh s šesti základními barvami.

balkon_1.jpg
Barevný kruh vám bude skvělou pomůckou

V jednotlivých výsečích kruhu jsou barvy, které můžete kombinovat bez obav, budou-li protilehlé. To například znamená, že vyberete-li pro výsadbu jako hlavní barvu modrou, pak doplňkovou k ní je oranžová. Vhodné jsou i dvě barvy sousedící s první doplňkovou, tedy žlutá a červená.

Dvě v kruhu sousedící barvy netvoří působivý soulad, jak vidíte sami, modrá s fialovou nebude to pravé. Zvláštní postavení má v případě rostlin barva zelená: je přítomná na všech rostlinách, a proto ji nelze vyřadit jako nevhodnou (sousedící) k barvám modré a fialové.

Bílá s černou

V kruhu barev není zastoupena bílá ani černá, protože vlastně žádnými barvami nejsou. Tvrzení dosti troufalé, ale pravdivé: obě se nacházejí na pokraji barevného spektra a každá se světlem zachází jinak.

Bílá veškeré světlo odráží, černá je pohlcuje, a zatímco bílou v přírodě najdete, černá barva květu neexistuje. Vždy se jedná o velmi tmavé odstíny hnědofialové, jak můžete vidět například u některých kosatců nebo tulipánů.

balkon_5.jpg
Z bližšího pohledu není bílá čistě bílá, nádech růžové barvy je ale tak jemný, že se nemusíte bát ani kontrastních kombinací

Bílá barva se vždy hodí jako přechod mezi ostatními barvami, kombinovat se může s každou z barev uvedených v kruhu, dělá je ovšem tmavšími, než ve skutečnosti jsou. Černá (velmi tmavá fialová) oproti tomu ostatním barvám ve výsadbě přidá na jasu.

Studené, či teplé barvy?

V barevném kruhu najdete barvy i podle jiného měřítka – teplé a studené. Mezi teplé se počítá půlkruh od červené přes oranžovou po žlutou, mezi studené patří zelená, modrá a fialová (zbylá půlka kruhu).

Odstíny barev mohou být v pochopitelně v různé sytosti; jednoduše řečeno u teplých barev sytější = teplejší, bledší odstíny budou působit o něco chladněji. Ani u studených barev nepůsobí všechny odstíny stejně chladně, jejich světlejší tóny bývají ve výsadbě zklidňujícím prvkem.

balkon_4.jpg
Jemné pastelové odstíny květů balzamínek se dají dobře kombinovat

Brazilský karneval, nebo jezerní klid?

Každý z nás má svoje oblíbené barvy, mezi nimiž se cítí nejlépe, aniž by tušil proč.

  • Žlutá – je barvou slunce, podporuje tvořivost a soustředění, její odstíny se dobře ve výsadbě kombinují s ostatní doplňkovými barvami i s bílou a černou (žlutočerná kombinace je poněkud útočná).
  • Oranžová – v sobě nese kombinaci žluté a červené, je to barva tropů, dynamická a radostná, působí povzbudivě a podporuje kreativitu myšlení.
  • Červená – je v jasném a sytém odstínu jako barevný vykřičník, stimuluje mentální a fyzickou činnost. Pro někoho může být příliš agresivní, vyberte si proto odstín, který vám bude vyhovovat. Růžové barvy (červená s různým množstvím bílé) jsou oproti tomu romantické a něžné.
  • Modrá – je nejchladnější barvou, navozuje harmonii a zklidňuje, v horkém létě působí chladivě stejně jako barva vody v jezerech a oblohy.
  • Fialová – je barva vhodná k přemýšlení a meditacím, uklidňuje mysl. Je oblíbená u dětí, dospělí si ji buď oblíbili, nebo ji v lásce nemají.
  • Zelená – barva v přírodě všudypřítomná má pro nás náboj energie, uleví očím a potěší duši. Jen si vzpomeňte, jak na vás působí svěží jarní zeleň!
balkon_3.jpg
Romantickou atmosféru v každou denní dobu naladí odstíny růžové 

Jednobarevná výsadba?

Při výběru barev pro balkon a terasu můžete zvolit i výsadbu jednobarevnou, uklidňující a chladivou – například truhlíky z modrých lobelek a sporýšů. Pěkné odstíny modré mají petúnie i surfinie, najdete modré zvonky, olověnec, do nádob na terasu třeba hořcový stromek.

Atmosféru žhavého jihu navodí teplé barvy – do truhlíků lze vysadit žluté gazánie, minipetunie, Balkongold čili trojzubec (Bidens ferufolia), vitálku (Sanvitalia), osteospermum (český název nemá) nebo si jako nádobovou rostlinu pěstujte stromek žluté pařížské kopretiny (Argyranthemum) či slunečnice.

balkon_6.jpg
Žlutá barva květů působí, že vypadají jako malá sluníčka

V červených barvách seženete bez problémů muškáty, petúnie, do přistíněných míst begónie či fuchsie a sporýše. Taková červená lantana budou zářit z balkonu do daleka.

Barevný svět

Při rozhodnutí, že si pořídíte výsadbu vícebarevnou, můžete sáhnout jen po jednom druhu rostliny, ale v různých barvách (sporýše, muškáty, petúnie, gazánie). Kombinovat lze i různé barvy a druhy, případně mít jednobarevnou výsadbu z různých druhů.

Vždy však myslete na to, abyste zvolili rostliny s podobnými nároky na světlo a půdu, vláhu a živiny. Ve vícebarevné výsadbě by měly převládat tmavší barvy, světlých rostlin vysaďte méně a do popředí.

Nejen balkonové rostliny

Kdo nemá kde zazimovat klasické „balkonovky“, jako jsou muškáty a fuchsie, vybere si určitě z letniček nebo dvouletek. Brzy z jara osaďte balkon primulkami v pestrých barvách (koupíte je za cenu od patnácti korun), později je dáte na záhon.

Ani maceškami nic nezkazíte, protože vám pokvetou určitě do poloviny května. Kombinovat je můžete s pomněnkami či sedmikráskami. Nebojte se barev, po dlouhé zimě budou osvěžením.

Letničky jako balkonové rostliny jsou vděčnou výsadbou až do pozdního podzimu. Afrikány jednobarevné žluté, pestré oranžové (dnes koupíte i bílé), nizoučké i téměř metrové do nádob pokvetou až do zámrazu.

balkon_2.jpg
Afrikány v teplých barvách vydrží i nepříznivé a deštivé léto, na chráněném místě kvetou leckdy i v listopadu

Červené, fialové a dvoubarevné salvie jsou odolné, verbeny a petúnie v mnoha barvách zastupují převislé druhy. Potřebujete-li pnoucí modré krásky, pak si vysaďte rychle rostoucí povijnice. Romantiku na balkoně vám zajistí vonné a v pastelových barvách kvetoucí hrachory.

Doporučujeme

Články odjinud