Jak vybírat postel

Jak vybírat postel

Postel je místem, kde strávíme značnou část života. Otázku její kvality bychom proto neměli v žádném případě podceňovat. Vždyť kvalitní spánek nelze ničím nahradit!

Hlavním kritériem při výběru postele by neměla být estetika, alezdraví. Konstrukce, materiál a vybavení musí podporovat zdravý spánek. Odborníci dnes doporučují především postele na nožičkách, bez úložného prostoru, které umožňují plynulé proudění vzduchu a odvětrávání matrace. Důležité je také čelo postele, které chrání hlavu spáče před průvanem.

Smrk, buk a dub

Rám postele by měl být vyroben z kvalitního přírodního materiálu, nejlépe z dřevěného masivu. Naši výrobci používají především cenově dostupnější smrkové dřevo. Oblíbené jsou však i náročnější masivy bukové či dubové. Oproti dnes často používanému laminu mají postele vyrobené z masivu řadu výhod. Především jsou bytelné a trvanlivé. Kvalitní postele nabízí na českém trhu firmy Mireal, Vimas, Domestav a další.

Na rozměrech záleží

Nejen materiál ale i rozměry jsou v případě postele důležité. Minimální délka lůžka by měla být1 950 mm, vždy však musí být nejméně o 240 mm větší, než je délka ležící postavy. Minimální šířka postele by měla být 850 až 900 mm, v případě dvojlůžka, by se mělo jednat o 1 560 mm, lépe však o 1 800 mm. Lehací plocha postele by měla být umístěna 420 až 450 mm nad zemí. Staří a nemocní lidé však více ocení výšku okolo 600 mm.

Snad nejdůležitější na celé posteli je matrace. Právě na ní závisí kvalita spánku. Musí proto být dostatečně pružná a elastická, aby dokázala zachytit měnící se polohu spícího člověka. Matrace by také měla dokázat udržet stálou teplotu a odvádět vlhkost. Tyto funkce závisí především na struktuře jádra.

Matrace z polyuretanové pěny

Struktura jádra a materiál jsou také hlavním kritériem, podle kterého se matrace dělí. Nejlevnějším typem matrací jsou polyuretanové pěny, především molitan, ze kterých se vyrábějí matrace monolitické, sendvičové nebo profilované. Matrace z tohoto materiálu jsou sice finančně dostupné, ale pro dlouhodobé spaní nejsou nejvhodnější.

Pružinové matrace

Dalším typem, se kterým se můžete setkat na našem trhu, jsou pružinové matrace typu Bonell, skládající se z menšího množství velkých pružin, nebo naopak matrace taštičkové, skládající se z většího počtu menších pružin.

Polyuretan i latex

Vysokou mírou elasticity a prodyšnosti se vyznačují matrace vyrobené ze studených polyuretanových pěn. Velmi elastické jsou i matrace latexové, které jsou však daleko méně prodyšné. Kvalitní matrace na našem trhu nabízí firma Dřevočal.

Koňská klasika i moderní futon

Přirozeně prodyšné jsou samozřejmě i klasické matrace vyrobené z koňských žíní, kterým dnes na trhu konkuruje především futon. Jedná se o tvrdé, ručně vyráběné matrace z přírodních materiálů, které pocházejí z Japonska. Základem pro jejich výrobu jsou zkadeřená bavlněná vlákna. Tyto matrace jsou dnes považovány za jedny z nejzdravějších a anatomicky nejvhodnějších. Umožňují vynikající proudění vzduchu a jsou schopny absorbovat až 45 % vlhkosti.

Rošty

Důležitou součástí lůžka jsou také rošty, které napomáhají udržet páteř v přirozeném tvaru. Na trhu se běžně můžete setkat s dřevěnými laťovými rošty, které zaručují dostatečné provzdušnění matrace. Příčky takového roštu by měly mít šířku okolo 50 mm a vzdálenost mezi nimi by měla být maximálně 40 mm.

Dnes se však stále více doporučují tzv. lamelové rošty, které díky funkci druhého pružení zmenšují namáhání matrace a prodlužují tak její životnost. Na trhu naleznete lamelové rošty v různém provedení, v různé kvalitě a za různou cenu.

Nejjednodušší a nejlevnější jsou rošty s pevným uchycením lamel, které jsou vhodné jako podklad pro pružinové nebo jednoduché polyuretanové matrace. Pro střední a vyšší třídu polyuretanových a latexových matrací jsou určeny rošty s pohyblivým uchycením lamel. Skupina roštů v nejvyšší kvalitě je vhodná jako podklad pro nejluxusnější typy polyuretanových a latexových matrací. Českým výrobcem lamelových matrací jsou například firmy Ahorn a Tropico.

Protiskluzová podložka zvýší kvalitu

Kvalitu spánku mohou zvýšit i další doplňky, kterými lze lůžko dovybavit. Patří mezi ně například protiskluzová podložka, která se pokládá mezi rošt a matraci a zabraňuje pohybu matrace na roštu. Protiskluzové body zároveň vytvářejí mezi matrací a roštem vzduchové kanálky, které umožňují dýchání a odvětrávání matrace.Vylepšit postel si lze i masážním setem na uvolnění svalového napětí a celou řadou dalších doplňků.

Doporučujeme

Články odjinud