vytisknout velikost písma Jak v září pečovat o rostliny

V tomto měsíci je země ještě dost vyhřátá na výsev trávníku, ale současně už mohou hrozit mrazíky ohrožující letněné pokojové a tropické rostliny. Na zahrádce postupně vytipujte prostory vhodné k umístění krmítek pro ptáčky.
Jak v září pečovat o rostliny

Okrasná zahrada

  • Do země patří na jaře kvetoucí cibuloviny, kterým nevadí zimní mráz. Vysazujeme nejprve narcisy, pak tulipány a nakonec hyacinty a kosatce.
  • Ze země naopak vyjímáme odkvetlé cibuloviny a hlízy, které by v zimě zmrzly. Patří sem mečíky, pryskyřníky a begonie.
  • Pokud hodláme svůj kus půdy zkrášlit jehličnany (koniferami) a stálezelenými dřevinami, je čas vysadit je. Kupujeme teď rostliny s kořenovým balem či v kontejnerech a po výsadbě dbáme na řádnou zálivku, aby dřevina co nejrychleji zakořenila.
Klepněte pro větší obrázek 
  • Myslíme na příští rok a vysazujeme na záhony dvouletky vyseté na jaře.
  • Trvalky jsou teď většinou po odkvětu, odstraníme suché stonky a velké trsy můžeme rozdělit a rozsadit. Tím si je snadno namnožíme.
  • Růže jsme přestali přihnojovat v červenci. Teď jim dodáme maximálně draslík, aby dřevo vyzrálo a bylo odolné proti vymrzání. Odstraňujeme také odkvetlé stonky a planné výhony – vlky.
  • Pokud jsme trávník nezaložili na jaře, můžeme se do toho pustit právě v září. Je nejvyšší čas, dny jsou ještě dost teplé na to, aby semeno vyklíčilo a do zámrazu dobře zakořenily rostliny. S výsevem nečekáme déle než do poloviny září.
  • Pozor na balkonové rostliny. První mrazíky mohou přijít znenadání a některé tropické druhy jako mučenka či banánovník by mohl chlad poškodit. Naopak první mrazíky přežije olivovník či fíkovník. 

Ovocná zahrada

  • Děti spěchají zase do školy a my do zahrady sklidit všechnu tu úrodu. Švestky, hrušky, jablka a pozdní broskve, to vše nám teď plní košíky a mísy. Zdravé ovoce můžeme uskladnit, ale poškozené a padané musíme hned zpracovat.
  • Stromy také kontrolujeme a odstraňujeme napadené a poškozené části i plody. Nikdy nenecháváme plody na stromě ani pod ním, jsou semeništěm chorob a škůdců. Přihnojíme je draselným hnojivem, aby dřevo vyzrálo a bylo odolnější proti vymrzání.
  • Vlašské ořechy sklízíme, až jsou skutečně zralé a začnou samy padat. Sušíme je na slunci a čerstvém vzduchu. Čím důkladněji je na zimu připravíme, tím méně budou později plesnivět.
Klepněte pro větší obrázek
  • Kdo pamatuje na prababičky a jejich zvyky, možná si vzpomene na jejich způsob uskladnění ovoce. Tak třeba švestky v sušených kopřivách vydrží až několik týdnů. Také hrušky a jablka se dříve balily do papíru. Vyžaduje to však trpělivost a čas.
  • Pozdní odrůdy ovoce mohou přejít mrazíkem. Pak mají ještě výraznější vůni a sladší chuť.
  • Také bobulové ovoce se snadno rozmnožuje řízky. Větvičku s šesti pupeny seřízneme a zasadíme do pařeniště tak, aby dvě třetiny s pupeny bez listů byly pod zemí. 

Zeleninová zahrada

  • Sklízíme rajčata, papriky, lilky, patizony, cukety, malé dýně, fazolky, červenou řepu a další druhy zeleniny. Je čas konzervování a zamrazování zásob na zimu.
  • Po sklizni záhony zbavíme zbytků, které mohou napadat škůdci a choroby. Zeminu pohnojíme kompostem či uleželým hnojem a zpracujeme. Ideální je zelené hnojení. Po sklizni vysejeme na záhon směs brukvovitých a bobovitých rostlin, mladé rostliny pak zaryjeme.
  • Vyséváme špenát, zimní salát a ředkvičky. Také mangold a cibule pro jarní sklizeň patří do země.
Klepněte pro větší obrázek 
  • Vysazujeme podzimní česnek a některé druhy listové zeleniny.
  • Růžičkové kapustě zaštípneme špičku, aby se podpořil růst růžiček.
  • Sklízíme kořeny čekanky, z nichž ve sklepě budeme rychlit bílé puky.
  • Choulostivé byliny, zvláště rozmarýnu a bazalku, už by mohly zářijové mrazy poškodit. Proto je přeneseme do interiéru.
  • Věnujeme pozornost také kompostu. Přeskládáme ho a se zbytky ze zahrady dodáme rovněž hnojivo. 

Vychutnejte si pěkné zářijové dny a věnujte se sklizni úrody. Ačkoli máte práce nad hlavu, nezapomínejte ale na to nejdůležitější: užívejte si příjemný pobyt na zahradě a kochejte se krásami přírody!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |