vytisknout velikost písma Jak v září pečovat o rostliny

V tomto měsíci je země ještě dost vyhřátá na výsev trávníku, ale současně už mohou hrozit mrazíky ohrožující letněné pokojové a tropické rostliny. Na zahrádce postupně vytipujte prostory vhodné k umístění krmítek pro ptáčky.
Jak v září pečovat o rostliny

Okrasná zahrada

  • Do země patří na jaře kvetoucí cibuloviny, kterým nevadí zimní mráz. Vysazujeme nejprve narcisy, pak tulipány a nakonec hyacinty a kosatce.
  • Ze země naopak vyjímáme odkvetlé cibuloviny a hlízy, které by v zimě zmrzly. Patří sem mečíky, pryskyřníky a begonie.
  • Pokud hodláme svůj kus půdy zkrášlit jehličnany (koniferami) a stálezelenými dřevinami, je čas vysadit je. Kupujeme teď rostliny s kořenovým balem či v kontejnerech a po výsadbě dbáme na řádnou zálivku, aby dřevina co nejrychleji zakořenila.
Klepněte pro větší obrázek 
  • Myslíme na příští rok a vysazujeme na záhony dvouletky vyseté na jaře.
  • Trvalky jsou teď většinou po odkvětu, odstraníme suché stonky a velké trsy můžeme rozdělit a rozsadit. Tím si je snadno namnožíme.
  • Růže jsme přestali přihnojovat v červenci. Teď jim dodáme maximálně draslík, aby dřevo vyzrálo a bylo odolné proti vymrzání. Odstraňujeme také odkvetlé stonky a planné výhony – vlky.
  • Pokud jsme trávník nezaložili na jaře, můžeme se do toho pustit právě v září. Je nejvyšší čas, dny jsou ještě dost teplé na to, aby semeno vyklíčilo a do zámrazu dobře zakořenily rostliny. S výsevem nečekáme déle než do poloviny září.
  • Pozor na balkonové rostliny. První mrazíky mohou přijít znenadání a některé tropické druhy jako mučenka či banánovník by mohl chlad poškodit. Naopak první mrazíky přežije olivovník či fíkovník. 

Ovocná zahrada

  • Děti spěchají zase do školy a my do zahrady sklidit všechnu tu úrodu. Švestky, hrušky, jablka a pozdní broskve, to vše nám teď plní košíky a mísy. Zdravé ovoce můžeme uskladnit, ale poškozené a padané musíme hned zpracovat.
  • Stromy také kontrolujeme a odstraňujeme napadené a poškozené části i plody. Nikdy nenecháváme plody na stromě ani pod ním, jsou semeništěm chorob a škůdců. Přihnojíme je draselným hnojivem, aby dřevo vyzrálo a bylo odolnější proti vymrzání.
  • Vlašské ořechy sklízíme, až jsou skutečně zralé a začnou samy padat. Sušíme je na slunci a čerstvém vzduchu. Čím důkladněji je na zimu připravíme, tím méně budou později plesnivět.
Klepněte pro větší obrázek
  • Kdo pamatuje na prababičky a jejich zvyky, možná si vzpomene na jejich způsob uskladnění ovoce. Tak třeba švestky v sušených kopřivách vydrží až několik týdnů. Také hrušky a jablka se dříve balily do papíru. Vyžaduje to však trpělivost a čas.
  • Pozdní odrůdy ovoce mohou přejít mrazíkem. Pak mají ještě výraznější vůni a sladší chuť.
  • Také bobulové ovoce se snadno rozmnožuje řízky. Větvičku s šesti pupeny seřízneme a zasadíme do pařeniště tak, aby dvě třetiny s pupeny bez listů byly pod zemí. 

Zeleninová zahrada

  • Sklízíme rajčata, papriky, lilky, patizony, cukety, malé dýně, fazolky, červenou řepu a další druhy zeleniny. Je čas konzervování a zamrazování zásob na zimu.
  • Po sklizni záhony zbavíme zbytků, které mohou napadat škůdci a choroby. Zeminu pohnojíme kompostem či uleželým hnojem a zpracujeme. Ideální je zelené hnojení. Po sklizni vysejeme na záhon směs brukvovitých a bobovitých rostlin, mladé rostliny pak zaryjeme.
  • Vyséváme špenát, zimní salát a ředkvičky. Také mangold a cibule pro jarní sklizeň patří do země.
Klepněte pro větší obrázek 
  • Vysazujeme podzimní česnek a některé druhy listové zeleniny.
  • Růžičkové kapustě zaštípneme špičku, aby se podpořil růst růžiček.
  • Sklízíme kořeny čekanky, z nichž ve sklepě budeme rychlit bílé puky.
  • Choulostivé byliny, zvláště rozmarýnu a bazalku, už by mohly zářijové mrazy poškodit. Proto je přeneseme do interiéru.
  • Věnujeme pozornost také kompostu. Přeskládáme ho a se zbytky ze zahrady dodáme rovněž hnojivo. 

Vychutnejte si pěkné zářijové dny a věnujte se sklizni úrody. Ačkoli máte práce nad hlavu, nezapomínejte ale na to nejdůležitější: užívejte si příjemný pobyt na zahradě a kochejte se krásami přírody!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |