vytisknout velikost písma Jak usušit květy hortenzie

Bohaté kulovité květy hortenzií zdobí přes léto nejednu zahrádku, balkon či terasu. Věděli jste ale, že se dají také usušit, a mohou být tak nádhernou dekorací v interiéru i po zbytek roku? Vyzkoušejte triky profesionálních floristů!
Jak usušit květy hortenzie | iStock

Buďte trpěliví

Pokud se rozhodnete, že si barevné květy nasušíte, s jejich řezem nespěchejte. Důležité totiž je, aby byly dostatečně vyzrálé. Všechny jednotlivé květy musí být plně vybarvené po celé své ploše a musí mít vyvinuté prašníky. To poznáte tak, že je pouzdro ve středu jednotlivých kvítků prasklé.

Ani v tomto stádiu ale ještě květy neřezejte. Počkejte, až začnou odkvétat, tedy měnit barvu. Ty modré do zeleno-šeda, růžové a bílé do zelena, červené začnou hnědnout. V té době jsou květy nejpevnější. Stříhejte jen květy, které jsou zdravé a nepoškozené, nemají viditelné známky hniloby. Ze stonku před sušením odstraňte veškeré listy.

Květiny udělají na zahradě přes léto spoustu parády, přeneste si ji i domů. Bára Chutná, majitelka Domácího květinářství, vám v následujícím videu poradí, jak si zahradní květiny krásně naaranžovat do vázy a jak se k nim chovat, aby vám co nejdéle vydržely:

Usušte je na vzduchu

Asi nejjednodušší formou je klasické sušení v závěsu. Květy si tak zachovají svoji barvu i tvar. Potřebovat budete jen provázek a vhodný prostor. Stonky jednotlivých květů nebo svazky dvou až tří kusů ovažte provázkem a květy zavěste květem dolů do suché a tmavé místnosti, aby nevybledly. Teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo 25 °C. Takto usušené květy jsou ale poměrně křehké. Pokud je budete chtít použít při tvorbě aranžmá, postříkejte je den předem vodou z rozprašovače. Bude se s nimi lépe pracovat.

Květy můžete usušit i ve váze s trochou vody. Hladina by neměla dosahovat výš než asi 1,5 centimetru. Květenství ale musí být dostatečně pevná a vyzrálá, aby se vlastní váhou nezačala ohýbat dolů.

Jak pěstovat hortenzie na zahradě i jako pokojovky

Jak pěstovat hortenzie na zahradě i jako pokojovky

Preparujte je glycerinem

Neděste se, není to nijak složité. Velkou výhodou tohoto způsobu, kterému se říká stabilizace, je, že květy zůstanou krásně vláčné a dá se s nimi následně dobře pracovat. Navíc jsou pak trvanlivější. Tato metoda však má i své nevýhody. Květy totiž ztratí barvu. Dají se ale následně dobarvit.

Příprava na sušení vám zabere jen pár minut času. Potřebovat ale budete padesátiprocentní glycerin. Ten není drahý, lahvička o obsahu padesáti mililitrů stojí okolo třiceti korun. Pořídíte ho v hobby obchodech, drogeriích nebo potřebách pro výtvarníky. Stonky sklizených květů co nejdříve ostrým nožem došikma seřízněte a ponořte na dva až pět dnů do připraveného konzervačního roztoku.

Ten připravíte smícháním jednoho dílu glycerinu se dvěma díly horké vody. Hotový roztok nalijte do nádoby, aby voda sahala do výšky asi dvaceti centimetrů a vložte do něj připravené květy. Proces sušení trvá asi měsíc. Podle potřeby roztok do nádoby dolévejte.

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |