vytisknout velikost písma Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, vlastní zelenina chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, jež vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Otužilci na záhonech

První mrazíky ještě zahradami neprošly, ale i kdyby ano, se sklizní spěchat nemusíte. Kořenová zelenina (její pozdní odrůdy) vydrží v zemi ještě do konce října, v letech s příznivým počasím ji můžete sklízet do poloviny listopadu a nejotužilejší pastinák přežije bez úhony zimu na záhonech.  

Co jste si vypěstovali?

Tradiční kořenovou zeleninou k uskladnění jsou pozdní odrůdy mrkve a petržele. V oblibě je také nenáročný pastinák, dobře rostoucí i ve vyšších polohách a dávající vyšší výnosy než petržel.

Klepněte pro větší obrázek
Kořenová zelenina je otužilá, na její sklizeň máte ještě chvíli čas 

Určitě vám na zahradě nechybí ani bulvový celer nebo černý kořen – ten se dá upravovat jako chřest či konzumovat obalovaný i jako jemná kaše. Skladovat můžete i červenou řepu nebo zimní odrůdy ředkve.  

Příští rok si vypěstujte netradiční zeleninu

Příští rok si vypěstujte netradiční zeleninu

Opatrnost není zbytečná

Zelenina na uskladnění musí být nepoškozená, proto se k dobývání hodí nejlépe rycí vidle. Obzvlášť křehká mrkev je choulostivá. Abyste ji nepoškodili, podrývejte ji opatrně v meziřádcích (ještě křehčí je černý kořen). Poškozená kořenová zelenina rychle zahnívá a hniloba se šíří i na zdravé kusy.  

Tahal dědeček řepu velikou, převelikou…

Salátovou červenou řepu sklízejte, než začnou mrazy, namrzlé bulvy se k uskladnění nehodí. Listy neodřezávejte, ale stejně jako u celeru opatrně vykruťte.

Snažte se, aby zůstal střed (srdíčko) nepoškozen, jinak bude bulva uvadat. Ředkve ke skladování by měly mít průměr od pěti do osmi centimetrů, menší zpracujte raději hned.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro uskladnění vyberte jen zdravé, nepoškozené kusy  

Jak dlouho kořenová zelenina vydrží?

Za předpokladu, že jste sklidili kořeny a bulvy nepoškozené, čisté a suché (ne proschlé), můžete úrodu přesunout na zimní úložiště. V tmavém sklepě, založená do písku, vydrží mrkev víc jak půl roku.

Pastinák pro zimní spotřebu bude i po čtyřech měsících jako čerstvý (zbytek nechte přes zimu venku). Stejně tak vydrží kořenová petržel bez natě, zatímco celer je podobný vytrvalec jako mrkev – šest měsíců v písku, žádný problém. Kupodivu stejně dobře snáší skladování i ředkve. Jen salátová řepa bude po třech měsících na hranici svých možností.  

Rovnocenné podmínky pro všechny

Pro uskladnění kořenové zeleniny by neměla teplota překročit čtyři stupně (mrkev je chladnomilná a při vlhkosti vzduchu kolem devadesáti procent jí nejlépe vyhovuje teplota těsně nad nulou, pak nejdéle vydrží).

Nebojte se proto sklep s uskladněnou zeleninou větrat i v zimě, nižší teploty jí jen prospívají. Teploty kolem nuly velmi dobře snáší odolný pastinák i celer.  

Skleník, nebo pařeniště?

Prázdný skleník můžete využít k uskladnění, pokud zajistíte, aby trvale nepromrzla zemina s uskladněnou zeleninou. Tu můžete založit do skleníkových záhonů a zakrýt silnější netkanou textilií.

Jak se objeví trvalejší mrazy, přidejte další vrstvu zateplení, například bublinkovou fólii – má výborné tepelně izolační vlastnosti. V pařeništi se může kořenová zelenina založit přímo do země, zakrýt textilií a zasypat listím.

Klepněte pro větší obrázek
Písek vytvoří pro zeleninu ideální prostředí, sám o sobě však nestačí: bedýnku s ním a zeleninou umístěte do pařeniště či do sklepa 

Vyvážíte-li zeminu z pařníku, pak se dají naskládat bedny se zeleninou v písku na dno vyvezeného pařeniště, přikrýt netkanou textilií a vrstvou listí.  

Dohled se vyplácí

Všechno, co uskladňujete, musíte čas od času prohlédnout: i ve vlhkém sklepě písek vysychá a s ním také uskladněná zelenina. Občas tedy musíte písek pokropit, ještě před tím zkontrolujte, zda se zelenina nekazí.

Nejvíce ztrát způsobují skládkové choroby – různé hniloby a plísně. Kontrolovat budete muset i zeleninu uskladněnou ve skleníku (pařeništi), někdy doporučují odborníci proti skládkovým chorobám postřik například Dithanem – záleží na vás, jak jste nakloněni používání chemie.  

Klepněte pro větší obrázek
Pravidelná kontrola uskladněné zeleniny je zárukou, že objeví-li se choroba, nepřenese se na všechny kusy 

Kořenová zelenina v mikrotenovém sáčku

Ke konci zimy zbývá někdy jen trochu zeleniny, kterou chcete ještě uchovat, a je zbytečné ji nechávat v písku. Pro krátkodobé uskladnění dobře poslouží i větší mikrotenové sáčky, do kterých zeleninu narovnáte.

Ještě před tím do něj udělejte děrovačkou pár otvorů (stačí i dírky propíchané nožem), aby zelenina mohla dýchat. Sáčky uzavřete sešívačkou nebo zatavte a nechte na regále ve sklepě. Měsíc až šest týdnů vám kořenová zelenina vydrží i takto uskladněná.  

Jiné způsoby, jiné zkušenosti

Nemáte-li vlastní úrodu, můžete si nakoupit kořenové zeleniny víc a nemusíte mít ani sklep na uskladnění. Naše babičky nakládaly nastrouhanou směs kořenové zeleniny do soli, další generace zavářela a nakládala různé směsice zelenin do polévek i pod maso.

Pak se objevilo kouzlo mrazáků a kde kdo mrazil, co mohl. Sušení zeleniny je další směr skladování s jednou velkou výhodou: co usušíte, zabere jen desetinu původního objemu!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |