Jak ušetřit peníze za zahradní nábytek? Recyklujte, tvořte, buďte originální! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak ušetřit peníze za zahradní nábytek? Recyklujte, tvořte, buďte originální!

Ceny zahradního nábytku se v poslední době zvýšily, přitom šetřit potřebuje téměř každý. Pokud se váš zahradní nábytek již rozpadá a vy potřebujete nový, vsaďte na recyklaci. Z bazarů či na internetu pořiďte starý nábytek, kterému snadno vdechnete další život. Máme pro vás hromadu nápadů, jak kousky původně třeba i k vyhození proměnit v luxusní a stylové.

Zbyly vám dvě staré židle poničené už natolik, že nejdou opravit? Vytvořte z nich lavičku. Z původních židlí potřebujete zejména zadní nohy a opěradlo, zbytek můžete nahradit prkny. 

Pokračování 2 / 30

Pokud vás lavička ze židlí zaujala, na následujícím obrázku krok za krokem vidíte, jak na to. Židle je třeba spojit, přidělat prkna, která budou sloužit jako opěradlo, a nakonec i ta, na nichž budete sedět.

Pokračování 3 / 30

Pokud už jsou židle natolik staré, že z nich ve výsledku nejde použít nic jiného než opěradla, můžete je přidělat k jednomu velkému kmeni. Ten lze ještě upravit do tvaru kvádru, aby se na něm lépe sedělo.

Pokračování 4 / 30

Sedáky a opěradla židlí připevněná na dvě prkna vytvoří pohodlnou houpačku.

Pokračování 5 / 30

Využít se dá i staré, ale zachovalé čelo postele. V následujícím pinu je kovové, ale stejně bude fungovat například i dřevěné. 

Pokračování 6 / 30

Staré kovové postele měly dvě svislá čela – v hlavě i v nohách, i když to druhé bylo o něco menší. Pokud taková postel už dosloužila, změníte ji v krásnou lavičku.

Pokračování 7 / 30

Vlastníte-li starou postel se dvěma čely, nic víc k výrobě lavičky vlastně nepotřebujete. 

Pokračování 8 / 30

Na zastřešenou verandu se hodí denní postel, kterou snadno proměníte ve výstavní kousek nábytku – stačí nový nátěr, vysoká, pohodlná matrace a pár moderních polštářů.  

Pokračování 9 / 30

Také starou dřevěnou válendu, kterou koupíte za dobrou cenu v bazaru, snadno proměníte v pohodlné posezení na terasu. Nový nátěr, hromada polštářů a máte nový kousek.

Pokračování 10 / 30

Pokud jste si až doteď mysleli, že ke konstrukci nábytku potřebujete hromadu materiálu a spoustu práce, tento obrázek vás přesvědčí o opaku. Jednoduché zahradní křeslo lze udělat z obyčejného prkna.

Pokračování 11 / 30

Zaujal vás předchozí nápad? Zde je návod, jak na to.

Pokračování 12 / 30

Podobným způsobem vytvoříte i lavici. 

Pokračování 13 / 30

Dva velké špalky a silné prkno. Nic víc není pro podobnou lavičku třeba.

Pokračování 14 / 30

Na následující lavičku bude stačit několik dřevěných trámků a pár plotových dutých tvárnic. 

Pokračování 15 / 30

Potřebujete odkládací plochu na zahradu jen občas, třeba když pořádáte zahradní párty nebo grilovačku pro sousedy? Udělejte si přenosný stůl ze starých vidlí, získáte nejen barový stolek, ale také stylový a nevšední doplněk. Na rukojeť připevněte kulatou desku a pak jen vidle zapíchnete do země vždy tam, kde zrovna stolek potřebujete. 

Pokračování 16 / 30

Rozkládací křesílka byla dřív téměř na každé chatě. Zatímco hliníková konstrukce leccos vydrží, původní plátno se již dávno prošoupalo. Snadno jej ale můžete nahradit moderními popruhy, které seženete v každé galanterii. Jsou z různých materiálů a různé šíře, stačí jen vybrat ten s dostatečnou nosností a zvolit vhodný odstín. Popruhy pak dostatečně pevně přišroubujte k původní konstrukci.

Pokračování 17 / 30

Milujete recyklaci? V tom případě vytvořte nové posezení ze starých džínů. Tvar židle obkreslete na papír a poté z džínoviny sešijte dva povlaky v onom tvaru – jeden na sedák a jeden na opěradlo. Ty pak navlékněte na konstrukci.

Pokračování 18 / 30

Starý nevzhledný stůl zásadně proměníte, když uděláte něco s jeho deskou. Jednou z možností, která je navíc snadná, je polepit ji například rozstříhanými CD.

Pokračování 19 / 30

Z kousků CD se dá vytvořit i vzor. Lesk a třpyt vynikne, když původní barvu stolu přetřete na bílo.

Pokračování 20 / 30

Velký stůl získá šmrnc, když jeho desku polepíte dlaždičkami. Vytvořte vzor a nezapomeňte kolem hran připevnit lišty. 

Pokračování 21 / 30

Na starém nábytku vypadá nádherně i mozaika. Pokud se vám nechce lepit každý kousek zvlášť, ke koupi jsou pásy, na nichž už jsou kamínky či malé kostky předlepené.

Pokračování 22 / 30

Paletový nábytek je klasika. Ale zkuste to trochu jinak: netradiční stůl vytvoříte z obrovské cívky na kabely, k němu se pak skvěle budou hodit lavice sbité z palet.

Pokračování 23 / 30

Nemáte na chalupě na půdě náhodou starý šicí stroj? Pokud ano, vlastníte malý poklad, protože z takového kousku uděláte snadno a rychle nový kousek elegantního nábytku. Šicí stroj samotný využijte k dekoraci jinde, kovové nohy natřete novým lakem, pokud je třeba, a pak už jen zbývá položit desku stolu  – v tomto případě ji tvoří jedna strana z cívky.

Pokračování 24 / 30

Základnu šicího stroje ale můžete využít i pro klasický stůl tvaru obdélníku.

Pokračování 25 / 30

Klasikou při výrobě zahradního nábytku se mohou stát vysloužilé pneumatiky. Nábytek z nich je totiž velmi jednoduchý. Například stačí do jedné pneumatiky vložit levný polštář (nebo ho ušít) a posezení je na světě.

Pokračování 26 / 30

Nebo naopak hledáte co nejlevnější řešení? V tom případě zajděte do lesa na špalky. Oloupejte z nich kůru, lehce je obruste brusným papírem či pilníkem a nakonec je zkuste pomalovat.

Pokračování 27 / 30

O mozaikách a malých obkladech už byla řeč... Obložit jimi můžete i špalky a získáte poměrně originální zahradní nábytek.

Pokračování 28 / 30

Do dřeva se dá vypalovat  –  je to nádherný koníček, kdy obyčejnou vypalovačkou za pár stovek dokážete vytvořit originální umělecká díla. Pokud vás taková zábava uspokojuje, určitě ji doporučujeme, vaše zahradní posezení vám budou sousedé závidět.

Pokračování 29 / 30

Nevzhledné plastové židle, které už dávno nejsou bílé, prostě přestříkejte barvou ve spreji. Můžete vybrat své oblíbené odstíny nebo židle barevně sladit s dalším nábytkem na zahradě.

Pokračování 30 / 30

Lavička kolem stromu je romantická záležitost a přímo zve k posezení. Dejte jí život pomocí několika kusů starých židlí, na něž pak přiděláte novou sedací plochu přesně na míru. Při takovém projektu myslete zejména na dvě věci: za prvé, strom bude postupně rozšiřovat svůj kmen, za druhé, lavička bude vystavena povětrnostním vlivům, a je tedy vhodné dřevo naimpregnovat.

Doporučujeme

Články odjinud