vytisknout velikost písma Jak upéct jedlé kaštany, jak je oloupat. Plus kaštanové pyré

„Kuůpte si kaštanyyýýý! Za dva krejcary je jich celý kornout!“ Tak se na vánočních trzích za první republiky ozýval hlahol trhovců, kterým v třeskutých mrazech ani nestačily kaštany na litinových plátech vychladnout. Dnes si dobroty z pečených kaštanů může opět každý dopřát.
Jak upéct jedlé kaštany, jak je oloupat. Plus kaštanové pyré

Jedlé kaštany přivezli Římané

Kaštanovník se pěstuje v teplejších nebo chráněných polohách, převážně ve vinorodých oblastech Středomoří, ve Francii, Itálii, Turecku a Španělsku. Do střední Evropy, konkrétně na Slovensko první sazenice přivezli nejprve Římané a později znovu Turci.

Když zavítáte do nitranského okresu do vesničky Modrý Kameň, spatříte třistaleté kmeny na vlastní oči. Tato lokalita je vzácná nejen kaštanovým sadem čítajícím kolem tři a půl tisíce letitých stromů, ale i neobvyklou tradicí. Každoročně jsou tu pořádány kaštanové slavnosti, na nichž lze ochutnat snad vše, co se z jedlých kaštanů dá vykouzlit.

Vyzkoušejte recepty na netradiční svařák skvělé chuti

Vyzkoušejte recepty na netradiční svařák skvělé chuti

V Čechách najdeme stromy jedlých kaštanů jen ojediněle, převážně v zámeckých parcích, ale jeden zachovalý sad přece jen zbyl – v chomutovském zooparku, v malém skanzenu lidových staveb a řemesel – Staré vsi.

Dužina jedlých kaštanů je po dietetické stránce významným produktem. Obsahuje asi 60 % škrobu, menší množství bílkovin, sacharidů, minerálních látek a vitamínů. Vysoký podíl vlákniny řadí jedlé kaštany mezi pokrmy podporující zdravé zažívání, což je ideálním doplňkem běžné stravy i zeštíhlovací diety.

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

 

Jak upéct kaštany

Syrové plody jedlých kaštanů jsou mdlé, moučnaté a trpké chuti. Příjemně nasládlou, známou chuť získají upečené na plechu v troubě, ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně.

Příprava pečených kaštanů má svá pravidla. Když je nedodržíte, budou si sousedé myslet něco o neoprávněně držené střelné zbrani a vy si nakonec na kaštanech nepochutnáte. Před pečením se doporučuje kaštany nakrojit a máčet alespoň tři hodiny ve studené vodě, aby změkly.

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Proč zahradní rostliny v zimě hynou?

Teprve potom se kaštany pečou v rozpálené troubě na suchém plechu. Dobré je občas kaštany vařečkou promíchat, aby se nepřipálily. Kaštany jsou pečené, když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužnina, kterou snadno vyloupneme.

Kaštanové pyré

Na tuto dobrůtku se recepty dědí a střeží jako rodinné stříbro. Příprava pyré je dost zdlouhavá a velmi záleží na tom, jak hospodyně přesně vystihne dobu, kdy kaštany vybrat z vody, aby šly oloupat. Plody kaštanů se totiž vaří asi jednu hodinu ve vodě, která se neslévá. Postupně se uvařené kaštany po pěti až šesti kusech vyberou z vody a loupou ne od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany.

Kaktus, jemuž zima nevadí

Kaktus, jemuž zima nevadí

A teprve nyní přichází rozhodující okamžik. Dobře očištěné kaštany se pak vaří asi dvacet minut do změknutí. Musí se dávat pozor, aby se nepřipálily, ale také nerozvařily. Pak se ještě za tepla pasírují dlaní přes jemné sítko z umělé hmoty. Do kaštanové jemné kaše se přidá sirup z cukru a vody, který si můžeme připravit již předem. Musí být velmi hustý, aby kaštanovou hmotu nerozředil. Slavnostním dovršením výroby kaštanového pyré je přídavek rumu, který aróma jedlých kaštanů jen zvýrazní.

Co dělají cibuloviny v zimě

Co dělají cibuloviny v zimě

 

Kaštanové pyré má poměrně univerzální použití od pohárů se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou až po krémy a pěny. Z kaštanového pyré je vynikající polévka, ale gurmánským vrcholem je obloha k pečené drůbeži či zvěřině. V kombinaci se sušeným ovocem nebo zkaramelizovanými hruškami je pak masitý pokrm hoden královského vyznamenání.

Jak poznáte kvalitu jedlých kaštanů

Až budete v obchodě vybírat kaštany, pořádně si je prohlédněte, aby nebyly plesnivé. Špatně uskladněné plody jsou totiž k plesnivění velmi náchylné. I doma dlouho ponechané kaštany rychle vysychají. Zabránit tomu můžeme jen rychlou spotřebou nebo zmrazením vyloupaných a povařených plodů. Kaštany pak rozmrazíme pomalu při pokojové teplotě, čímž získají svoji typickou původní chuť i aróma.

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Venkovní květináče a truhlíky: Jak je vybrat a kde sehnat ty nejhezčí?

Venkovní květináče a truhlíky: Jak je vybrat …

Chystáte se sázet či přesazovat rostliny? Na to obvykle potřebujeme nové květináče a truhlíky. Na těch z loňska se podepsaly počasí a povětrnostní vlivy. Zjistili jsme proto pro vás, jaké výrobky se právě dají v obchodech sehnat a za kolik. Podívejte se do naší fotogalerie venkovních i interiérových květináčů.

13.  4.  2018 |
Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. Inspirujte se ve fotogalerii

Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. …

Předzahrádka má dotvářet estetický rámec a zdůraznit vstup do domu. Kromě toho předzahrádka plní izolační, dekorativní a reprezentační funkci. Naše rady vám pomohou osázet ji tak, aby nedala mnoho práce.

12.  4.  2018 |
Předjarní ochrana ovocných stromů

Předjarní ochrana ovocných stromů

Chcete-li sklidit kvalitní ovoce a zajistit si bohatou sklizeň, je třeba věnovat pozornost předjarní ochraně ovocných stromů. Zaměřte se na jádroviny a peckoviny, ale také na keře drobného ovoce.

3.  4.  2018 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na …

Správnou kombinací okrasných a užitkových rostlin vytvoříte pěknou a jedlou minizahrádku i na tom nejmenším balkónku. Jen vědět jak na to, neboť pěstování v nádobách má své výhody, ale přináší i řadu úskalí.

10.  4.  2018 |