V kuchyni potřebujete ostrý nůž, jinak bude vaření spíše trápení. Pravidelné broušení a dobrá péče ale nestačí, pokud nebudete nože dobře ukládat. Šuplíky jim škodí, raději je zavěste na lištu nebo zapíchněte do stojanu. Z naší nabídky z aktuálních kolekcí si vybere každý.
Milujete-li vaření, bez ostrého a dobře vyváženého nože se v kuchyni neobejdete. Jedině s takovým nástrojem můžete precizně krájet, sekat, porcovat. Za šikovný nůž přitom nemusíte utrácet – dobrého pomocníka seženete už za několik stokorun.
Většina lidí má v kuchyni více nožů, jeden se zubatým ostřím na krájení pečiva, štíhlý a ostrý na vykosťování, nůž na ovoce a zeleninu, který má profilované ostří zakončené vidličkou, jíž nakrájené plátky snadno naberete a přemístíte…
Určitě se ale také hodí mít univerzální nůž – velký nůž se zhruba dvaceticentimetrovou čepelí, vykrojeným břitem a ostrým hrotem. Takový nůž je ke všestrannému použití, protože díky pevné konstrukci je vhodný na práci s masem, jeho ostrá čepel si skvěle poradí se sekáním bylinek či krájení zeleniny na stejně velké kousky.
Správná péče je základ
Aby byly nože ostré, je třeba se o ně dobře starat. Rozhodně se nevyplatí mýt je v myčce, která tupí ostří. Nesvědčí jim odložení ve dřezu, kde jejich ostří poškozuje další nádobí, ale i zbytky jídla a dlouhé máčení. Nůž je třeba po použití omýt a utřít. Aby bylo ostří dokonalé, je dobré jej jednou začas nechat naostřit u odborníka na brusných kamenech.
Všechna péče ale bude marná, pokud budete nože povalovat v šuplíku mezi dalšími příbory a nástroji. Aby byl nůž pořád skvěle ostrý, zavěste jej na lištu, uložte do stojanu či do pouzdra. Výběr je závislý zejména na místě, které v kuchyni máte k dispozici.