Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží | iStock

iStock

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste ale, že růže můžete využít i v kuchyni? Přinášíme vám recept na růžový džem, sirup a rosolku.

Možná vás teď napadne, že jde zase o nějaký výmysl moderní doby. Snahu šokovat něčím novým, netradičním. Jenže květy růží v kuchyni zpracovávaly už naše prababičky a babičky. Určitě jste někdy, třeba ve filmu pro pamětníky, zaslechli slovo rosolka. Jak jeho základ napovídá, nejde o nic jiného, než o voňavý růžový likér, který naši předkové s oblibou popíjeli.

Po staletí vyhledávanou francouzskou specialitou je pak nepřekonatelný džem, vyrobený právě z okvětních plátků růží. Ten je oblíbený i v anglické kuchyni. Koupit se dá i u nás, za malou sklenku ale zaplatíte okolo dvou stovek. Pokud ho ale toužíte ochutnat, můžete si ho snadno vyrobit doma a navíc s minimálními náklady. Když ho navíc naplníte do nějakých zajímavých skleniček, budete mít po ruce netradiční dárek, který překvapí a potěší zároveň.

Růžový džem

Ingredience:

  • 1/2 kg okvětních lístků růže (čím tmavší, tím bude výraznější i barva džemu)
  • 1/2 hrnečku citronové nebo limetové šťávy
  • 1 hrneček vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1/2 čajové lžičky kyseliny citronové

Postup:

Okvětní lístky otrhejte, odstraňte ty poškozené a oschlé, zbytek v sítku opláchněte a nechte uschnout. Pak z jednotlivých lístků odstraňte spodní bílou část, která má trpkou chuť. Polovinu lístků nasekejte nadrobno, vše dejte do misky, zasypejte polovinou cukru, promíchejte a nechte jeden až dva dny uležet. Ze zbytku cukru a vody svařte cukrový sirup, do kterého pak přidejte citronovou nebo limetovou šťávu, proslazenou směs z okvětních plátků růží, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí. Pokud chcete mít džem jemný, můžete použít tyčový mixér. Horký ho plňte do dobře omytých malých skleniček, zavřete, otočte víčkem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.

Pokračování 2 / 3

Růžový likér (rosolka)

Ingredience:

  • 3 hrsti růžových květních plátků
  • 250 g krystalového cukru
  • 200 g medu
  • 5 hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • čtvrt muškátového ořechu
  • 0,5 litru 80% lihu
  • 0,5 litru vody

Postup:

Otrhané a opláchnuté růžové okvětní lístky dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte koření, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Pak přidejte cukr, svařte a ještě vřelé přeceďte nejlépe přes jemné plátýnko nebo čistou utěrku. Přidejte med, dobře rozmíchejte a nechte zcela vychladnout. Do studené tekutiny nakonec nalijte líh, zamíchejte a přelijte ji do dobře těsnící uzavíratelné nádoby, ve které likér nechte asi týden ustát. Po týdnu ho přelijte do lahví, zazátkujte a nechte ještě alespoň měsíc odpočívat v chladu a temnu. Podávejte jako dezertní likér.

Pokračování 3 / 3

Sirup z květů růží

Ingredience:

  • 4 hrsti okvětních lístků růže
  • 1 l vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Omyté okvětní lístky zasypejte několika lžičkami cukru a pomačkejte je, aby začaly pouštět šťávu. Pak je zalijte půl litrem vody, prudce svařte, odstavte a nechte asi dvě hodiny louhovat. Po uplynutí doby přeceďte přes jemné sítko, plátýnko nebo čistou utěrku a lístky dobře vymačkejte. Cukr rozpusťte v půl litru vody, svařte a nechte vařit ještě asi pět minut. Pak přilijte růžový odvar a přidejte přecezenou šťávu z jednoho citronu. Znovu přiveďte k prudkému varu a znovu asi pět minut vařte. Vřelý sirup ihned plňte do důkladně vymytých lahví s dobře vypařenými zátkami.

Doporučujeme

Články odjinud