vytisknout velikost písma Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste ale, že růže můžete využít i v kuchyni? Přinášíme vám recept na růžový džem, sirup a rosolku.
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží | iStock

Možná vás teď napadne, že jde zase o nějaký výmysl moderní doby. Snahu šokovat něčím novým, netradičním. Jenže květy růží v kuchyni zpracovávaly už naše prababičky a babičky. Určitě jste někdy, třeba ve filmu pro pamětníky, zaslechli slovo rosolka. Jak jeho základ napovídá, nejde o nic jiného, než o voňavý růžový likér, který naši předkové s oblibou popíjeli.

Po staletí vyhledávanou francouzskou specialitou je pak nepřekonatelný džem, vyrobený právě z okvětních plátků růží. Ten je oblíbený i v anglické kuchyni. Koupit se dá i u nás, za malou sklenku ale zaplatíte okolo dvou stovek. Pokud ho ale toužíte ochutnat, můžete si ho snadno vyrobit doma a navíc s minimálními náklady. Když ho navíc naplníte do nějakých zajímavých skleniček, budete mít po ruce netradiční dárek, který překvapí a potěší zároveň.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Růžový džem

Ingredience:

  • 1/2 kg okvětních lístků růže (čím tmavší, tím bude výraznější i barva džemu)
  • 1/2 hrnečku citronové nebo limetové šťávy
  • 1 hrneček vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1/2 čajové lžičky kyseliny citronové

Postup:

Okvětní lístky otrhejte, odstraňte ty poškozené a oschlé, zbytek v sítku opláchněte a nechte uschnout. Pak z jednotlivých lístků odstraňte spodní bílou část, která má trpkou chuť. Polovinu lístků nasekejte nadrobno, vše dejte do misky, zasypejte polovinou cukru, promíchejte a nechte jeden až dva dny uležet. Ze zbytku cukru a vody svařte cukrový sirup, do kterého pak přidejte citronovou nebo limetovou šťávu, proslazenou směs z okvětních plátků růží, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí. Pokud chcete mít džem jemný, můžete použít tyčový mixér. Horký ho plňte do dobře omytých malých skleniček, zavřete, otočte víčkem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Levandule je v plném květu. Připravte si z ní voňavý sirup

Levandule je v plném květu. Připravte si z ní…

Růžovofialová barva a výrazná vůně dělá z levandulového sirupu laskominu, kterou stojí za to si připravit doma. Jako bonus má sirup i mnoho zdravotních benefitů. Tento recept zvládnou i začátečníci.

26.  7.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |
Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Nejen, že krásně voní, ale i uzdravuje. Má doslova blahodárné účinky. Koupit ho můžete v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravého životního stylu. Pokud si ho ale sami vyrobíte doma, vyjde vás na pár korun. S naším návodem to zvládne každý.

22.  7.  2020 |