vytisknout velikost písma Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste ale, že růže můžete využít i v kuchyni? Přinášíme vám recept na růžový džem, sirup a rosolku.
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží | iStock

Možná vás teď napadne, že jde zase o nějaký výmysl moderní doby. Snahu šokovat něčím novým, netradičním. Jenže květy růží v kuchyni zpracovávaly už naše prababičky a babičky. Určitě jste někdy, třeba ve filmu pro pamětníky, zaslechli slovo rosolka. Jak jeho základ napovídá, nejde o nic jiného, než o voňavý růžový likér, který naši předkové s oblibou popíjeli.

Po staletí vyhledávanou francouzskou specialitou je pak nepřekonatelný džem, vyrobený právě z okvětních plátků růží. Ten je oblíbený i v anglické kuchyni. Koupit se dá i u nás, za malou sklenku ale zaplatíte okolo dvou stovek. Pokud ho ale toužíte ochutnat, můžete si ho snadno vyrobit doma a navíc s minimálními náklady. Když ho navíc naplníte do nějakých zajímavých skleniček, budete mít po ruce netradiční dárek, který překvapí a potěší zároveň.

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Vyzkoušejte 5 netradičních receptů z hrušek

Růžový džem

Ingredience:

  • 1/2 kg okvětních lístků růže (čím tmavší, tím bude výraznější i barva džemu)
  • 1/2 hrnečku citronové nebo limetové šťávy
  • 1 hrneček vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1/2 čajové lžičky kyseliny citronové

Postup:

Okvětní lístky otrhejte, odstraňte ty poškozené a oschlé, zbytek v sítku opláchněte a nechte uschnout. Pak z jednotlivých lístků odstraňte spodní bílou část, která má trpkou chuť. Polovinu lístků nasekejte nadrobno, vše dejte do misky, zasypejte polovinou cukru, promíchejte a nechte jeden až dva dny uležet. Ze zbytku cukru a vody svařte cukrový sirup, do kterého pak přidejte citronovou nebo limetovou šťávu, proslazenou směs z okvětních plátků růží, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí. Pokud chcete mít džem jemný, můžete použít tyčový mixér. Horký ho plňte do dobře omytých malých skleniček, zavřete, otočte víčkem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeho uložení

Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeh…

Nevíte, kam s náhradními ruličkami toaletního papíru, aby byly v případě potřeby po ruce? Inspirujte se v naší galerii, je plná nápadů z celého světa. Od elegantních a víceúčelových poliček až po vtipné držáky. Který z nich by se hodil na vaši toaletu?

4.  11.  2017 |