Možná vás teď napadne, že jde zase o nějaký výmysl moderní doby. Snahu šokovat něčím novým, netradičním. Jenže květy růží v kuchyni zpracovávaly už naše prababičky a babičky. Určitě jste někdy, třeba ve filmu pro pamětníky, zaslechli slovo rosolka. Jak jeho základ napovídá, nejde o nic jiného, než o voňavý růžový likér, který naši předkové s oblibou popíjeli.
Po staletí vyhledávanou francouzskou specialitou je pak nepřekonatelný džem, vyrobený právě z okvětních plátků růží. Ten je oblíbený i v anglické kuchyni. Koupit se dá i u nás, za malou sklenku ale zaplatíte okolo dvou stovek. Pokud ho ale toužíte ochutnat, můžete si ho snadno vyrobit doma a navíc s minimálními náklady. Když ho navíc naplníte do nějakých zajímavých skleniček, budete mít po ruce netradiční dárek, který překvapí a potěší zároveň.
Růžový džem
Ingredience:
- 1/2 kg okvětních lístků růže (čím tmavší, tím bude výraznější i barva džemu)
- 1/2 hrnečku citronové nebo limetové šťávy
- 1 hrneček vody
- 1 kg krystalového cukru
- 1/2 čajové lžičky kyseliny citronové
Postup:
Okvětní lístky otrhejte, odstraňte ty poškozené a oschlé, zbytek v sítku opláchněte a nechte uschnout. Pak z jednotlivých lístků odstraňte spodní bílou část, která má trpkou chuť. Polovinu lístků nasekejte nadrobno, vše dejte do misky, zasypejte polovinou cukru, promíchejte a nechte jeden až dva dny uležet. Ze zbytku cukru a vody svařte cukrový sirup, do kterého pak přidejte citronovou nebo limetovou šťávu, proslazenou směs z okvětních plátků růží, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí. Pokud chcete mít džem jemný, můžete použít tyčový mixér. Horký ho plňte do dobře omytých malých skleniček, zavřete, otočte víčkem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.
Pokračování 2 / 3
Růžový likér (rosolka)
Ingredience:
- 3 hrsti růžových květních plátků
- 250 g krystalového cukru
- 200 g medu
- 5 hřebíčků
- kousek celé skořice
- na špičku nože mletého zázvoru
- čtvrt muškátového ořechu
- 0,5 litru 80% lihu
- 0,5 litru vody
Postup:
Otrhané a opláchnuté růžové okvětní lístky dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte koření, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Pak přidejte cukr, svařte a ještě vřelé přeceďte nejlépe přes jemné plátýnko nebo čistou utěrku. Přidejte med, dobře rozmíchejte a nechte zcela vychladnout. Do studené tekutiny nakonec nalijte líh, zamíchejte a přelijte ji do dobře těsnící uzavíratelné nádoby, ve které likér nechte asi týden ustát. Po týdnu ho přelijte do lahví, zazátkujte a nechte ještě alespoň měsíc odpočívat v chladu a temnu. Podávejte jako dezertní likér.
Pokračování 3 / 3
Sirup z květů růží
Ingredience:
- 4 hrsti okvětních lístků růže
- 1 l vody
- 1 kg krystalového cukru
- šťáva z jednoho citronu
Postup:
Omyté okvětní lístky zasypejte několika lžičkami cukru a pomačkejte je, aby začaly pouštět šťávu. Pak je zalijte půl litrem vody, prudce svařte, odstavte a nechte asi dvě hodiny louhovat. Po uplynutí doby přeceďte přes jemné sítko, plátýnko nebo čistou utěrku a lístky dobře vymačkejte. Cukr rozpusťte v půl litru vody, svařte a nechte vařit ještě asi pět minut. Pak přilijte růžový odvar a přidejte přecezenou šťávu z jednoho citronu. Znovu přiveďte k prudkému varu a znovu asi pět minut vařte. Vřelý sirup ihned plňte do důkladně vymytých lahví s dobře vypařenými zátkami.