vytisknout velikost písma Jak uchovat jablka přes zimu

Poslední pozdní odrůdy jablek už jsou sklizeny – úroda byla tento rok opravdu bohatá. Pokud chcete, aby vám jablka vydržela v dobrém stavu až do jara, stačí dodržet několik pravidel, s nimiž vás seznámíme.

Jablka nesklízejte ze stromu všechna najednou, ale probírejte je postupně od nejlépe vybarvených, tedy nejvyzrálejších. Jak je poznáte? 

Je to snadné: najdete je po obvodu koruny, zatímco jablka uvnitř mají do sklizně ještě tak týden dva čas. Nejvhodnější k jejich trhání jsou rána či podvečery (v tu dobu je nižší teplota).  

Začněte u spodních větví a berte jen takové plody, které vám samy „skočí do dlaně“ – stopka jablka jde lehce oddělit od plodonoše. Češte opatrně, poškozená jablka se k uskladnění hodit nebudou!

Klepněte pro větší obrázek
Necháváte sklizeň jablek na jeden den? Změňte svůj návyk, není dobrý. Jablíčka probírejte postupně 

Na žebříku pozor – pantofle, dřeváky a podobné obutí je pro lezení do výšek naprosto nevhodné. O sklizni i odrůdách jablek k uskladnění se dozvíte v článcích Sklízíme jablka a hrušky a Aby ovoce vydrželo co nejdéle.     

Klepněte pro větší obrázek
S plody zacházejte jemně, nesmí být natlučené

Troška chemie neuškodí

Předpokladem pro uchování ovoce je čistota skladovacích prostor. Každoročně před sklizní sklep vyčistěte (nejen od pavučin), prohlédněte regály a lísky na uskladnění. Sklep je potřeba vysířit, poslouží vám k tomu sirné knoty, jež koupíte téměř v každé drogerii.

Na metr krychlový prostoru budete potřebovat asi osm až deset gramů síry, v balení bývá buď dvě stě gramů za necelých čtyřicet korun, nebo dvojnásobné množství v ceně asi sedmdesáti korun. Na větší prostory je možné použít i sirné svíce, jedna váží osm set gramů a dostanete ji už od osmdesáti korun za kus.

Při síření by neměla teplota ve sklepě klesnout pod dvanáct stupňů, proces trvá dvě hodiny. Sklep řádně vyvětrejte, poté můžete stěny i podlahu vybílit vápenným mlékem s přídavkem tří až čtyř procent modré skalice.  

Sklep je vhodným místem

Obvykle je ve sklepě optimální vzdušná vlhkost (kolem devadesáti procent), pokud zjistíte nižší, umístěte do skladovacího prostoru nádobu s vodou. A jak postupovat v opačném případě?

Klepněte pro větší obrázek
Strom zplodil krásná jablka; to, zda vydrží kvalitní, záleží na vás 

S příliš vysokou vlhkostí vzduchu pomůže kbelík s páleným vápnem či suchý mech – přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Sklep by měl být pokud možno tmavý se stálou teplotou v zimě od dvou do čtyř stupňů. Teploty kolem nuly jablka poškozují.  

Triky pro uskladnění

V teplém podzimu snižte teplotu ve sklepě poléváním podlahy vodou a větráním brzy po ránu, případně přes noc. V každém případě byste měli mít ve sklepě jak teploměr, tak i vlhkoměr – usnadní vám rozhodování. Jablka se silnější a drsnou slupkou vyžadují vyšší relativní vlhkost vzduchu, ostatním odrůdám neuškodí ani vlhkost kolem osmdesáti procent.

Vzduch zvlhčíte jak poléváním podlahy, tak tím, že na ni nakladete mech, jehož vlhkost udržujete poléváním. Někdy postačí i jutové pytle, které kropíte podle potřeby.  

Barevní nepřátelé jablek 

Radost z krásné úrody dovedou pořádně pokazit skládkové choroby jablek, s nimiž jste se jistě také setkali.

  • Moniliová hniloba – nejčastější a patrně nejznámější choroba jablek. Napadá plody už na stromě, pokud jsou poškozeny hmyzem či ptactvem. Před sklizní a těsně po uskladnění se objeví hnědě zbarvená hniloba se soustřednými kruhy výtrusnic. Později při uskladnění jablek se projeví jako černá hniloba, která zachvátí postupně celé plody. Při včasném odstranění napadených jablek se zabrání šíření nákazy, bohužel se nedá choroba objevit včas, protože vzniká i na nepatrných mikroskopických poraněních slupky.
  • Modrá hniloba – objevuje se na plodech až ke konci skladovacího období. Více jí trpí jablka napadená strupovitostí a plody i neznatelně poškozené. Na slupce se objeví žlutavé a hnědé skvrny s postupně propadajícím středem. Jak choroba proniká hlouběji, dužnina kašovatí a na povrchu slupky se vytvoří modrozelený nálet spor houby. Nákaza se šíří dotykem s napadenými plody.

Klepněte pro větší obrázek
Ovoce (na stromech či ve sklepě) pravidelně kontrolujte

  • Kruhová hniloba – se do plodů dostává už na stromě z poškozených větví a pahýlů, kde přežívá. Při deštích proniká do zeslabených částí jablečné slupky a tam zůstává do pozdějšího období skladování. Na slupce jablka vznikají hnědé kruhové skvrny, plody moučnatí a hořknou. Kruhová hniloba postupuje rychle, nákaza se přenáší dotykem napadených plodů se zdravými.
  • Šedá hniloba – je způsobena plísněmi, nejčastěji bývá napadána poškozená stopka či kalich jablka. Zdrojem infekce je odumřelá organická hmota (zelené hnojení, mulč, plevel), a proto jsou jí nejvíce ohroženy plody na spodních větvích. Obvykle propukne po uskladnění v pozdější době, příliš vysoká vlhkost vzduchu ji probouzí k aktivitě.

Oči na stopkách

Jablka uskladňujte přehledně, nejlépe v jedné vrstvě, v lískách nebo přímo v regálech. Nemíchejte odrůdy, každá má poněkud jinou dobu skladovatelnosti a zbytečně byste si přidělali práci s jejich prohlídkou.

Klepněte pro větší obrázek
Otrhané plody uložte do sklepních prostor co nejdříve 

Každý týden (nejdéle po čtrnácti dnech) zkontrolujte stav uskladněných jablek, napadená odstraňte a zralá vezměte ke spotřebě. Pečlivá kontrola se vám vyplatí, uchováte jablka až do jara.  

Připravte si z jablek domácí víno

Připravte si z jablek domácí víno

Nevíte, co s jablky?

Říká se, že když je něčeho moc, je toho příliš… Jablka ovšem nemusíte jen uložit do sklepa! Zkuste si nasušit křížaly (mlsat je místo slaných brambůrků bude mnohem zdravější), nakrouhat jablka do sklenic a zavařit (na štrúdl budou při ruce), uvařte si z nich kompot (dětem chutná i jako malá svačina) a hlavně nezapomeňte sníst alespoň jedno čerstvé jablko denně pro zdraví.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |