vytisknout velikost písma Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Čerstvé bylinky v našich kuchyních získávají na oblibě. Většina z nás si bez nich už ani přípravu každodenních pokrmů nedokáže představit. Teď v létě jsou navíc snadno dostupné. Rostou nám na zahrádce, v truhlíku na balkoně, v květináči na kuchyňském parapetu. Koupit je můžeme na trzích, i v každém supermarketu. V zimě už je to ale horší. Nabídka čerstvých bylinek v obchodech je omezená, kvalita nízká a ceny vysoké. Přesto je ale můžete mít stále po ruce. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby chutnaly a voněly pořád jako čerstvé. Způsobů je hned několik. Se všemi z nich vás seznámíme v dalších kapitolách článku. Stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Proč vlastně mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace bylinek. Na rozdíl od sušení si zelené koření zachová svoji čerstvost, barvu i aroma. Je ale třeba vědět, jak na to. Většina z nás totiž při tomto způsobu uchování dělá základní chybu. Bylinky mrazíme jen tak nasucho, nasekané a nasypané jen do mikrotenového pytlíku, aby nezabraly příliš místa. Tak se ale rychle vysuší a mráz je spálí.

Pro mražení použijte vždy jen co nejčerstvější bylinky. Ideálně je zpracujte co nejdříve po natrhání. Na zahrádku se pro ně vydejte hned po ránu, než na jejich lístky začne pražit sluníčko. To jsou ještě šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Nažloutlé a uschlé listy odstraňte. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku vydrží až do další sezóny. Nezapomeňte ale, že do pokrmů je nejlepší je přidávat až na konci tepelné úpravy.

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |