vytisknout velikost písma Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť | iStock

Čerstvé bylinky v našich kuchyních získávají na oblibě. Většina z nás si bez nich už ani přípravu každodenních pokrmů nedokáže představit. Teď v létě jsou navíc snadno dostupné. Rostou nám na zahrádce, v truhlíku na balkoně, v květináči na kuchyňském parapetu. Koupit je můžeme na trzích, i v každém supermarketu. V zimě už je to ale horší. Nabídka čerstvých bylinek v obchodech je omezená, kvalita nízká a ceny vysoké. Přesto je ale můžete mít stále po ruce. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby chutnaly a voněly pořád jako čerstvé. Způsobů je hned několik. Se všemi z nich vás seznámíme v dalších kapitolách článku. Stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Proč vlastně mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace bylinek. Na rozdíl od sušení si zelené koření zachová svoji čerstvost, barvu i aroma. Je ale třeba vědět, jak na to. Většina z nás totiž při tomto způsobu uchování dělá základní chybu. Bylinky mrazíme jen tak nasucho, nasekané a nasypané jen do mikrotenového pytlíku, aby nezabraly příliš místa. Tak se ale rychle vysuší a mráz je spálí.

Pro mražení použijte vždy jen co nejčerstvější bylinky. Ideálně je zpracujte co nejdříve po natrhání. Na zahrádku se pro ně vydejte hned po ránu, než na jejich lístky začne pražit sluníčko. To jsou ještě šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Nažloutlé a uschlé listy odstraňte. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku vydrží až do další sezóny. Nezapomeňte ale, že do pokrmů je nejlepší je přidávat až na konci tepelné úpravy.

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Venkovní květináče a truhlíky: Jak je vybrat a kde sehnat ty nejhezčí?

Venkovní květináče a truhlíky: Jak je vybrat …

Chystáte se sázet či přesazovat rostliny? Na to obvykle potřebujeme nové květináče a truhlíky. Na těch z loňska se podepsaly počasí a povětrnostní vlivy. Zjistili jsme proto pro vás, jaké výrobky se právě dají v obchodech sehnat a za kolik. Podívejte se do naší fotogalerie venkovních i interiérových květináčů.

13.  4.  2018 |
Předjarní ochrana ovocných stromů

Předjarní ochrana ovocných stromů

Chcete-li sklidit kvalitní ovoce a zajistit si bohatou sklizeň, je třeba věnovat pozornost předjarní ochraně ovocných stromů. Zaměřte se na jádroviny a peckoviny, ale také na keře drobného ovoce.

3.  4.  2018 |
Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. Inspirujte se ve fotogalerii

Předzahrádka, kterou vám bude každý závidět. …

Předzahrádka má dotvářet estetický rámec a zdůraznit vstup do domu. Kromě toho předzahrádka plní izolační, dekorativní a reprezentační funkci. Naše rady vám pomohou osázet ji tak, aby nedala mnoho práce.

12.  4.  2018 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

6.  4.  2018 |