vytisknout velikost písma Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť | iStock

Čerstvé bylinky v našich kuchyních získávají na oblibě. Většina z nás si bez nich už ani přípravu každodenních pokrmů nedokáže představit. Teď v létě jsou navíc snadno dostupné. Rostou nám na zahrádce, v truhlíku na balkoně, v květináči na kuchyňském parapetu. Koupit je můžeme na trzích, i v každém supermarketu. V zimě už je to ale horší. Nabídka čerstvých bylinek v obchodech je omezená, kvalita nízká a ceny vysoké. Přesto je ale můžete mít stále po ruce. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby chutnaly a voněly pořád jako čerstvé. Způsobů je hned několik. Se všemi z nich vás seznámíme v dalších kapitolách článku. Stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Proč vlastně mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace bylinek. Na rozdíl od sušení si zelené koření zachová svoji čerstvost, barvu i aroma. Je ale třeba vědět, jak na to. Většina z nás totiž při tomto způsobu uchování dělá základní chybu. Bylinky mrazíme jen tak nasucho, nasekané a nasypané jen do mikrotenového pytlíku, aby nezabraly příliš místa. Tak se ale rychle vysuší a mráz je spálí.

Pro mražení použijte vždy jen co nejčerstvější bylinky. Ideálně je zpracujte co nejdříve po natrhání. Na zahrádku se pro ně vydejte hned po ránu, než na jejich lístky začne pražit sluníčko. To jsou ještě šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Nažloutlé a uschlé listy odstraňte. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku vydrží až do další sezóny. Nezapomeňte ale, že do pokrmů je nejlepší je přidávat až na konci tepelné úpravy.

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |