vytisknout velikost písma Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť | iStock

Čerstvé bylinky v našich kuchyních získávají na oblibě. Většina z nás si bez nich už ani přípravu každodenních pokrmů nedokáže představit. Teď v létě jsou navíc snadno dostupné. Rostou nám na zahrádce, v truhlíku na balkoně, v květináči na kuchyňském parapetu. Koupit je můžeme na trzích, i v každém supermarketu. V zimě už je to ale horší. Nabídka čerstvých bylinek v obchodech je omezená, kvalita nízká a ceny vysoké. Přesto je ale můžete mít stále po ruce. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby chutnaly a voněly pořád jako čerstvé. Způsobů je hned několik. Se všemi z nich vás seznámíme v dalších kapitolách článku. Stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Proč vlastně mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace bylinek. Na rozdíl od sušení si zelené koření zachová svoji čerstvost, barvu i aroma. Je ale třeba vědět, jak na to. Většina z nás totiž při tomto způsobu uchování dělá základní chybu. Bylinky mrazíme jen tak nasucho, nasekané a nasypané jen do mikrotenového pytlíku, aby nezabraly příliš místa. Tak se ale rychle vysuší a mráz je spálí.

Pro mražení použijte vždy jen co nejčerstvější bylinky. Ideálně je zpracujte co nejdříve po natrhání. Na zahrádku se pro ně vydejte hned po ránu, než na jejich lístky začne pražit sluníčko. To jsou ještě šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Nažloutlé a uschlé listy odstraňte. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku vydrží až do další sezóny. Nezapomeňte ale, že do pokrmů je nejlepší je přidávat až na konci tepelné úpravy.

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Jak uložit knížky? Podívejte se na kreativní knihovny z celého světa

Jak uložit knížky? Podívejte se na kreativní …

Pokud stejně jako já nedokážete plně ocenit elektronickou čtečku a preferujete stále papírovou klasiku, určitě často řešíte, jak knihy uložit. Ať už máte stovky knih či jen pár kousků, našli jsme pro vás ty nejzajímavější nápady a tipy, kam s nimi. Inspirujte se v naší fotogalerii.

6.  2.  2019 |