vytisknout velikost písma Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Poradíme vám proto, jak je teď uchovat na zimu tak, aby neztratily nic ze své chuti.
Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť | iStock

Čerstvé bylinky v našich kuchyních získávají na oblibě. Většina z nás si bez nich už ani přípravu každodenních pokrmů nedokáže představit. Teď v létě jsou navíc snadno dostupné. Rostou nám na zahrádce, v truhlíku na balkoně, v květináči na kuchyňském parapetu. Koupit je můžeme na trzích, i v každém supermarketu. V zimě už je to ale horší. Nabídka čerstvých bylinek v obchodech je omezená, kvalita nízká a ceny vysoké. Přesto je ale můžete mít stále po ruce. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby chutnaly a voněly pořád jako čerstvé. Způsobů je hned několik. Se všemi z nich vás seznámíme v dalších kapitolách článku. Stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Proč vlastně mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace bylinek. Na rozdíl od sušení si zelené koření zachová svoji čerstvost, barvu i aroma. Je ale třeba vědět, jak na to. Většina z nás totiž při tomto způsobu uchování dělá základní chybu. Bylinky mrazíme jen tak nasucho, nasekané a nasypané jen do mikrotenového pytlíku, aby nezabraly příliš místa. Tak se ale rychle vysuší a mráz je spálí.

Pro mražení použijte vždy jen co nejčerstvější bylinky. Ideálně je zpracujte co nejdříve po natrhání. Na zahrádku se pro ně vydejte hned po ránu, než na jejich lístky začne pražit sluníčko. To jsou ještě šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Nažloutlé a uschlé listy odstraňte. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku vydrží až do další sezóny. Nezapomeňte ale, že do pokrmů je nejlepší je přidávat až na konci tepelné úpravy.

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Vypěstujte si asijskou celeropetržel Serinu: Je dobrá do jídla i na záněty

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okras…

Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché. Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

20.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |