vytisknout velikost písma Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Je vynikající, levná, rychle hotová, neobsahuje žádnou chemii, má prokázané protirakovinotvorné účinky a vyrobit si ji můžete během celého roku. Zvládne to opravdu každý. Stačí jen vědět, jak na to, a dodržet správný postup.
Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu | iStock

Mléčné kvašení je metodou starou jako lidstvo samo. Jak prokázaly archeologické nálezy, ke konzervaci se využívalo už šest tisíc let před naším letopočtem. V době, kdy neexistovaly mrazáky ani lednice, to byl jediný způsob, jak si lidé mohli uchovat zeleninu na celou zimu až do jara, a zajistit si tak stálý přísun tolik potřebných vitamínů. Těmi, stejně jako minerálními látkami a prospěšnými enzymy, které pomáhají regenerovat buňky, je krátkodobě kvašená zelenina doslova nabitá.

Populární „kvašáky“, tedy mléčně kvašené okurky zná asi každý. Jsou dokonce chuťově oblíbenější než klasické sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu. Málokdo už ale ví, že tímto způsobem můžete připravit i mnoho dalších druhů zeleniny. Mléčně kvasit se dají mrkev, zelí, cuketa, červená řepa, květák, okurka, kedluben, paprika, ředkev, cibule, česnek a další. A to ať už jednotlivě nebo jdou připravit různé zeleninové směsi.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak vyprat péřovou bundu, aby se nezničila

Jak vyprat péřovou bundu, aby se nezničila

Nosíte péřovou bundu nebo kabát pravidelně do čistírny a štve vás, že to leze do peněz? Příště si je klidně vyperte doma. Pokud se budete řídit základními pravidly, nemusíte mít obavy, že své oblíbené oblečení zničíte.

20.  2.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |