vytisknout velikost písma Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy | iStock

Neobejdeme se bez nich při pečení cukroví, přidáváme je do koláčů, buchet a dalších dobrot. Aby byly vlašské ořechy stále při ruce a nezabíraly příliš místa, skladujeme je obvykle už zbavené skořápek. Jak ale vyloupaná jádra vlašských ořechů správně uložit, aby zůstala chutná až několik měsíců? Způsobů je hned několik.

To musíte ochutnat! Upečte si letos vynikající zasněžené ořechy, které zmizí z tácu s cukrovím jako první. Recept i podrobný postup najdete na videu:

Zavařte vlašské ořechy nasucho

Spousta hospodyněk nedá na tento způsob dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Zavařovat můžete buď klasicky v hrnci, v troubě, nebo v mikrovlnce. Vyloupaná jádra nechte nejdřív důkladně vyschnout a pak je naskládejte do důkladně vymytých a vysušených sklenic asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

Pokud budete zavařovat v hrnci, naplněné sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené, proto aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte v suchu, chladnu a temnu.

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

V mrazničce vydrží vlašské ořechy celý rok

Výhodou je, že jádra vlašských ořechů při stálé teplotě pod nulou nezmění vzhled ani kvalitu. Zmražená jádra navíc můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat či mlít, aniž byste museli čekat, až rozmrznou. Do mrazáku se dají uložit jak celá, tak už pomletá. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Nezapomeňte si je označit datem, kdy jste je zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť.

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Malé množství vlašských ořechů zavřete do sklenice

Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

Uložte je do lednice

Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější bílé kuchyně. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější bílé kuchyně. Kterou byste si vybrali?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |