vytisknout velikost písma Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy | iStock

Neobejdeme se bez nich při pečení cukroví, přidáváme je do koláčů, buchet a dalších dobrot. Aby byly vlašské ořechy stále při ruce a nezabíraly příliš místa, skladujeme je obvykle už zbavené skořápek. Jak ale vyloupaná jádra správně uložit, aby zůstala chutná až několik měsíců? Způsobů je hned několik.

To musíte ochutnat! Upečte si letos vynikající zasněžené ořechy, které zmizí z tácu s cukrovím jako první. Recept i podrobný postup najdete na videu:

Zavařování ořechů nasucho: Vydrží vám i několik let

Spousta hospodyněk nedá na tento způsob dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Zavařovat můžete buď klasicky v hrnci, v troubě, nebo v mikrovlnce. Vyloupaná jádra nechte nejdřív důkladně vyschnout a pak je naskládejte do důkladně vymytých a vysušených sklenic asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

Pokud budete zavařovat v hrnci, naplněné sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené, proto aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte v suchu, chladnu a temnu.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Mražení: Ořechy spotřebujte do roka

Výhodou je, že jádra vlašských ořechů při stálé teplotě pod nulou nezmění vzhled ani kvalitu. Zmražená jádra navíc můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat či mlít, aniž byste museli čekat, až rozmrznou. Do mrazáku se dají uložit jak celá, tak už pomletá. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Nezapomeňte si je označit datem, kdy jste je zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou ořechovou chuť.

V lednici ořechy vydrží až čtyři měsíce

Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Jak skladovat vyloupané ořechy ve sklenici?

Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |