vytisknout velikost písma Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy | iStock

Neobejdeme se bez nich při pečení cukroví, přidáváme je do koláčů, buchet a dalších dobrot. Aby byly vlašské ořechy stále při ruce a nezabíraly příliš místa, skladujeme je obvykle už zbavené skořápek. Jak ale vyloupaná jádra správně uložit, aby zůstala chutná až několik měsíců? Způsobů je hned několik.

To musíte ochutnat! Upečte si letos vynikající zasněžené ořechy, které zmizí z tácu s cukrovím jako první. Recept i podrobný postup najdete na videu:

Zavařování ořechů nasucho: Vydrží vám i několik let

Spousta hospodyněk nedá na tento způsob dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Zavařovat můžete buď klasicky v hrnci, v troubě, nebo v mikrovlnce. Vyloupaná jádra nechte nejdřív důkladně vyschnout a pak je naskládejte do důkladně vymytých a vysušených sklenic asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

Pokud budete zavařovat v hrnci, naplněné sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené, proto aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte v suchu, chladnu a temnu.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Mražení: Ořechy spotřebujte do roka

Výhodou je, že jádra vlašských ořechů při stálé teplotě pod nulou nezmění vzhled ani kvalitu. Zmražená jádra navíc můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat či mlít, aniž byste museli čekat, až rozmrznou. Do mrazáku se dají uložit jak celá, tak už pomletá. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Nezapomeňte si označit datem, kdy jste vlašské ořechy zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou ořechovou chuť.

V lednici ořechy vydrží až čtyři měsíce

Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Jak skladovat vyloupané ořechy ve sklenici?

Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35 krásných nápadů pro inspiraci

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35…

Z chvojí, šišek i listů bobkovišně či větviček... Krásný vánoční věnec můžete vytvořit téměř ze všeho a zvládnete to i za pár korun. Nevíte jak? Našli jsme pro vás ty nejkrásnější a nejzajímavější věnce na dveře pro inspiraci. Který si vyberete vy?

27.  11.  2020 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

25.  11.  2020 |
Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a vyrobte si krásné podzimní dekorace. Jak na to?

Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a…

I pozdní podzim nabízí mnoho materiálu, ze kterého můžete vytvořit dekorace do interiéru i exteriéru. Zkuste sytě oranžové lampionky mochyně, modravé bodláky i stříbřitě bílé plody měsíčnice. Prohledali jsme Pinterest a našli dekorace, které i vy můžete vyzkoušet.

20.  11.  2020 |
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme ale věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

3.  10.  2020 |
Jak zazimovat levanduli na zahradě i v květináči: Na co si musíme dát pozor?

Jak zazimovat levanduli na zahradě i v květin…

Levandule jsou překrásné byliny charakteristické výraznou dlouhotrvající vůní a léčivými účinky. Díky všestrannému využití jsou jednou z nejoblíbenějších rostlinek pěstovaných na zahrádkách i v květináčích. Poradíme, jak je připravit na zimu, aby vám dělaly radost i příští rok.

14.  11.  2020 |