vytisknout velikost písma Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Dáváte raději přednost mocné síle přírody před chemickými koktejly z lékárny? Bylinky skutečně dokážou zázraky. Je ale důležité znát pár pravidel pro jejich sběr i uložení, aby neztratily nic ze svých léčivých vlastností.
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky | iStock

To, že byste byliny neměli sbírat na rušných, frekventovaných a potencionálně zamořených místech, jako jsou městské parky, okolí silnic, továren a skládek, vám snad ani nemusím připomínat. Vyhněte se i loukám v těsné blízkosti polí, které mohou být ošetřeny chemickým postřikem.

Abyste si byli jisti, že si domů opravdu přinesete tu správnou bylinku, pořiďte si kapesní atlas léčivých rostlin a ten si vezměte s sebou. Pomůže vám nejen identifikovat rostlinu, ale také vám poradí, na jakém stanovišti ji hledat. Je také dobré si předem zjistit, ve kterém období je obsah léčivých látek v rostlině nejvyšší.

Zdobí voňavé kvítky levandule vaši zahradu nebo balkon? Usušte si je! Nádhernou vůni si tak budete moci vychutnávat i v zimě. V následujícím videu vám poradíme, jak na to:

Sbírejte vždy jen kvalitní a zdravé rostliny. Vyhněte se těm, které mají flekaté nebo povadlé listy, jsou nemocné, napadené plísní či hmyzem. Na sběr se zásadně vydejte za suchého počasí. Důležité je, aby byliny nebyly vlhké od rosy nebo deště. Mokré byliny totiž může velmi snadno napadnout plíseň. Ideální čas je kolem poledne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, tehdy je totiž údajně léčivá síla největší.

Nezapomeňte se na sběr vybavit proutěným košíkem nebo plátěnou taškou, které jsou vzdušné. Důležité je, aby se nasbírané bylinky nezapařily. Na mikrotenový pytlík či igelitovou tašku proto zapomeňte! Na pomoc si můžete vzít nůžky, případně nůž, pokud se chystáte na sběr bylinek pichlavých či žahavých, nezapomeňte na rukavice.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |