vytisknout velikost písma Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Dáváte raději přednost mocné síle přírody před chemickými koktejly z lékárny? Bylinky skutečně dokážou zázraky. Je ale důležité znát pár pravidel pro jejich sběr i uložení, aby neztratily nic ze svých léčivých vlastností.
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky | iStock

To, že byste byliny neměli sbírat na rušných, frekventovaných a potencionálně zamořených místech, jako jsou městské parky, okolí silnic, továren a skládek, vám snad ani nemusím připomínat. Vyhněte se i loukám v těsné blízkosti polí, které mohou být ošetřeny chemickým postřikem.

Abyste si byli jisti, že si domů opravdu přinesete tu správnou bylinku, pořiďte si kapesní atlas léčivých rostlin a ten si vezměte s sebou. Pomůže vám nejen identifikovat rostlinu, ale také vám poradí, na jakém stanovišti ji hledat. Je také dobré si předem zjistit, ve kterém období je obsah léčivých látek v rostlině nejvyšší.

Zdobí voňavé kvítky levandule vaši zahradu nebo balkon? Usušte si je! Nádhernou vůni si tak budete moci vychutnávat i v zimě. V následujícím videu vám poradíme, jak na to:

Sbírejte vždy jen kvalitní a zdravé rostliny. Vyhněte se těm, které mají flekaté nebo povadlé listy, jsou nemocné, napadené plísní či hmyzem. Na sběr se zásadně vydejte za suchého počasí. Důležité je, aby byliny nebyly vlhké od rosy nebo deště. Mokré byliny totiž může velmi snadno napadnout plíseň. Ideální čas je kolem poledne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, tehdy je totiž údajně léčivá síla největší.

Nezapomeňte se na sběr vybavit proutěným košíkem nebo plátěnou taškou, které jsou vzdušné. Důležité je, aby se nasbírané bylinky nezapařily. Na mikrotenový pytlík či igelitovou tašku proto zapomeňte! Na pomoc si můžete vzít nůžky, případně nůž, pokud se chystáte na sběr bylinek pichlavých či žahavých, nezapomeňte na rukavice.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |