vytisknout velikost písma Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Dáváte raději přednost mocné síle přírody před chemickými koktejly z lékárny? Bylinky skutečně dokážou zázraky. Je ale důležité znát pár pravidel pro jejich sběr i uložení, aby neztratily nic ze svých léčivých vlastností.
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky | iStock

To, že byste byliny neměli sbírat na rušných, frekventovaných a potencionálně zamořených místech, jako jsou městské parky, okolí silnic, továren a skládek, vám snad ani nemusím připomínat. Vyhněte se i loukám v těsné blízkosti polí, které mohou být ošetřeny chemickým postřikem.

Abyste si byli jisti, že si domů opravdu přinesete tu správnou bylinku, pořiďte si kapesní atlas léčivých rostlin a ten si vezměte s sebou. Pomůže vám nejen identifikovat rostlinu, ale také vám poradí, na jakém stanovišti ji hledat. Je také dobré si předem zjistit, ve kterém období je obsah léčivých látek v rostlině nejvyšší.

Zdobí voňavé kvítky levandule vaši zahradu nebo balkon? Usušte si je! Nádhernou vůni si tak budete moci vychutnávat i v zimě. V následujícím videu vám poradíme, jak na to:

Sbírejte vždy jen kvalitní a zdravé rostliny. Vyhněte se těm, které mají flekaté nebo povadlé listy, jsou nemocné, napadené plísní či hmyzem. Na sběr se zásadně vydejte za suchého počasí. Důležité je, aby byliny nebyly vlhké od rosy nebo deště. Mokré byliny totiž může velmi snadno napadnout plíseň. Ideální čas je kolem poledne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, tehdy je totiž údajně léčivá síla největší.

Nezapomeňte se na sběr vybavit proutěným košíkem nebo plátěnou taškou, které jsou vzdušné. Důležité je, aby se nasbírané bylinky nezapařily. Na mikrotenový pytlík či igelitovou tašku proto zapomeňte! Na pomoc si můžete vzít nůžky, případně nůž, pokud se chystáte na sběr bylinek pichlavých či žahavých, nezapomeňte na rukavice.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |