vytisknout velikost písma Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné. Jak na to?
Foto: iStock
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc | Foto: iStock

I když to na první pohled může vypadat složitě, vyrobit si domácí kysané zelí zvládne opravdu každý. Ať už z doma vypěstovaných hlávek nebo z těch kupovaných. Není k tomu potřeba nic speciálního, vystačíte si s nakrouhaným nebo nakrájeným zelím, solí a kořením dle chuti. Pozor ale na to, jaké zelí kupujete. Vhodné jsou jen pozdní a polopozdní odrůdy, označované jako krouhárenské. Kysané zelí z nich déle vydrží a zůstává krásně křupavé.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Do sklenic, nebo do zeláku?

Naše babičky kysané zelí nakládaly do sudu, aby měly zásoby vitamínů na celou zimu, vy ho ale můžete naložit klidně i do zavařovacích sklenic. Pokud ale uvažujete o tom, že si ho budete připravovat pravidelně a máte k dispozici chladnější prostor, jako je sklep nebo nevytápěná chodba, pořiďte si kameninový či keramický zelňák. Seženete ho v prodejnách pro zahrádkáře nebo v obchodech s užitkovou keramikou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Recept na nakládání kyselého zelí

Postup, jak zelí naložit, je úplně jednoduchý. Hlávky zelí očistěte od nahnilých, špinavých a oschlých listů, umyjte, rozkrojte je na čtvrtky a vykrojte tvrdé košťály. Zelí pak nakrouhejte buď ručně, nebo na robotu, a smíchejte ho s pokrájenou cibulí, solí (na 1 kilo zelí použijte 15–20 gramů) a kmínem. Pro ochucení můžete přidat například ještě česnek, feferonky, kopr, hořčičné semínko, jablíčko a podobně.

Směs (krouhanku) pak nechte přibližně tři hodiny uležet, aby pustila šťávu, a následně ji nejlépe v gumové rukavici co nejtěsněji po vrstvách napěchujte do nádoby. Šťávu postupně odebírejte do nádoby vedle. Nakonec zelí zakryjte, zatižte něčím těžkým a nechte týden v teple kvasit. Pak ho přesuňte na chladnější místo. Důležité je, aby bylo stále ponořené. Dolívejte ho proto šťávou uchovávanou v lednici nebo převařenou vodou. Ke konzumaci je vhodné asi za čtyři týdny. Kysané zelí můžete také přendat do malých sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Pokud nakládáte do zavařovaček, uzavřete je nejlépe šroubovacím víčkem a umístěte je někam ke zdroji tepla, ideálně k topení. Nezapomeňte pod ně ale umístit nějaký pekáček nebo hlubší plech, v momentě, kdy totiž uvnitř začne probíhat proces kvašení, víčko se vyboulí a z pod něj bude vytékat šťáva. Po nějaké době šťáva vytékat přestane a víčko se naopak „vcucne“ dovnitř. Po přibližně dvou až třech týdnech pak sklenice přemístěte do chladna.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a zda není nemocný

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a …

Stejně jako lidé i psi spí v různých polohách. Někteří spí nejčastěji na boku, jiní v klubíčku a další zase na zádech s tlapami ve vzduchu. Vypozoruje-li jejich páníček jejich nejoblíbenější polohu, může se toho o svém chlupatém příteli hodně naučit.

2.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Pes
Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

5.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zelenina
Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, ovoce zůstane plné vitaminů

Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, …

Máte na zahradě hromadu ovoce, ale marmelád a kompotů už je plná spíž a vám už se nechce nic dělat? Vyzkoušejte zavřeniny.

14.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zavřeniny
Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi z nich vyrobte krásné papírové dekorace

Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi …

Také se vám doma postupně hromadí prázdná plata od vajíček? S trochou kreativity z nich společně s dětmi vyrobíte pěkné dekorace. Potřebujete pouze nůžky, barvy a lepidlo!

13.  8.  2022 |
Kateřina Martínková
Vejce
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

9.  8.  2022 |
Alena Menclová
Užitečná zahradaÚrodaRecepty