vytisknout velikost písma Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc | iStock

I když to na první pohled může vypadat složitě, vyrobit si domácí kysané zelí zvládne opravdu každý. Ať už z doma vypěstovaných hlávek nebo z těch kupovaných. Není k tomu potřeba nic speciálního, vystačíte si s nakrouhaným nebo nakrájeným zelím, solí a kořením dle chuti. Pozor ale na to, jaké zelí kupujete. Vhodné jsou jen pozdní a polopozdní odrůdy, označované jako krouhárenské. Kysané zelí z nich déle vydrží a zůstává krásně křupavé.

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Do sklenic, nebo do zeláku?

Naše babičky kysané zelí nakládaly do sudu, aby měly zásoby vitamínů na celou zimu, vy ho ale můžete naložit klidně i do zavařovacích sklenic. Pokud ale uvažujete o tom, že si ho budete připravovat pravidelně a máte k dispozici chladnější prostor, jako je sklep nebo nevytápěná chodba, pořiďte si kameninový či keramický zelňák. Seženete ho v prodejnách pro zahrádkáře nebo v obchodech s užitkovou keramikou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Recept na nakládání kyselého zelí

Postup, jak zelí naložit, je úplně jednoduchý. Hlávky zelí očistěte od nahnilých, špinavých a oschlých listů, umyjte, rozkrojte je na čtvrtky a vykrojte tvrdé košťály. Zelí pak nakrouhejte buď ručně, nebo na robotu, a smíchejte ho s pokrájenou cibulí, solí (na 1 kilo zelí použijte 15–20 gramů) a kmínem. Pro ochucení můžete přidat například ještě česnek, feferonky, kopr, hořčičné semínko, jablíčko a podobně.

Směs (krouhanku) pak nechte přibližně tři hodiny uležet, aby pustila šťávu, a následně ji nejlépe v gumové rukavici co nejtěsněji po vrstvách napěchujte do nádoby. Šťávu postupně odebírejte do nádoby vedle. Nakonec zelí zakryjte, zatižte něčím těžkým a nechte týden v teple kvasit. Pak ho přesuňte na chladnější místo. Důležité je, aby bylo stále ponořené. Dolívejte ho proto šťávou uchovávanou v lednici nebo převařenou vodou. Ke konzumaci je vhodné asi za čtyři týdny. Kysané zelí můžete také přendat do malých sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Pokud nakládáte do zavařovaček, uzavřete je nejlépe šroubovacím víčkem a umístěte je někam ke zdroji tepla, ideálně k topení. Nezapomeňte pod ně ale umístit nějaký pekáček nebo hlubší plech, v momentě, kdy totiž uvnitř začne probíhat proces kvašení, víčko se vyboulí a z pod něj bude vytékat šťáva. Po nějaké době šťáva vytékat přestane a víčko se naopak „vcucne“ dovnitř. Po přibližně dvou až třech týdnech pak sklenice přemístěte do chladna.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vřes patří k podzimu. Inspirujte se a vyrobte si nádherné dekorace

Vřes patří k podzimu. Inspirujte se a vyrobte…

Vřes se stal nezbytnou součástí podzimních dekorací. Můžete ho použít do živých aranží, ale krásný je i sušený. Zdobí balkóny, terasy, truhlíky na oknech, ale dekorace z vřesu potěší i v interiéru. Inspirujte se v galerii.

13.  11.  2020 |
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme ale věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

3.  10.  2020 |
Jak zazimovat levanduli na zahradě i v květináči: Na co si musíme dát pozor?

Jak zazimovat levanduli na zahradě i v květin…

Levandule jsou překrásné byliny charakteristické výraznou dlouhotrvající vůní a léčivými účinky. Díky všestrannému využití jsou jednou z nejoblíbenějších rostlinek pěstovaných na zahrádkách i v květináčích. Poradíme, jak je připravit na zimu, aby vám dělaly radost i příští rok.

14.  11.  2020 |
Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a vyrobte si krásné podzimní dekorace. Jak na to?

Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a…

I pozdní podzim nabízí mnoho materiálu, ze kterého můžete vytvořit dekorace do interiéru i exteriéru. Zkuste sytě oranžové lampionky mochyně, modravé bodláky i stříbřitě bílé plody měsíčnice. Prohledali jsme Pinterest a našli dekorace, které i vy můžete vyzkoušet.

20.  11.  2020 |
34 super tipů na dokonalý interiér v boho stylu

34 super tipů na dokonalý interiér v boho sty…

Pokud se vám líbí boho styl a přemýšlíte, jak s jeho pomocí proměnit svou domácnost, máme pro vás ty nejlepší tipy z Pinterestu. Smíchejte staré i nové kusy nábytku, vzory i přírodní materiály, nebojte se experimentovat a vytvořte si interiér, ve kterém se budete cítit prostě skvěle.

11.  11.  2020 |