vytisknout velikost písma Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitaminy a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné. Jak na to?

I když to na první pohled může vypadat složitě, vyrobit si domácí kysané zelí zvládne opravdu každý. Ať už z doma vypěstovaných hlávek, nebo z těch kupovaných. Není k tomu potřeba nic speciálního, vystačíte si s nakrouhaným nebo nakrájeným zelím, solí a kořením dle chuti. Pozor ale na to, jaké zelí kupujete. Vhodné jsou jen pozdní a polopozdní odrůdy, označované jako krouhárenské. Kysané zelí z nich déle vydrží a zůstává krásně křupavé.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Do sklenic, nebo do zeláku?

Naše babičky kysané zelí nakládaly do sudu, aby měly zásoby vitaminů na celou zimu, vy ho ale můžete naložit klidně i do zavařovacích sklenic. Pokud ale uvažujete o tom, že si ho budete připravovat pravidelně, a máte k dispozici chladnější prostor, jako je sklep nebo nevytápěná chodba, pořiďte si kameninový či keramický zelňák. Seženete ho v prodejnách pro zahrádkáře nebo v obchodech s užitkovou keramikou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Recept na nakládání kyselého zelí

Postup, jak zelí naložit, je úplně jednoduchý. Hlávky zelí očistěte od nahnilých, špinavých a oschlých listů, umyjte, rozkrojte je na čtvrtky a vykrojte tvrdé košťály. Zelí pak nakrouhejte buď ručně, nebo na robotu a smíchejte ho s pokrájenou cibulí, solí (na 1 kilo zelí použijte 15–20 gramů) a kmínem. Pro ochucení můžete přidat například ještě česnek, feferonky, kopr, hořčičné semínko, jablíčko a podobně.

Směs (krouhanku) pak nechte přibližně tři hodiny uležet, aby pustila šťávu, a následně ji nejlépe v gumové rukavici co nejtěsněji po vrstvách napěchujte do nádoby. Šťávu postupně odebírejte do nádoby vedle. Nakonec zelí zakryjte, zatižte něčím těžkým a nechte týden v teple kvasit. Pak ho přesuňte na chladnější místo. Důležité je, aby bylo stále ponořené. Dolívejte ho proto šťávou uchovávanou v lednici nebo převařenou vodou. Ke konzumaci je vhodné asi za čtyři týdny. Kysané zelí můžete také přendat do malých sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Pokud nakládáte do zavařovaček, uzavřete je nejlépe šroubovacím víčkem a umístěte je někam ke zdroji tepla, ideálně k topení. Nezapomeňte pod ně ale umístit nějaký pekáček nebo hlubší plech, v momentě, kdy uvnitř začne probíhat proces kvašení, se totiž víčko vyboulí a zpod něj bude vytékat šťáva. Po nějaké době šťáva vytékat přestane a víčko se naopak „vcucne“ dovnitř. Po přibližně dvou až třech týdnech pak sklenice přemístěte do chladna.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla