vytisknout velikost písma Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc | iStock

I když to na první pohled může vypadat složitě, vyrobit si domácí kysané zelí zvládne opravdu každý. Ať už z doma vypěstovaných hlávek nebo z těch kupovaných. Není k tomu potřeba nic speciálního, vystačíte si s nakrouhaným nebo nakrájeným zelím, solí a kořením dle chuti. Pozor ale na to, jaké zelí kupujete. Vhodné jsou jen pozdní a polopozdní odrůdy, označované jako krouhárenské. Kysané zelí z nich déle vydrží a zůstává krásně křupavé.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Do sklenic, nebo do zeláku?

Naše babičky kysané zelí nakládaly do sudu, aby měly zásoby vitamínů na celou zimu, vy ho ale můžete naložit klidně i do zavařovacích sklenic. Pokud ale uvažujete o tom, že si ho budete připravovat pravidelně a máte k dispozici chladnější prostor, jako je sklep nebo nevytápěná chodba, pořiďte si kameninový či keramický zelňák. Seženete ho v prodejnách pro zahrádkáře nebo obchodech s užitkovou keramikou.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Recept na nakládání kyselého zelí

Postup, jak zelí naložit, je úplně jednoduchý. Hlávky zelí očistěte od nahnilých, špinavých a oschlých listů, umyjte, rozkrojte je na čtvrtky a vykrojte tvrdé košťály. Zelí pak nakrouhejte buď ručně, nebo na robotu, a smíchejte ho s pokrájenou cibulí, solí (na 1 kilo zelí použijte 15–20 gramů) a kmínem. Pro ochucení můžete přidat například ještě česnek, feferonky, kopr, hořčičné semínko, jablíčko a podobně.

Směs (krouhanku) pak nechte přibližně tři hodiny uležet, aby pustila šťávu, a následně ji nejlépe v gumové rukavici co nejtěsněji po vrstvách napěchujte do nádoby. Šťávu postupně odebírejte do nádoby vedle. Nakonec zelí zakryjte, zatižte něčím těžkým a nechte týden v teple kvasit. Pak ho přesuňte na chladnější místo. Důležité je, aby bylo stále ponořené. Dolívejte ho proto šťávou uchovávanou v lednici nebo převařenou vodou. Ke konzumaci je vhodné asi za čtyři týdny. Kysané zelí můžete také přendat do malých sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Pokud nakládáte do zavařovaček, uzavřete je nejlépe šroubovacím víčkem a umístěte je někam ke zdroji tepla, ideálně k topení. Nezapomeňte pod ně ale umístit nějaký pekáček nebo hlubší plech, v momentě, kdy totiž uvnitř začne probíhat proces kvašení, víčko se vyboulí a z pod něj bude vytékat šťáva. Po nějaké době šťáva vytékat přestane a víčko se naopak „vcucne“ dovnitř. Po přibližně dvou až třech týdnech pak sklenici přemístěte do chladna.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď v půlce ledna je ten pravý čas.

15.  1.  2020 |
Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 40 modelů si vybere každý

Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 4…

Chcete oživit domácnost, a tak uvažujete třeba o nákupu jídelních židlí? Než využijete široké nabídky obchodů, zamyslete se, jaké židle vlastně domů potřebujete. Inspiraci najdete v galerii v úvodu článku.

17.  1.  2020 |
Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jaké se dají sehnat a za kolik

Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jak…

Máte pocit, že ve vaší kuchyni vládne chaos a stále něco hledáte? Řešením jsou závěsné systémy, díky kterým budete mít vše srovnané a stále po ruce. Našli jsme pro vás třicet nejzajímavějších výrobků. Prohlédněte si je v galerii a vyberte si ty, bez kterých se neobejdete.

17.  9.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i na videu v úvodu článku.

18.  9.  2019 |
Jak si doma vypěstovat cibuloviny, které vykvetou už za pár týdnů. A bez hlíny!

Jak si doma vypěstovat cibuloviny, které vykv…

Také vám už chybí všechny ty pestré barvy rozkvetlých rostlin, keřů a stromů? Jaro je sice ještě daleko, vy si ale jeho atmosféru můžete doma navodit s předstihem. A nepotřebujete k tomu ani květináč s hlínou. Kvetoucí hyacinty, tulipány, narcisy, modřence a další cibuloviny si můžete doma snadno vypěstovat jen ve vodě. Inspiraci najdete v galerii.

22.  1.  2020 |