vytisknout velikost písma Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

Už jste si nejspíš těchto exotických plodů v obchodě všimli, ne každý měl ale odvahu kaktusový fík ochutnat, což je rozhodně škoda. Jde o oválné, asi pět až deset centimetrů velké plody, jejich barva se pohybuje od zelené přes žlutou až po červenou. Pocházejí z opuncie mexické (opuntia ficus-indica) a pěstují se nejen v domovském Mexiku, ale také v Bolívii, Brazílii, Indii, jižní Africe a dokonce i v Itálii.

K čemu všemu se pěstují opuncie? Neuhodnete!

K čemu všemu se pěstují opuncie? Neuhodnete!

Jak jíst kaktusové fíky?

Plody opuncie se konzumují jen tak syrové, ze šťavnaté dužiny se lisují džusy, vyrábí se z ní tekuté sladidlo. Využití ale najdou i v kuchyni. Skvělé jsou, pokud je namícháte do salátů, tepelně upravené se podávají k drůbeži a rybám, využívají se k přípravě omáček, vyrábí se z nich džemy.

Slupka kaktusového fíku se nejí, jen do žluta až ruda zbarvená dužina. Plod můžete buď rozkrojit a vnitřek vydlabat lžící, nebo ho celý na pár hodin namočte do studené vody a slupku z něj pak shora oloupejte. Postupujte, jako když loupete banán. Konzumují se i tvrdé pecičky (semínka).

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaktusové fíky a zdraví

Důvodů, proč jíst kaktusové fíky, je celá řada. Kromě toho, že jsou chutné, jsou i zdraví prospěšné. Dužina má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B, ale také draslík, vápník, hořčík a fosfor. Pravidelná konzumace napomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak, posiluje imunitu, chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu a díky vysokému obsahu vlákniny také napomáhá hubnutí, navozuje totiž pocit sytosti. Provedené studie navíc prokázaly, že díky unikátnímu obsahu enzymů zachycuje tuky a znesnadňuje tak jejich ukládání v těle.

Fíkus malolistý: přirozená čistička vzduchu

Fíkus malolistý: přirozená čistička vzduchu

Pozor na trny. Jak se jich zbavit?

Velmi jemné a ostré bodlinky, které v chomáčcích vyrůstají z drobných výrůstků rozesetých po celé ploše plodu, dokážou pořádně znepříjemnit život. Okem jsou téměř nepostřehnutelné. Stačí však na plod neopatrně sáhnout a problém je tu. Zabodají se do jemné kůže na rukou a vědět o nich budete ještě za pár dnů.

I když se do obchodů obvykle dodávají plody bodlinek zbavené, zůstanou na nich zbytky. Proto nikdy na kaktusové fíky nesahejte bez rukavic. Pokud si je v obchodě vybíráte, vezměte si na pomoc alespoň mikrotenový sáček. Pokud se vám přece jen do ruky zabodnou, odstraníte je nejlépe horkým voskem, který si nakapete na inkriminované místo, necháte zchladnout a pak ho jedním trhnutím odstraníte i s ostny. Doma pak zbytky ostnů odstraňte v rukavicích třeba drsnou stranou houbičky na nádobí, kterou pak vyhoďte, nebo alespoň suchým hadříkem.

Kaktusy v bytě: Jak je naaranžovat, aby byly ozdobou místnosti

Kaktusy v bytě: Jak je naaranžovat, aby byly ozdobou místnosti

Pěstování opuncie je snadné. Jak na to?

Tenhle nádherný dekorativní kaktus, který je na jaře obsypaný krásnými květy, můžete v posledních letech vidět i na našich zahradách. Nejčastěji zdobí skalky. Odrůda ficus-indica, z níž jedlé plody pocházejí, však bohužel není mrazuvzdorná. Na zimu je tak třeba přemístit ji do interiéru. Samotné pěstování není příliš složité, jde totiž o kaktus, který moc péče nepotřebuje. Vyžaduje ale slunné stanoviště, ideálně chráněné před větrem a deštěm; lehčí, dokonale propustnou, nejlépe písčito-štěrkovitou zeminu a přes léto mírnou zálivku. V zimě je třeba přesunout rostlinu na světlé, ale chladnější místo (ideální jsou teploty mezi 6–8 °C) a úplně omezit zálivku.

Pořídit si můžete rovnou celou rostlinu nebo si ji sami vypěstujte z řízku, stonkové části (stačí 2–3 segmenty) či dokonce z plodu. Snadno zakořeňuje. Stačí z matečné rostliny odlomit segment či oříznout řízek a počkat, až řezná plocha dokonale zaschne a vytvoří se na ní malé hrbolky, což jsou příští kořínky. V ten moment ho zasaďte do dobře propustné zeminy, určené na kaktusy a sukulenty. Nebo nechte plod nasucho stát v prázdném květináčku do doby, než ve spodní části pustí kořínky. Pak jej zasaďte a začněte opatrně zalévat.

Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a bohatě

Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a bohatě

Nebojte se kaktusů: Snadný návod na pěstování

Nebojte se kaktusů: Snadný návod na pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |