vytisknout velikost písma Jak správně a rychle množit mečíky

Od druhé poloviny března a během dubna je nejvhodnější doba k vypěstování nového sadbového materiálu mečíků. K tomuto účelu se používají bruty neboli korále; množení bruty je velmi rychlé a zároveň levné. Rozhodně je vyzkoušejte!

Bruty jsou jakési malé kulaté korále, které získáte jako vedlejší produkt během čištění hlíz. Umožňují snadný způsob množení. Jeho výhodou je i fakt, že většinou za poměrně nízkou cenu (dle odrůdy) získáte větší množství sadby.  

Klepněte pro větší obrázek
Úseky s vysetými bruty nezapomeňte označit jmenovkami s názvem kultivaru  

Bruty ošetřete a vysaďte  

Ať již jste brut získali ze svých vlastních mečíků, nebo zakoupili u profesionálů, s výsevem začněte co nejdříve. Brutům totiž nevadí ani poklesy teplot k nule. Mnohdy se dokonce stane, že přežijí zimu a zjara pak raší, ovšem podzimní výsev nelze doporučit z důvodu velkého množství ztrát.  

Klepněte pro větší obrázek
Brut nevysévejte příliš hustě, ideálně tak jako na obrázku  

Mnozí mečíkáři praktikují takzvané teplovodní ošetření, které spočívá v tom, že se bruty před výsevem namočí do vlažné vody na jeden až dva dny, následně dosuší a opět namočí – tentokrát do fungicidní lázně.  

Osobně však, z důvodu velkého počtu odrůd a z důvodu časové úspory, vysévám brut přímo do volné půdy bez namáčení ve vodě. Bruty pouze ošetřím obvyklými fungicidy určenými k moření hlíz a nechám hodinu oschnout (nemáte-li problémy s houbovými chorobami, mořit nemusíte).  

Klepněte pro větší obrázek
Ze staré záclony můžete snadno ušít vhodný sáček k moření brutu; vyplatí se označit jej štítkem s názvem odrůdy  

Přibližně dva týdny před výsevem uložte bruty do místnosti s teplotou nad dvacet pět stupňů Celsia. Vyšší teplota způsobí jejich „nastartování“ a následné lepší vzcházení.  

Byť ojediněle, ale stane se, že i přes veškerou správnou péči brut nevzejde. Obvykle je to typická vlastnost dané odrůdy, která se obtížněji množí, a tak brut vzchází buď špatně, nebo nevyrovnaně.  

Kam a jak bruty vysévat  

Pozemek pro brut zvolte velmi dobře osluněný, půdu nejlépe lehčí, záhřevnou, ale mečíkům bude vyhovovat i středně těžká, hlinitá. Pozor však na prudké západní větry! Na urovnaný pozemek vytyčte dva (nebo tři) řádky, které budou od sebe navzájem vzdálené třicet až čtyřicet centimetrů. Po každém druhém (či třetím) řádku vynechte šedesáticentimetrový pás – poslouží vám jako cestička.  

Klepněte pro větší obrázek
Napněte si provázek pro dosažení linie výsevu  

Již lehce oschlé, namořené bruty vysejte asi tři až pět centimetrů pod povrch půdy (podobně jako hrách). Obáváte-li se výskytu drátovců, nasypte ještě před tím do brázd osvědčený přípravek Dursban.  

Klepněte pro větší obrázek
Insekticid proti drátovcům lehce vsypte ještě před výsevem brutu do vyryté brázdy  

Po výsevu bruty zahrňte a zeminu utužte hráběmi, aby byla s bruty v co největším kontaktu, a řádně zalijte. Výsadbě dopřejte vody dostatek. Jedná se o jednorázovou zálivku, ale o to důkladnější musí být. Další zálivka je vhodná, když bruty vzcházejí (obvykle za měsíc). 

Ačkoliv se vám zpočátku může zdát pěstování brutů náročné, takový způsob množení rozhodně doporučuji. Takto vypěstované rostliny jsou nově namnožené, tudíž produkují více brutu. Už v roce výsevu mnohdy vykvetou!  

Květenství sice nejsou tak ohromná jako z dospělých hlíz, ale do menších váz se uplatní o to lépe. Za další rok až dva, podle nárůstu, se tyto hlízy dopěstují do obvyklé velikosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |