vytisknout velikost písma Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Čištění trouby podle našich babiček: začněte sodou

Pasta z jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek, který funguje na staré připečeniny na stěnách a na dvířka pokrytá mastnotou. Připravit ji je přitom úplně snadné. Smíchejte mističku jedlé sody s takovým množstvím citronové šťávy, aby vznikla dobře roztíratelná pasta. Použijte gumové rukavice, jde totiž o poměrně špinavou práci.

Hadříkem pak pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla a dobře rozetřete. Použijte třeba starší kartáček na zuby. Vynechejte jen topná tělesa. Zvláštní pozornost věnujte usazeným mastným skvrnám. Pastu nechte působit přes noc, nejlépe dvanáct hodin.

Jak vyčistit pračku levně a bez chemie

Jak vyčistit pračku levně a bez chemie

Ocet: na čištění zbylých usazenin

Ocet nechybí v žádné domácnosti, věděli jste ale, že kromě dochucování ho můžete využít i na úklid? Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Nebuďte překvapeni, ocet bude se sodou reagovat a zaschlá pasta, kterou jste nanesli den předtím, začne pěnit. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Můžete použít i škrabku na sklokeramickou varnou desku. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Mastnotu zvládne i voda s citronem

Pokud se potřebujete zbavit čerstvých připálenin a mastných cákanců v jinak čisté troubě, nalijte malé množství horké vody do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte šťávu z citronu. Přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Použít ale můžete i koupený citronový koncentrát. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Počkejte, až se začne odpařovat a bude se vytvářet pára. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připečené zbytky jídla. Nenechte ale troubu úplně vychladnout, dokud bude ještě vlažná, utřete ji houbičkou nebo hadříkem.

Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie

Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie

Jak vyčistit sklo? Práškem do pečiva

Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít i kypřicí prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky a přidejte vlažnou vodu. Nepřežeňte to, měla by vzniknout hustší krémová kaše. Tu pak hadříkem naneste na dvířka trouby, důkladně rozetřete a nechte asi půl hodiny až hodinu působit. Povrch skla dočistěte houbičkou a nakonec vše dobře dočista setřete navlhčeným hadříkem.

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |