vytisknout velikost písma Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Čištění trouby podle našich babiček: začněte sodou

Pasta z jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek, který funguje na staré připečeniny na stěnách a na dvířka pokrytá mastnotou. Připravit ji je přitom úplně snadné. Smíchejte mističku jedlé sody s takovým množstvím citronové šťávy, aby vznikla dobře roztíratelná pasta. Použijte gumové rukavice, jde totiž o poměrně špinavou práci.

Hadříkem pak pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla a dobře rozetřete. Použijte třeba starší kartáček na zuby. Vynechejte jen topná tělesa. Zvláštní pozornost věnujte usazeným mastným skvrnám. Pastu nechte působit přes noc, nejlépe dvanáct hodin.

Jak vyčistit pračku levně a bez chemie

Jak vyčistit pračku levně a bez chemie

Ocet: na čištění zbylých usazenin

Ocet nechybí v žádné domácnosti, věděli jste ale, že kromě dochucování ho můžete využít i na úklid? Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Nebuďte překvapeni, ocet bude se sodou reagovat a zaschlá pasta, kterou jste nanesli den předtím, začne pěnit. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Můžete použít i škrabku na sklokeramickou varnou desku. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Mastnotu zvládne i voda s citronem

Pokud se potřebujete zbavit čerstvých připálenin a mastných cákanců v jinak čisté troubě, nalijte malé množství horké vody do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte šťávu z citronu. Přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Použít ale můžete i koupený citronový koncentrát. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Počkejte, až se začne odpařovat a bude se vytvářet pára. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připečené zbytky jídla. Nenechte ale troubu úplně vychladnout, dokud bude ještě vlažná, utřete ji houbičkou nebo hadříkem.

Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie

Jak vyčistit kuchyň od zaschlého oleje. Levně a bez chemie

Jak vyčistit sklo? Práškem do pečiva

Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít i kypřicí prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky a přidejte vlažnou vodu. Nepřežeňte to, měla by vzniknout hustší krémová kaše. Tu pak hadříkem naneste na dvířka trouby, důkladně rozetřete a nechte asi půl hodiny až hodinu působit. Povrch skla dočistěte houbičkou a nakonec vše dobře dočista setřete navlhčeným hadříkem.

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |