vytisknout velikost písma Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá vrstva připáleného jídla. Vydrbat ho pak není vůbec jednoduché. Naše babičky si však věděly rady i s tímhle problémem. Vyzkoušejte jejich triky!
Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče | iStock

Vezměte si na pomoc kuchyňskou sůl

Sůl je nejen důležitým ochucovadlem, oceníte ji i při úklidu a také v boji s připálenými zbytky jídla, které se ze dna hrnce dají jen těžko odstranit. Nejdřív opatrně seškrábněte co největší množství připálenin a vysypejte je do odpadků. Pak do kastrolu nalijte vodu a uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli, nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku. Následně hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte.

Losos je v Čechách nejoblíbenější mořskou rybou. Má specifickou chuť, málo kostí a dá se neuvěřitelně snadno a rychle připravit. Nejlepší je jen tak, orestovaný na pánvi. V tomto případě je dobrý doplněný o svěží letní přílohu – opečené bramborové rohlíčky s malými rajčaty, fenyklem a řapíkatým celerem. Jak na to, to vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |