vytisknout velikost písma Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá vrstva připáleného jídla. Vydrbat ho pak není vůbec jednoduché. Naše babičky si však věděly rady i s tímhle problémem. Vyzkoušejte jejich triky!
Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče | iStock

Vezměte si na pomoc kuchyňskou sůl

Sůl je nejen důležitým ochucovadlem, oceníte ji i při úklidu a také v boji s připálenými zbytky jídla, které se ze dna hrnce dají jen těžko odstranit. Nejdřív opatrně seškrábněte co největší množství připálenin a vysypejte je do odpadků. Pak do kastrolu nalijte vodu a uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli, nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku. Následně hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte.

Losos je v Čechách nejoblíbenější mořskou rybou. Má specifickou chuť, málo kostí a dá se neuvěřitelně snadno a rychle připravit. Nejlepší je jen tak, orestovaný na pánvi. V tomto případě je dobrý doplněný o svěží letní přílohu – opečené bramborové rohlíčky s malými rajčaty, fenyklem a řapíkatým celerem. Jak na to, to vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |