vytisknout velikost písma Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá vrstva připáleného jídla. Vydrbat ho pak není vůbec jednoduché. Naše babičky si však věděly rady i s tímhle problémem. Vyzkoušejte jejich triky!
Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče | iStock

Vezměte si na pomoc kuchyňskou sůl

Sůl je nejen důležitým ochucovadlem, oceníte ji i při úklidu a také v boji s připálenými zbytky jídla, které se ze dna hrnce dají jen těžko odstranit. Nejdřív opatrně seškrábněte co největší množství připálenin a vysypejte je do odpadků. Pak do kastrolu nalijte vodu a uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli, nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku. Následně hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte.

Losos je v Čechách nejoblíbenější mořskou rybou. Má specifickou chuť, málo kostí a dá se neuvěřitelně snadno a rychle připravit. Nejlepší je jen tak, orestovaný na pánvi. V tomto případě je dobrý doplněný o svěží letní přílohu – opečené bramborové rohlíčky s malými rajčaty, fenyklem a řapíkatým celerem. Jak na to, to vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

včera |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |