vytisknout velikost písma Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Už se nemůžete dočkat, až s blízkými zasednete k nádherně prostřené štědrovečerní tabuli? Připravte letos strávníkům milé překvapení. Každého může na talíři čekat látkový ubrousek složený do tvaru vánočního stromku. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

Štědrý večer je výjimečný. A to nejen proto, že nám Ježíšek naděluje dárky. Ještě před tím se ale u stolu, na kterém nesmí chybět smažený kapr, řízky a bramborový salát, sejde celá rodina. A protože jde o jedinečný okamžik, měla by i ta štědrovečerní večeře být slavnostním zážitkem. Nezapomeňte si proto dát záležet na prostření stolu

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Jak složit ubrousky na vánoční stůl? Do stromečku

Náš tip na originální sváteční tabuli? Místo obyčejných papírových ubrousků použijte letos ty látkové, které dodají prostírání punc elegance. A když je navíc ještě složíte originálně do tvaru vánočního stromku, budou všichni příjemně překvapeni. I když to může vypadat složitě, s naším podrobným návodem zvládnete tuto dekoraci hravě. Jednotlivé kroky jsou nafocené ve fotogalerii v úvodu článku.

Budete potřebovat:

  • čtvercový látkový ubrousek (nejlépe v zelené barvě a ve velikosti 45×45 cm)
  • svitek skořice
  • provázek nebo stužku
  • hvězdičku vystřiženou ze zlatého papíru

Postup:

1. Ubrousek přeložte na půlku, uhlaďte a vzniklý obdélník ještě jednou v polovině přeložte tak, aby vám opět vznikl čtverec.

2. Ten si položte tak, aby vám volné rohy směřovaly směrem nahoru.

3. Vrchní cíp nyní přeložte směrem dolů na spodní roh. Stejně postupujte i u dalších tří cípů s tím, že odstup mezi každou vrstvou by měl být asi centimetr až centimetr a půl.

4. Nyní opatrně přeložte pravou i levou stranu směrem dospod tak, aby vám vznikl tvar stromečku. Sklady držte tak, aby se vám nerozjížděly.

5. Uprostřed čnějící cípy nyní postupně odshora přehněte a zastrčte pod látku.

6. Teď už jen zbývá uvázat mašličku na svitek skořice a zastrčit ji zespodu tak, aby připomínala kmen stromu. Nakonec na špičku umístěte zlatou hvězdičku a efektní vánoční stromeček je hotový.

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Silvestrovská tabule: nechte ji rozkvést!

Silvestrovská tabule: nechte ji rozkvést!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |