vytisknout velikost písma Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně | iStock

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, bílkoviny a jsou bohatým zdrojem vitaminu B a E, zinku a hořčíku. Díky vysokému obsahu vitamínu E mají také silně antioxidační účinky. Nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvé, pokud je ale správně uložíte, můžete si je vychutnávat klidně ještě příští léto.

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak připravit ořechy na skladování

Řada lidí vlašské ořechy skladuje vyloupané. Ať už kvůli nedostatku místa nebo relativně obtížnému louskání. Při špatném skladování vám však kvůli vysokému obsahu tuků mohou poměrně brzy zhořknout a žluknout. Lepší je proto skladovat je ve skořápce. Důležité je, aby byly skutečně zralé. Nikdy neskladujte ořechy poklácené, vždy jen ty řádné vyzrálé, které ze stromu samy spadají na zem.

Důležité také je, aby měly neporušenou skořápku, ta totiž k jádru nepropustí vzduch a pomáhá regulovat vlhkost a teplotu uvnitř. Pozor, aby na skořápce nebyly žádné viditelné stopy po plísni, jakékoliv skvrny nebo nepřirozené zbarvení. Předčasně sklizené plody nechte k přímé konzumaci.

Ořechy určené ke skladování musí být důkladně usušené. Na cca 5–6 týdnů je proto rozložte na plata nebo na dno přepravek a umístěte do suché místnosti. Důležité však je, aby byly pouze v jedné vrstvě. Uspíšit sušení můžete také na topení nebo v troubě vyhřáté na 40 až 50 stupňů.

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Skladování ořechů na půdě, ve spíži i v soli

Způsobů, jak ořechy ve skořápce uložit, je hned několik. Tím nejjednodušším je důkladně prosušené plody nasypat do síťovaných prodyšných pytlů a ty zavěsit nejlépe na suché, dobře větrané půdě.

Další možností je nasypat je do papírových pytlů nebo větších pytlíků a uložit je na tmavé, suché a chladné místo, například do spíže. Pravidelně však kontrolujte, zda nenavlhly, jádra nezačala plesnivět nebo si na nich nepochutnávají larvy molů či jiní potravinoví škůdci.

Poměrně neznámé je pak skladování celých ořechů v soli. Plody se ve vrstvách skládají do hliněné či kameninové nádoby, případně velké zavařovací sklenice, a každá vrstva se zasype směsí hrubozrnné soli a suchých hoblin z tvrdého dřeva nebo kokosového vlákna. Jednotlivé vrstvy vždy dobře upěchujte. Nakonec nádobu uzavřete a uložte na tmavém a chladném místě.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |