vytisknout velikost písma Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně | iStock

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, bílkoviny a jsou bohatým zdrojem vitaminu B a E, zinku a hořčíku. Díky vysokému obsahu vitamínu E mají také silně antioxidační účinky. Nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvé, pokud je ale správně uložíte, můžete si je vychutnávat klidně ještě příští léto.

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak připravit ořechy na skladování

Řada lidí vlašské ořechy skladuje vyloupané. Ať už kvůli nedostatku místa nebo relativně obtížnému louskání. Při špatném skladování vám však kvůli vysokému obsahu tuků mohou poměrně brzy zhořknout a žluknout. Lepší je proto skladovat je ve skořápce. Důležité je, aby byly skutečně zralé. Nikdy neskladujte ořechy poklácené, vždy jen ty řádné vyzrálé, které ze stromu samy spadají na zem.

Důležité také je, aby měly neporušenou skořápku, ta totiž k jádru nepropustí vzduch a pomáhá regulovat vlhkost a teplotu uvnitř. Pozor, aby na skořápce nebyly žádné viditelné stopy po plísni, jakékoliv skvrny nebo nepřirozené zbarvení. Předčasně sklizené plody nechte k přímé konzumaci.

Ořechy určené ke skladování musí být důkladně usušené. Na cca 5–6 týdnů je proto rozložte na plata nebo na dno přepravek a umístěte do suché místnosti. Důležité však je, aby byly pouze v jedné vrstvě. Uspíšit sušení můžete také na topení nebo v troubě vyhřáté na 40 až 50 stupňů.

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Skladování ořechů na půdě, ve spíži i v soli

Způsobů, jak ořechy ve skořápce uložit, je hned několik. Tím nejjednodušším je důkladně prosušené plody nasypat do síťovaných prodyšných pytlů a ty zavěsit nejlépe na suché, dobře větrané půdě.

Další možností je nasypat je do papírových pytlů nebo větších pytlíků a uložit je na tmavé, suché a chladné místo, například do spíže. Pravidelně však kontrolujte, zda nenavlhly, jádra nezačala plesnivět nebo si na nich nepochutnávají larvy molů či jiní potravinoví škůdci.

Poměrně neznámé je pak skladování celých ořechů v soli. Plody se ve vrstvách skládají do hliněné či kameninové nádoby, případně velké zavařovací sklenice, a každá vrstva se zasype směsí hrubozrnné soli a suchých hoblin z tvrdého dřeva nebo kokosového vlákna. Jednotlivé vrstvy vždy dobře upěchujte. Nakonec nádobu uzavřete a uložte na tmavém a chladném místě.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jako by snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

21.  11.  2019 |