vytisknout velikost písma Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

Vánoční svícen ze zavařovačky, který může zdobit třeba kouzelná zasněžená vesnička, vás vyjde na pár korun, ale přinese spoustu radosti. Všechno na jeho výrobu, která vám navíc nezabere příliš času, najdete doma. Pusťte se tedy do toho!

Budete potřebovat:

  • zavařovací sklenice
  • list tvrdšího papíru
  • nůžky
  • černou lihovou fixu nebo popisovač na sklo (použít můžete i černou barvu na sklo nebo temperu)
  • sníh ve spreji
  • kuchyňskou sůl
  • čajové svíčky
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Svícen za zavařovací sklenice je snadný. Jak na to?

1. Zavařovací sklenice opravdu dobře očistěte a odmastěte. Je potřeba je umýt nejen zevnitř, ale především zvenku. Odstraňte všechny zbytky lepidla, jinak barva nebude dobře držet a vytvoří zkrabacený povrch.

2. Teď se zamyslete, jaký motiv bude zdobit váš svícen. Nejlépe vypadají domečky, kostel a stromy. Ti zručnější mohou klidně malovat od oka rovnou na sklenici, ostatním ale doporučujeme vytvořit si šablonu.

3. Tu vytvoříte tak, že si do ruky vezmete list tvrdšího papíru a obmotáte ho okolo zavařovací sklenice, abyste zjistili, na jak velkou část papíru budete kreslit, uděláte si značku a zbytek papíru odstřihnete.

Jak vyrobit svíčku tak, aby to zvládly i malé děti?

Jak vyrobit svíčku tak, aby to zvládly i malé děti?

4. Nyní se pusťte do kreslení motivu, který budete na svícnu chtít mít. Stačí silnější fixou nakreslit jen obrysy.

Jednu vzorovou šablonu najdete i v naší galerii, stačí si ji velikostně přizpůsobit a vytisknout.

5. Hotovou šablonu pak vložte do sklenice, přitiskněte na stěny a pusťte se do obkreslování na vnější stranu zavařovačky. Obtáhněte jen obrysy, pak šablonu vytáhněte a motiv vybarvěte. Záleží jen na vás, zda to uděláte nesmazatelnou fixou, nebo třeba temperami. Nechte dobře zaschnout.

6. Nyní si do ruky vezměte sníh ve spreji a opatrně sklenici zvenku kolem dokola postříkejte. Postupujte tak, že na hrdlo nanesete největší vrstvu a pak budete směrem dolů ubírat do ztracena. Skončete těsně nad namalovaným motivem. 

7. Nakonec do sklenice nasypejte asi centimetrovou vrstvu kuchyňské soli, která zabrání přenosu tepla z hořící svíčky, a tak případnému zničení nábytku. Na ni umístěte čajovou svíčku, kterou pak zapálíte třeba hořící špejlí.

Tuhle báječnou inspiraci jsme našli na stránkách shabbyartboutique.com.

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |