vytisknout velikost písma Jak si vyrobit pleťový krém z aloe vera

Krásná sukulentní rostlina, kterou najdeme mezi pokojovými květinami v mnoha domácnostech, je nejen dekorativní, ale především léčivá. Obsahuje přes 200 aktivních člověku prospěšných látek. Využít ji můžeme nejen jako stále zásobenou lékárničku, ale i jako surovinu pro výrobu krému vhodného pro každý typ pleti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.
Jak si vyrobit pleťový krém z aloe vera

 

Klepněte pro větší obrázekTéměř zázračné účinky rostliny aloe vera jsou známy po celá tisíciletí. Prokázaly je i desítky vědeckých studií. Gel, který najdeme uvnitř listů, obsahuje mimo jiné aminokyseliny, enzymy, polysacharidy, vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Má uklidňující a hojivé účinky. Vhodný je nejen na vnější, ale i na vnitřní použití. Využít ho můžete čerstvý, ale lze z něj připravit například také sirupy, tinktury nebo krémy. My vám tentokrát přinášíme návod, jak si z něj doma vlastnoručně vyrobit výživný pleťový krém.


Potřebovat budete (na 1 skleničku krému):

  • 10 ml destilované nebo pramenité vody
  • 10 ml gelu z aloe vera
  • 10 ml kokosového oleje
  • 2 g včelího vosku
  • 2-3 ml mandlového, meruňkového nebo hroznového oleje
  • 1 g lanolinu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

  1. Klepněte pro větší obrázekDo skleničky s vodou dejte gel z aloe. Pokud je to možné, použijte vodu destilovanou, aby hotový krém během skladování nenapadla plíseň. Gel získáte tak, že list podélně rozpůlíte a lžičkou z něj seškrábnete vnitřní gelovou vrstvu. Dejte si ale pozor na manipulaci se slupkou listu. Ta totiž obsahuje latex, který může při kontaktu s pokožkou působit dráždivě. Přidat můžete i kapku oblíbeného esenciálního oleje, aby krém ve finále příjemně voněl.
     
  2. Pak napusťte menší hrnec vodou z vodovodu asi do výšky pěti centimetrů a postavte ho na sporák.
     
  3. Do plecháčku nebo malého kastrůlku dejte kokosový i mandlový olej, lanolin a včelí vosk. Vložte ho do hrnce s vodou, zapalte plyn nebo zapněte plotýnku a nechte vše zahřívat až do chvíle, kdy se  ingredience začnou rozpouštět.
     
  4. Směs vlijte do mixéru a nechte ji opět zchladnout na pokojovou teplotu.
     
  5. Pak pusťte mixér na nejvyšší rychlost a dvě až tři minuty mixujte.
  6. Nakonec přilijte vodu s gelem z aloe a znovu mixujte. Ve finále by měl vzniknout bílý hustý krém.
     
  7. Ten přelijte do skleničky a uzavřete víčkem. Uchovávejte ho nejlépe v lednici, kde vám vydrží tři měsíce. Nikdy do krému nesahejte, na nabírání používejte špachtličku.
Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |