vytisknout velikost písma Jak si vyrobit pleťový krém z aloe vera

Krásná sukulentní rostlina, kterou najdeme mezi pokojovými květinami v mnoha domácnostech, je nejen dekorativní, ale především léčivá. Obsahuje přes 200 aktivních člověku prospěšných látek. Využít ji můžeme nejen jako stále zásobenou lékárničku, ale i jako surovinu pro výrobu krému vhodného pro každý typ pleti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.
Jak si vyrobit pleťový krém z aloe vera

 

Klepněte pro větší obrázekTéměř zázračné účinky rostliny aloe vera jsou známy po celá tisíciletí. Prokázaly je i desítky vědeckých studií. Gel, který najdeme uvnitř listů, obsahuje mimo jiné aminokyseliny, enzymy, polysacharidy, vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Má uklidňující a hojivé účinky. Vhodný je nejen na vnější, ale i na vnitřní použití. Využít ho můžete čerstvý, ale lze z něj připravit například také sirupy, tinktury nebo krémy. My vám tentokrát přinášíme návod, jak si z něj doma vlastnoručně vyrobit výživný pleťový krém.


Potřebovat budete (na 1 skleničku krému):

  • 10 ml destilované nebo pramenité vody
  • 10 ml gelu z aloe vera
  • 10 ml kokosového oleje
  • 2 g včelího vosku
  • 2-3 ml mandlového, meruňkového nebo hroznového oleje
  • 1 g lanolinu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

  1. Klepněte pro větší obrázekDo skleničky s vodou dejte gel z aloe. Pokud je to možné, použijte vodu destilovanou, aby hotový krém během skladování nenapadla plíseň. Gel získáte tak, že list podélně rozpůlíte a lžičkou z něj seškrábnete vnitřní gelovou vrstvu. Dejte si ale pozor na manipulaci se slupkou listu. Ta totiž obsahuje latex, který může při kontaktu s pokožkou působit dráždivě. Přidat můžete i kapku oblíbeného esenciálního oleje, aby krém ve finále příjemně voněl.
     
  2. Pak napusťte menší hrnec vodou z vodovodu asi do výšky pěti centimetrů a postavte ho na sporák.
     
  3. Do plecháčku nebo malého kastrůlku dejte kokosový i mandlový olej, lanolin a včelí vosk. Vložte ho do hrnce s vodou, zapalte plyn nebo zapněte plotýnku a nechte vše zahřívat až do chvíle, kdy se  ingredience začnou rozpouštět.
     
  4. Směs vlijte do mixéru a nechte ji opět zchladnout na pokojovou teplotu.
     
  5. Pak pusťte mixér na nejvyšší rychlost a dvě až tři minuty mixujte.
  6. Nakonec přilijte vodu s gelem z aloe a znovu mixujte. Ve finále by měl vzniknout bílý hustý krém.
     
  7. Ten přelijte do skleničky a uzavřete víčkem. Uchovávejte ho nejlépe v lednici, kde vám vydrží tři měsíce. Nikdy do krému nesahejte, na nabírání používejte špachtličku.
Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Aloe: seznamte se s divotvorným sukulentem

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |