vytisknout velikost písma Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Cena másla v posledních týdnech stoupá a málo kde ho seženete za méně než 50 korun. Pokud vás nebaví sledovat akce a zásobovat mrazák, ale raději si pochutnáte na pečivu s čerstvým máslem, není nic snazšího, než si ho vyrobit doma. Kromě toho, že je chutnější a můžete si do něj přidat, co chcete, hlavním argumentem je, že vás za určitých okolností vyjde levněji než to kupované!

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

K výrobě domácího másla nepotřebujete nic jiného než smetanu ke šlehání. Její průměrná cena je zhruba 20 korun za 250 ml a z 500 ml smetany připravíte zhruba 200 g másla. Klasická čtvrtka másla, která má 250 g, vás tak doma vyjde zhruba na 50 korun, což je nejnižší cena, za kterou momentálně máslo koupíte v supermarketu, pokud není v akci.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie


Domácí máslo vás ale může v některých případech vyjít i levněji, a to v případě, že koupíte smetanu ke šlehání v akci, nebo pokud máte v oblibě másla ochucená. Cena slaného másla se totiž pohybuje kolem 80 korun za 250 g a bylinkové máslo stojí dokonce 100 korun za 250 g. V případě, že si tedy chcete pochutnat na ochuceném másle, tím, že si ho vyrobíte doma, ušetříte velmi výrazně!

Jak vyrobit domácí máslo

Na výrobu domácího másla nebudete potřebovat nic jiného než dvě čtvrtlitrové smetany. Ovšem pozor! Smetana musí být neošetřená metodou UHT. Proto nekupujte trvanlivou, ale jen tu čerstvou. Také sáhněte po smetaně ke šlehání – z jiné máslo neuděláte. Měla by mít minimálně 30 % tuku, ale v tomto případě platí pravidlo, že čím více, tím lépe.

Ideální je, pokud má smetana pokojovou teplotu. Nalijte ji do vyšší nádoby a začněte šlehat pomocí ponorného mixéru. V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky, kterou byste běžně použili na dezerty nebo na jahody, nepřestávejte šlehat.

Jak vyrobit meduňkové víno

Jak vyrobit meduňkové víno


To, co chcete, je, aby se smetana "srazila", a tuk se tak pomalu začal oddělovat od podmáslí. Pokračujte ve šlehání, dokud se podmáslí odděluje a postupně ho slévejte. Můžete jej vypít nebo použít například na upečení domácího chleba.

Jakmile už šleháte pouze hustou hmotu, vyklopte ji a na dřevěném prkénku hněťte pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučilo veškeré podmáslí a dostali jste kompaktní hladký bochánek. Takto připravené máslo dejte do máslenky, do alobalu nebo do potravinové fólie.

Bylinkové i slané máslo za pár korun

Dokud je domácí máslo ještě měkké, neváhejte a upravte si ho podle své chuti. Jednoduše do něj přidejte sůl nebo česnek a bylinky a připravte si slané nebo bylinkové máslo, které je v obchodech výrazně dražší než máslo neochucené.

Jak na to? Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na co nejdrobnější kousky. Česnek prolisujte a utřete se špetkou soli nebo použijte sušený. Všechny zvolené ingredience přidejte do misky se změklým máslem a několik minut důkladně míchejte. Hotové máslo uložte na hodinku do lednice, pak ho dejte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku. Zabalte do alobalu a uložte do lednice. Bylinky kombinujte podle toho, co vám chutná nejvíc. Jaké se k čemu hodí, se dozvíte v našem velkém bylinkovém manuálu.
 

Vyrobte si samozavlažovací květináč za pár korun

Vyrobte si samozavlažovací květináč za pár korun

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |