10
Fotogalerie

Jak si lehce zhotovíte svícen aneb Advent je za dveřmi

Blíží se advent, doba příprav na Štědrý den. Chcete si ji zpříjemnit třepetajícím se plaménkem svíčky na vlastoručně vyrobeném, vonícím adventním či vánočním svícnu? Poradíme vám, jak na to!

Jak to bylo s adventem

Advent původně označoval příchod krále. Od sedmého století stanovil papež Řehoř Veliký jen čtyři adventní neděle, přičemž do této doby jich bylo šest až osm.

svícen - hotový 1.jpg
Při tvorbě voňavého věnečku si odpočinete

Barvou adventních dnů je fialová (s výjimkou třetí adventní neděle, kdy vládne barva růžová). Tradicí bylo chápat tento postní čas jako období zklidnění. Ovšem v dnešní době se o klidu opravdu mluvit nedá. Advent využívaný ke komerčním účelům je totiž nejživějším obdobím celého roku.

Hoř plamínku, plápolej…

Nejprve si rozmyslete, jaký typ svícnu chcete vyrobit. Nejrozšířenějším je v tuto dobu svícen adventní, tedy takový, který má čtyři svíčky, jež znázorňují čtyři adventní týdny. Jednu ze svíček zapalte první adventní neděli – ta letos vychází na druhého prosince.

svícen- materiál.jpg
Dbejte na to, aby barva svíček ladila s ostatními ozdobami

Každou následující neděli zapálíte další svíčku. Na Štědrý den pak hoří všechny. Z praktického hlediska to má jednu nevýhodu. Svícen dělaný měsíc před Štědrým dnem většinou už opadává, proto je možné si na Štědrý večer udělat svícen menší a především čerstvý.

Jak se dělá adventní svícen

Pokud chcete dát vzniknout svícnu adventnímu, krásnému tak, jaký zhotovili (viz následující fotky) v zahradnictví Jakuba a Zdeny Krulichových (www.zahradnictvikrulichovi.cz), připravte si tyto materiály:

svícen - kupovaný základ.jpg
Základ na věnec není drahý

  • základ na věnec (koupíte jej v květinářství nebo v obchodě s floristickým zbožím)
  • vazací drátek
  • štípačky
  • nůž, nůžky
  • 4 svíčky (a v rámci bezpečnosti i 4 zápichy na svíčku – proti vyhoření)
  • větévky jehličnatého stromu (smrk, jedle, tis) – doporučuji jedli, nepíchá do ruky, dlouho vydrží a je vzhledná
  • materiál na ozdobení (sušené ovoce, mašle, provázky, přírodní plody či koření)
  • tavnou pistoli

Bez základu se neobejdete

Větévky ostříhejte tak, abyste získali zhruba deseticentimetrové kousky. Postup se shoduje s výrobou klasického věnce. Vezměte hotový základ na věnec a vazací drátek. Větvičky naskládejte do řady a převažte je vazacím drátkem jako na obrázku. Postup opakujte kolem celého základu. Přesnost věnujte zejména zakončení, které nesmí být vidět. Čím hustěji větévky navážete, tím bohatší svícen získáte.

 svícen - navazování větviček na základ.jpg
Vazačský drát je zelený, aby nebyl v jehličí vidět

Zdobení je jen na vás

Do připraveného adventního svícnu vpíchejte zápichy na svíčky a teprve do nich umístěte svíčky. Zápich má chránit proti možnému nebezpečí vyhoření, když se náhodou zapomene svíčka zhasnout.

Svíčky můžete umístit na svícnu jak pravidelně, tak i nesouměrně, je jen na vás, čemu dáte přednost. Potom svícen dozdobte: začněte od větších prvků, jako jsou třeba mašle nebo sušené ovoce, a postupně přejděte až k těm drobnějším. Krásně bude vypadat celá skořice, badián, bukvice, různé sušené plody, prostě co se vám líbí a je k dispozici.

svícen - svíčky 2.jpg
S postavením svíček můžete experimentovat: co takhle tři u sebe a jedna naproti nim?

Tyto drobnější věci přilepte na svícen tavnou pistolí. Je to rychlé, pěkné a dobře to drží. Pokud někdo tavnou pistoli nemá, musí na každou věc navázat kousek vazacího drátku, jímž se předmět do svícnu zapíchne.

svícen - práce s pistolí.jpg
Práce s tavnou pistolí vyžaduje jistou dávku zručnosti

Co bude potřeba: svícen vánoční

Pokud nechcete z jakéhokoliv důvodu dělat svícen adventní, který je časově náročnější, vytvořte si vánoční svícen s jednou svíčkou. Potřebovat k tomu budete:

  • aranžovací hmotu
  • misku
  • nůžky, nůž
  • svíčku
  • větévky jehličnanu (smrk, jedle, tis, může být i kousek borovice či smrku stříbrného)

svícen - co lze použít.jpg
Vybírejte, co máte rádi, obzvlášť se hodí voňavé koření a ovoce

  • materiál na ozdobení (sušené květiny, sušené ovoce, koření, mašle)
  • stříbrný, zlatý nebo sněhový sprej (jen v případě, že se tvořiteli líbí)
  • tavná pistole

Přesně tak, jak se vám to líbí 

Vezměte floristickou aranžovací hmotu a seřízněte ji podle misky, kterou jste si připravili. Je dobré použít aranžovací hmotu určenou k namočení – svícnu tak prodloužíte dobu, kdy bude pěkný a nebude opadávat.

svícen - rozpracovaný.jpg
Základem je vyšší svíčka

Do připravené hmoty zapíchněte svíčku do místa, v němž ji chcete mít, a vpichujte jednotlivé větvičky, které jste seřízli do špičky, od nejdelších po nejkratší. Základ svícnu zkuste vytvořit z jednoho druhu jehličnanu a postupně jej dozdobte jinými druhy.

svícen - hotový.jpg
Mochyně rozzáří každé aranžmá

Pokračujte zapícháním sušených květů a větších ozdob. Nakonec nalepte tavnou pistolí drobné okrasné věci. Svícen můžete ponechat přírodní nebo ho nastříkat stříbrným, zlatým či sněhovým sprejem. Do misky mu dejte vodu – váš stůl bude zdobit velmi dlouho.

Děti to umí nejlépe

Máte-li děti, které by se rády do svátečních prací zapojily, dejte jim s radostí prostor – fantazie na to mají dost. Jejich ručičky jsou mnohdy šikovnější, než si dovedete představit. Věnujte dětem jejich vlastní mističku s floristickou hmotou, ať si samy vyzkouší napíchat kousky větviček a dílko potom ozdobit.

svícen - děti 2.jpg
Děti dokáží vyrobit krásné věci

Pozor ale při práci s tavnou pistolí, její hmota je opravdu velmi horká a děti by se mohly spálit. Když se večer sejde celá rodina, maminka nebo tatínek zapálí jimi vytvořený svícen a k tomu dílo pochválí, objeví se ta správná předvánoční atmosféra.

Doporučujeme

Články odjinud