vytisknout velikost písma Jak se vyhnout problémům s plísněmi na zaskleném balkóně?

Zejména v zimě na zasklených balkónech a lodžiích dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a také k rosení skel. To všechno logicky podporuje vznik plísní. Jak se tomu vyhnout a jak s vlhkostí bojovat?
Jak se vyhnout problémům s plísněmi na zaskleném balkóně?

Proč se na balkoně či lodžii tvoří plíseň?

Důvodem orosení jsou výrazně rozdílné teploty na vnitřní a vnější straně skel, ale i další faktory, které přispívají k tvorbě plísní na zasklených balkónech a lodžiích. Například sušení prádla, které zvyšuje vlhkost vzduchu. V některých případech se plíseň objeví nejen na rámu, ale také i na omítce, nejčastěji v rozích stěn a stropu. Tehdy jsou příčinou plesnivění tepelné mosty, kdy chybí zateplení stěn nebo je nevhodně či neodborně provedeno.

Rovněž samotné provedení zasklení balkónu má svá pravidla. Základem jsou kvalitní okna s kvalitním zasklením, která budou zároveň i odborně nainstalována. Pokud se i přesto kondenzace objeví, musíte zjistit příčinu.  

Vyberte si správné zasklení nových oken

Vyberte si správné zasklení nových oken

Který systém zasklení je lepší – bezrámový, nebo s rámem?

Každý z nich má své výhody i nedostatky. Jedno však mají společné – pokud není v prostoru zasklení lodžie zajištěno dostatečné křížové větrání, objeví se plíseň.

Rámové systémy mají mezi tabulemi těsnicí kartáčky, ale postačí nechat mezi křídly milimetrovou mezeru. Při úplném zavření se větrání omezí, avšak minimální odvětrání dále funguje. Vzduch proudí mezi křídlem a kolejnicí a skrz odvodňovací kanálky.

U bezrámových systémů je mezi jednotlivými okny několikamilimetrová mezera. Některé firmy však nabízejí jako doplněk krycí lišty, překrývající svislou ventilační mezeru mezi skleněnými tabulemi, které plní izolační funkci zejména v zimním období. To však zvyšuje možnost zarosení skel v hermeticky uzavřené lodžii.

Pokud tento způsob utěsnění skel využijete, je nutné dokonale větrat. To znamená, že nestačí otevřít jen skla na balkóně, ale je třeba otevřít současně okno v přilehlé místnosti. Pokud průvanu nedocílíte, vznikne takzvaný skleníkový efekt, kdy je v bytě vyšší teplota než venku. Výsledkem je vysrážená voda na sklech a stěnách, které pak začnou plesnivět.

Větrání interiérů

Větrání interiérů

Větrat, větrat a větrat

Ať už se rozhodnete pro ten či onen zasklívací systém, pohlídejte si vlhkost v interiéru a pravidelně a v dostatečné míře větrejte po celý rok. Užitečným pomocníkem je také pohlcovač vlhkosti, který by měl vlhkost trochu snížit.

Když už vám plíseň na balkóně vznikla, můžete na její likvidaci použít chemické přípravky proti plísni, které ale řeší jen povrchovou plíseň a ne důvod, proč vzniká. Další variantou jsou ekologické prostředky, které však nejsou tak účinné. Ať už si vyberete ten či onen, v první řadě použijte přípravek a nikdy plíseň mechanicky neodstraňujte, jinak se dostane do vzduchu a bude se šířit.

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |