Jak se postarat o zahradu před dovolenou

Nechcete, aby se během vaší nepřítomnosti stala ze zahrady poušť nebo naopak džungle? V tom případě je nutné ji na dobu odloučení předem připravit. Vaše dovolená pak nebude pro venkovní rostliny problém.

Každá udržovaná zahrada je zvyklá na pravidelnou péči, bez které začne velmi rychle pustnout. I vaše kratší nepřítomnost může mít za následek menší či větší pohromu, jejíž náprava bude mnohdy trvat dost dlouho.

Možná déle, než vám zabere preventivní péče před odjezdem na dovolenou. Jak tedy na to, když nemáte nablízku žádnou ochotnou pomocnou ruku nebo alespoň automatické zavlažování?

Bez vláhy to nepůjde

  • Celou zahradu bude potřeba důkladně zalít, pokud to za vás neudělalo několik deštivých dní. Rychlá letní bouřka na zajištění dostatku vláhy pro delší čas nestačí.
ikona dovolená.jpg
K závlaze je nejlepší dešťová voda
  • Půdu okolo keřů a stromů i na záhonech zkypřete, zalijte a překryjte mulčem (například z posekané trávy).
  • K zachování vlhkosti vám pomůže půdní kondicionér s gelem zachycujícím a udržujícím půdní vlhkost, který je ovšem třeba důkladně zapravit hlouběji do půdy. Zůstane-li na povrchu nebo těsně pod ním, absorbuje všechnu vodu a slunce ji z něho následně vysuší, aniž by se dostala ke kořenům rostlin, které na ni toužebně čekají.

Nezapomeňte na čerstvý vzduch

  • Nemáte-li automatické otvírání skleníku, pootevřete před odjezdem jeho okna nebo dveře, aby se rostliny při vysokých teplotách neuvařily a neudusily. 

Jak ochránit úrodu

  • Otrhejte zralé ovoce a skliďte zralou zeleninu. Prostě vše, co by mohlo přezrát a začít zahnívat.
  • Sesbírejte spadané ovoce, aby během vaší nepřítomnosti nehnilo pod stromy a nelákalo k nim hmyz.
  • Překryjete-li záhony nebo ovocné keře sítí, ubráníte alespoň zčásti úrodu před samozvanými sběrači.
  • Komplexnější ochranu rostlin před kroupami, slunečním žárem i hmyzem představuje ochranná geotextilie, kterou rostliny či celé záhony překryjete.
  • Prohlédněte rostoucí luštěniny a stromkovou či keříkovou zeleninu, ovoce i popínavé okrasné rostliny, zda nepotřebují někde připevnit k opoře. Přijde-li silný vítr, mohl by je snadno polámat.

I jezírko bude potřebovat vodu

  • Doplňte v jezírku vodu.
  • Pokud se množí řasy, vyberte je, aby během přítomnosti nepokryly celou vodní plochu.
dovolená - proti řasám.jpg
Přípravek likviduje živiny důležité pro růst řas a pomáhá zbavit jich ekologicky nezávadně zahradní jezírko: složky, které neobsahují ani herbicidy ani pesticidy, váží plovoucí řasy a další jemně rozptýlené částice ve vločky, jež se na sebe nabalují, a mohou tak být lehce mechanicky odstraněny; foto: Aqua-exo
  • Na ochranu vody v jezírku můžete také použít síť, aby do ní nenapadaly nečistoty, které by mohly během vaší nepřítomnosti ve vodě zahnívat. Pozor ale, abyste ve vodě neuvěznili žáby a další užitečné živočichy či hmyz. Pokud ve vašem jezírku bydlí, musí se někudy občas dostat ven.
dovolená - Akva-exo_síť.jpg
Síť Laguna zabrání po dobu vaší nepřítomnosti znečištění jezírka; foto: Aqua-exo

Letní sestřih

  • Nejen lidské hlavy, ale i některé keře potřebují pravidelný sestřih. Plánujete-li delší dovolenou, ostříhejte výhony, které by mohly ubírat světlo rostlinám pod keři nebo prorůst plotem do příjezdové cesty nebo k sousedům. Pomůžete rostlinám i dobrým sousedským vztahům.

Mobilizace mobilní zeleně

  • Rostliny, jež letníte nebo máte vysazeny v nádobách, přeneste pod stromy nebo na jiné místo, které jim zajistí částečný stín, díky němuž vydrží delší dobu i bez přírodní dešťové zálivky. Zároveň je tak ochráníte před případnými kroupami.
  • Nenechávejte venku rostliny v nádobách bez odtoku. Bude-li několik dní pršet, rostliny se vám v nahromaděné vodě utopí. Vyndejte je z okrasných obalů a ponechte je jen v květináči s odtokem.
  • Naopak rostlinám v nádobách, umístěným pod střechou terasy a dalších místech, kde nemůžete počítat se zálivkou v podobě deště, zajistěte závlahu. Propojte nádoby s vodou a květináče knotem nebo ještě lépe použijte rovnou samozavlažovací kontejner nebo truhlík.
dovolená Malia.jpg
Termoizolační kontejner Malia zaručuje, že i v nejteplejším letním počasí stačí doplnit rostlinám vodu jen jednou za deset až čtrnáct dní; foto: Patio-romantico 
  • Další možností je speciální textilní rohož zvaná AquaSorb, která funguje jako velkoplošný knot. Z nádoby si natahuje vodu, kterou zadržuje ve svých kapilárách, odkud si ji rostliny, postavené na ní v květináčích, postupně odebírají.

Doporučujeme

Články odjinud