Jak se naučit fotit rostliny

Máte rádi rostliny a baví vás fotografovat je, ale nejste si jistí kvalitou snímků, jež vytváříte? V tom případě si nenechte ujít projekt Botanické zahrady hlavního města Prahy Fotofata 2013, který může být i zajímavým dárkem k Vánocům.

Jedná se o sérii šesti jednodenních fotoseminářů určených pro maximálně patnáct naprostých laiků, kteří jsou vybaveni kompaktními fotoaparáty. Semináře budou probíhat každou druhou sobotu v měsíci od ledna do června 2013 v areálu botanické zahrady.

Jak vytvořit výstavní fotografii

Účastníci kurzu vyrazí po hodině teoretické přípravy spolu se svým lektorem, jímž je profesionální fotograf, novinář a cestovatel Topi Pigula, do terénu a na základě jeho rad se pokusí pořídit fotografii, jež by se mohla dostat až na výstavu plánovanou na léto roku 2013. Šest nejlepších fotografií ze všech seminářů vybere veřejnost, patnáct odborná porota.

Cílem projektu Fotofata je dokázat, že pod odborným vedením dokáže výstavní fotografii pořídit i laik se zcela neprofesionálním vybavením. Účastníci se naučí pracovat s kompozicí, nasvětlením objektů a pomocí jednoduchých triků nahradit profesionální vybavení.

Fotografovat se bude jak v exteriéru botanické zahrady, tak i ve skleníku Fata Morgana. V poledne proběhne první zhodnocení výsledků a sdílení nově nabytých zkušeností. Odpoledne bude následovat druhý blok fotografování v terénu, večerní zhodnocení akce a výběr deseti nejlepších fotografií určených pro veřejné hlasování, které budou umístěny na webu fotofata.cz.

foto_1.jpgfoto_2.jpg 
Přesvědčte se o tom, že skvělé fotografie vytvoří i obyčejní lidé vybavení zcela běžnou technikou

Seminář jako dárek k Vánocům

Jednotlivé semináře na sebe navazují jen částečně, takže není problém absolvovat jeden termín i celou sérii. Každý jednotlivý blok má své samostatné téma (zasněžená Japonská zahrada a sbírka bambusů, tropický nížinný les ve skleníku Fata Morgana, jehličnany...), nicméně fotografovat se samozřejmě bude vše, co za zachycení stojí.

První série fotoseminářů, která proběhla v roce 2012, přinesla až překvapivě dobré výsledky a setkala se s velkým zájmem veřejnosti. Hlasování o nejlepší fotografii z každé akce prostřednictvím internetu se pravidelně účastnilo více než 3000 lidí.

Letní výstavu vítězných fotografií, která mapovala zimu a jaro v botanické zahradě, postupně přebírá několik dalších regionálných výstavních center. Vítězné snímky z ročníku 2012 si v současné době můžete prohlédnout i na fotofata.cz.

Semináře: kdy a za kolik?

Termíny seminářů jsou naplánovány na 12. ledna, 9. února, 9. března, 13. dubna, 11. května a 8. června. Online přihlášky na všechny termíny Fotofaty 2013 najdete na stránkách fotofata.cz. Cena za jeden seminář pro jednu osobu je 820 Kč. Případné dotazy vám zodpoví Lenka Prokopová (telefon: 737 284 269, e-mail: Lenka.Prokopova@botanicka.cz).

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud