vytisknout velikost písma Jak se naučit fotit rostliny

Jak se naučit fotit rostliny

Máte rádi rostliny a baví vás fotografovat je, ale nejste si jistí kvalitou snímků, jež vytváříte? V tom případě si nenechte ujít projekt Botanické zahrady hlavního města Prahy Fotofata 2013, který může být i zajímavým dárkem k Vánocům.

Jedná se o sérii šesti jednodenních fotoseminářů určených pro maximálně patnáct naprostých laiků, kteří jsou vybaveni kompaktními fotoaparáty. Semináře budou probíhat každou druhou sobotu v měsíci od ledna do června 2013 v areálu botanické zahrady.

Jak vytvořit výstavní fotografii

Účastníci kurzu vyrazí po hodině teoretické přípravy spolu se svým lektorem, jímž je profesionální fotograf, novinář a cestovatel Topi Pigula, do terénu a na základě jeho rad se pokusí pořídit fotografii, jež by se mohla dostat až na výstavu plánovanou na léto roku 2013. Šest nejlepších fotografií ze všech seminářů vybere veřejnost, patnáct odborná porota.

Cílem projektu Fotofata je dokázat, že pod odborným vedením dokáže výstavní fotografii pořídit i laik se zcela neprofesionálním vybavením. Účastníci se naučí pracovat s kompozicí, nasvětlením objektů a pomocí jednoduchých triků nahradit profesionální vybavení.

Fotografovat se bude jak v exteriéru botanické zahrady, tak i ve skleníku Fata Morgana. V poledne proběhne první zhodnocení výsledků a sdílení nově nabytých zkušeností. Odpoledne bude následovat druhý blok fotografování v terénu, večerní zhodnocení akce a výběr deseti nejlepších fotografií určených pro veřejné hlasování, které budou umístěny na webu fotofata.cz.

Jednotlivé semináře na sebe navazují jen částečně, takže není problém absolvovat jeden termín i celou sérii. Každý jednotlivý blok má své samostatné téma (zasněžená Japonská zahrada a sbírka bambusů, tropický nížinný les ve skleníku Fata Morgana, jehličnany...), nicméně fotografovat se samozřejmě bude vše, co za zachycení stojí.

První série fotoseminářů, která proběhla v roce 2012, přinesla až překvapivě dobré výsledky a setkala se s velkým zájmem veřejnosti. Hlasování o nejlepší fotografii z každé akce prostřednictvím internetu se pravidelně účastnilo více než 3000 lidí.

Letní výstavu vítězných fotografií, která mapovala zimu a jaro v botanické zahradě, postupně přebírá několik dalších regionálných výstavních center. Vítězné snímky z ročníku 2012 si v současné době můžete prohlédnout i na fotofata.cz.

Semináře: kdy a za kolik?

Termíny seminářů jsou naplánovány na 12. ledna, 9. února, 9. března, 13. dubna, 11. května a 8. června. Online přihlášky na všechny termíny Fotofaty 2013 najdete na stránkách fotofata.cz. Cena za jeden seminář pro jednu osobu je 820 Kč. Případné dotazy vám zodpoví Lenka Prokopová (telefon: 737 284 269, e-mail: Lenka.Prokopova@botanicka.cz).

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |