vytisknout velikost písma Jak se naučit fotit rostliny

Jak se naučit fotit rostliny

Máte rádi rostliny a baví vás fotografovat je, ale nejste si jistí kvalitou snímků, jež vytváříte? V tom případě si nenechte ujít projekt Botanické zahrady hlavního města Prahy Fotofata 2013, který může být i zajímavým dárkem k Vánocům.

Jedná se o sérii šesti jednodenních fotoseminářů určených pro maximálně patnáct naprostých laiků, kteří jsou vybaveni kompaktními fotoaparáty. Semináře budou probíhat každou druhou sobotu v měsíci od ledna do června 2013 v areálu botanické zahrady.

Jak vytvořit výstavní fotografii

Účastníci kurzu vyrazí po hodině teoretické přípravy spolu se svým lektorem, jímž je profesionální fotograf, novinář a cestovatel Topi Pigula, do terénu a na základě jeho rad se pokusí pořídit fotografii, jež by se mohla dostat až na výstavu plánovanou na léto roku 2013. Šest nejlepších fotografií ze všech seminářů vybere veřejnost, patnáct odborná porota.

Cílem projektu Fotofata je dokázat, že pod odborným vedením dokáže výstavní fotografii pořídit i laik se zcela neprofesionálním vybavením. Účastníci se naučí pracovat s kompozicí, nasvětlením objektů a pomocí jednoduchých triků nahradit profesionální vybavení.

Fotografovat se bude jak v exteriéru botanické zahrady, tak i ve skleníku Fata Morgana. V poledne proběhne první zhodnocení výsledků a sdílení nově nabytých zkušeností. Odpoledne bude následovat druhý blok fotografování v terénu, večerní zhodnocení akce a výběr deseti nejlepších fotografií určených pro veřejné hlasování, které budou umístěny na webu fotofata.cz.

Jednotlivé semináře na sebe navazují jen částečně, takže není problém absolvovat jeden termín i celou sérii. Každý jednotlivý blok má své samostatné téma (zasněžená Japonská zahrada a sbírka bambusů, tropický nížinný les ve skleníku Fata Morgana, jehličnany...), nicméně fotografovat se samozřejmě bude vše, co za zachycení stojí.

První série fotoseminářů, která proběhla v roce 2012, přinesla až překvapivě dobré výsledky a setkala se s velkým zájmem veřejnosti. Hlasování o nejlepší fotografii z každé akce prostřednictvím internetu se pravidelně účastnilo více než 3000 lidí.

Letní výstavu vítězných fotografií, která mapovala zimu a jaro v botanické zahradě, postupně přebírá několik dalších regionálných výstavních center. Vítězné snímky z ročníku 2012 si v současné době můžete prohlédnout i na fotofata.cz.

Semináře: kdy a za kolik?

Termíny seminářů jsou naplánovány na 12. ledna, 9. února, 9. března, 13. dubna, 11. května a 8. června. Online přihlášky na všechny termíny Fotofaty 2013 najdete na stránkách fotofata.cz. Cena za jeden seminář pro jednu osobu je 820 Kč. Případné dotazy vám zodpoví Lenka Prokopová (telefon: 737 284 269, e-mail: Lenka.Prokopova@botanicka.cz).

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |