vytisknout velikost písma Jak se naučit fotit rostliny

Jak se naučit fotit rostliny

Máte rádi rostliny a baví vás fotografovat je, ale nejste si jistí kvalitou snímků, jež vytváříte? V tom případě si nenechte ujít projekt Botanické zahrady hlavního města Prahy Fotofata 2013, který může být i zajímavým dárkem k Vánocům.

Jedná se o sérii šesti jednodenních fotoseminářů určených pro maximálně patnáct naprostých laiků, kteří jsou vybaveni kompaktními fotoaparáty. Semináře budou probíhat každou druhou sobotu v měsíci od ledna do června 2013 v areálu botanické zahrady.

Jak vytvořit výstavní fotografii

Účastníci kurzu vyrazí po hodině teoretické přípravy spolu se svým lektorem, jímž je profesionální fotograf, novinář a cestovatel Topi Pigula, do terénu a na základě jeho rad se pokusí pořídit fotografii, jež by se mohla dostat až na výstavu plánovanou na léto roku 2013. Šest nejlepších fotografií ze všech seminářů vybere veřejnost, patnáct odborná porota.

Cílem projektu Fotofata je dokázat, že pod odborným vedením dokáže výstavní fotografii pořídit i laik se zcela neprofesionálním vybavením. Účastníci se naučí pracovat s kompozicí, nasvětlením objektů a pomocí jednoduchých triků nahradit profesionální vybavení.

Fotografovat se bude jak v exteriéru botanické zahrady, tak i ve skleníku Fata Morgana. V poledne proběhne první zhodnocení výsledků a sdílení nově nabytých zkušeností. Odpoledne bude následovat druhý blok fotografování v terénu, večerní zhodnocení akce a výběr deseti nejlepších fotografií určených pro veřejné hlasování, které budou umístěny na webu fotofata.cz.

Jednotlivé semináře na sebe navazují jen částečně, takže není problém absolvovat jeden termín i celou sérii. Každý jednotlivý blok má své samostatné téma (zasněžená Japonská zahrada a sbírka bambusů, tropický nížinný les ve skleníku Fata Morgana, jehličnany...), nicméně fotografovat se samozřejmě bude vše, co za zachycení stojí.

První série fotoseminářů, která proběhla v roce 2012, přinesla až překvapivě dobré výsledky a setkala se s velkým zájmem veřejnosti. Hlasování o nejlepší fotografii z každé akce prostřednictvím internetu se pravidelně účastnilo více než 3000 lidí.

Letní výstavu vítězných fotografií, která mapovala zimu a jaro v botanické zahradě, postupně přebírá několik dalších regionálných výstavních center. Vítězné snímky z ročníku 2012 si v současné době můžete prohlédnout i na fotofata.cz.

Semináře: kdy a za kolik?

Termíny seminářů jsou naplánovány na 12. ledna, 9. února, 9. března, 13. dubna, 11. května a 8. června. Online přihlášky na všechny termíny Fotofaty 2013 najdete na stránkách fotofata.cz. Cena za jeden seminář pro jednu osobu je 820 Kč. Případné dotazy vám zodpoví Lenka Prokopová (telefon: 737 284 269, e-mail: Lenka.Prokopova@botanicka.cz).

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |