Vyčistit digestoř nemusí být dřina. Istockphoto.com

Vyčistit digestoř nemusí být dřina. | Istockphoto.com

Jak rychle a snadno vyčistit digestoř

Jen málo míst v kuchyni se tak často a tak hodně zanáší nečistotami a přitom se tak špatně čistí jako digestoř. Hodně kuchařů proto přístroj čistí jen zvenku a na filtry zapomíná. Přístroj ale pak nefunguje, jak má.

Úkolem digestoře je odsávat páry a pachy, které v kuchyni vznikají zejména při vaření. Jen málo digestoří je napojených na skutečný komín, většina z nich páry nasává, čistí a vrací zpět do místnosti. Jenomže pokud je přístroj zanesený, nemůže plnit svou funkci. Páry a pachy sice nasaje, opět je ale vrátí zpět. Kromě par digestoř odsává i oxidy dusíku vznikající při vaření na plynovém sporáku a horko, které při vaření vzniká.

Začněte pláštěm digestoře

Kromě obyčejného prachu se na digestoři usazuje i mastnota, která způsobuje, že její povrch jde špatně umýt. Přesto je na její čištění třeba jít jemně. Zapomeňte na agresivní chemické prostředky, vyzkoušejte babské rady. Kombinace jedlé sody, citronu a octa dokáže zázraky. Dobře funguje i obyčejný líh, který ale někdo nedoporučuje na nerezové spotřebiče, protože časem může způsobit jejich ztmavnutí. 

Plášť digestoře stačí čistit jednou měsíčně jemným hadříkem. Několikrát ročně ošetřete přístroj olejovou impregnací. Když kápnete kapku na hadřík a pečlivě ji po digestoři rozetřete, bude se lesknout a nečistoty se na ní nebudou tak rychle usazovat.

A teď to horší – filtry

Když se na svou digestoř pozorně podíváte, tak v části otočené k varné desce uvidíte filtry, které je třeba z přístroje vyndat. Tukovými filtry jsou vybaveny všechny digestoře – odtahové i recirkulační, většinou jsou kovové a brání tomu, aby se nečistoty z vaření dostaly do motoru. Jsou omyvatelné a je třeba je pravidelně čistit.

Pokud jste to už dlouho nedělali (nebo nikdy), připravte lázeň z jedlé sody. Pytlík rozpusťte v teplé vodě a filtr ponořte dovnitř. Lázeň pomůže rozpustit mastnotu a další čištění bude jednodušší. Další možností je lázeň ze 4 lžic soli a 3 lžiček kyseliny citronové.

Kovový, látkový a uhlíkový filtr

Poté je můžete umýt saponátem nebo je rovnou šoupnout do myčky a pustit nejteplejší program. Kovový filtr je třeba mýt zhruba jednou za měsíc. Když se o ně budete dobře starat, vydrží po celou dobu životnosti digestoře.

Pokud má digestoř textilní filtr, je třeba jej vyčistit zhruba po 100 hodinách provozu. Lze je jemně vyprat v ruce, ale praní naruší strukturu látky, která se začne trhat, a filtr tak bude třeba vyměnit za nový.

Uhlíkový filtr je u recirkulačních digestoří zodpovědný za odstranění zápachu z vaření. Nejdříve jej vyjměte z plastového rámu a poté umyjte v teplé vodě. Nebo jej taky strčte do myčky a použijte program s teplou vodou. Do myčky ale nedávejte nádobí. Po umytí jej usušte v elektrické troubě při 100 °C po dobu 10 minut, aby došlo k opětovné aktivaci.

Uhlíkový filtr by se měl mýt zhruba jednou za čtvrt roku a zhruba jednou za rok byste měli koupit nový. Také filtr s aktivním uhlím lze vyčistit v myčce.

Doporučujeme

Články odjinud