vytisknout velikost písma Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Houbaři mají zpravidla strach, aby si žampion nespletli se smrtelně nebezpečnou muchomůrkou zelenou. Proto když sebranou houbu bezpečně identifikují jako žampion, dále už nepřemýšlejí, zda se jedná opravdu o jedlý žampion, protože málokdo tuší, že by žampion mohl být i jedovatý

Pečárka zápašná: Žampion, který způsobuje otravu

Po požití jedovatého žampionu zápašného, kterému se odborně říká pečárka zápašná, můžete skončit v nemocnici na výplachu žaludku. Otrava se projeví 1–3 hodiny po konzumaci, a to nevolnostmi a intenzivním zvracením. Žaludeční křeče jsou zákeřné v případě, že trpíte žaludečními vředy, pak hrozí jejich protržení. Jedovatý žampion přitom roste celoročně, hlavně na loukách a v parcích.

Vypěstujte si vlastní houby

Vypěstujte si vlastní houby

Jak poznat žampion zápašný? Podle barvy a vůně

Mezi jedlé druhy patří žampion polní (pečárka polní), žampion ovčí (pečárka ovčí) a žampion dvouvýtrusný (pečárka dvouvýtrusná). Od jedovatého žampionu zápašného je odlišíte především podle barvy a vůně.

BARVA. Když zápašný žampion poškrábeme na hlavičce nebo nožičce, okamžitě žloutkově zežloutne. Po chvíli ranka zešedne a vrátí se do matné podoby. Když škrábnete některý z jedlých žampionů, například ovčí, není poznat žádná reakce, ale po čase poškozené místo lehce zežloutne.

VŮNĚ. Jedlé žampiony voní krásně, většinou anýzem nebo po hořkých mandlích, nejedlý buď nevoní vůbec nebo po karbolu. Vůně je ale ošemetný faktor, protože lidé se slabším čichem, například kuřáci, karbol ani neucítí a žampion jim nebude smrdět. 

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Praktické tipy pro malé byty. Galerie plná inspirace

Praktické tipy pro malé byty. Galerie plná in…

Bydlíte v garsonce či jiném malometrážním bytě a cítíte se v něm doslova jako v králíkárně? Pak je čas na změnu. Nemusíte si hned pořizovat jiné bydlení, stačí malý byt upravit tak, aby byl zařízený účelně, stylově a pěkně. Našli jsme pro vás fotografie téměř šedesáti takových bytů. Ve kterém z nich byste chtěli bydlet?

5.  12.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

20.  3.  2020 |
Vyrobte dětem vlastní kinetický písek. Je to jednoduché a ušetříte. Tady jsou 3 vyzkoušené recepty

Vyrobte dětem vlastní kinetický písek. Je to …

Na světě asi není mnoho dětí, které by si neoblíbily kinetický písek. Tenhle skvělý materiál je na omak jako skutečný písek, přitom tvárný jako těsto. Může mít krásné barvičky a navíc se nelepí na ruce jako obyčejná modelína. Zamilují si ho i dospělí – působí terapeuticky a zbavuje stresu.

27.  3.  2020 |
Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideální udělat na zahradě a kolem domu?

Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideáln…

Všechno zlé je pro něco dobré. Snažte se proto na současné složité situaci najít i nějaká pozitiva. Jaro se pomalu hlásí o slovo, a tak můžete získaný volný čas v karanténě využít třeba k práci na zahradě a okolo domu. Poradíme vám, do čeho je teď vhodné se pustit.

24.  3.  2020 |
Jak doma pěstovat vavřín, a mít tak vlastní bobkový list

Jak doma pěstovat vavřín, a mít tak vlastní b…

Vavřín vznešený můžete pěstovat i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu. Dobře usušené listy využijeme i v kuchyni.

17.  3.  2020 |