vytisknout velikost písma Jak provést řez zákrsků broskvoní

Máte na zahrádce zákrsek či zákrsky broskvoní a nevíte, co s nimi? Vězte, že na řadu přichází jejich řez. Provádíme jej až v dubnu, protože teprve v tuto dobu můžeme snadno rozlišit květní a listové pupeny - a podle toho se při řezu řídit.

Připravili jsme pro vás přehled kroků, podle nichž určíte typ výhonu a jeho následnou úpravu. Pokud nejsou pupeny ještě zřetelné, počkejte si na konec měsíce, kdy už je zaručeně rozpoznáte.

Krok první: identifikace výhonu

U starších zákrsků, jež mají většinou pouze krátké plodné výhony, postačí, když odstraníte suché dřevo a přebytečné výhony. Mladší stromy můžete pravidelně prořezávat.

U zákrsků broskvoní je třeba naučit se rozlišovat plodné výhony a pokračování kosterních výhonů. Pro nás to znamená, že musíme rozpoznat:

- dřevitý výhon

- pravý plodný výhon

- nepravý plodný výhon

Pupen napoví

O jaký výhon se jedná, nám prozradí pupeny:

- na výhonech, které se ženou do dřeva, najdeme pouze pupeny, z nichž vyrůstají jen listy (listové pupeny), případně nové výhony

- u pravých plodných výhonů najdeme zpravidla trojici pupenů - prostřední dřevní pupen je obklopen dvěma květními pupeny

- nepravý plodný výhon začíná i končí dřevním pupenem

Krok druhý: úprava výhonů

Podle uvedeného klíče určíme, jaký výhon prohlížíme, a poté se můžeme pustit do prořezávání stromku:

- dřevité výhony seřízneme až na pupen na bázi

- pravým plodným výhonům necháme nad nasazenými květními pupeny jeden listový pupen, zbytek výhonu odstraníme

- nepravé plodné výhony seřízneme stejně jako ty dřevité až na pupen na bázi

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |