vytisknout velikost písma Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Bezinkový med z květů je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu | iStock

Bezinkový sirup a limonádu zná kdekdo. O tom, že se dá ze silně aromatických žlutobílých květů černého bezu sladce vonících po černém rybízu připravit také med, už ale tolik lidí neví. Domácí med se totiž nejčastěji připravuje z květů pampelišek. Kdo ho ale už někdy vyráběl, ví, že nasbírat potřebný počet malých žlutých květů není tak úplně snadné. Ve městě je navíc téměř nemožné najít místo, které nebude znečištěné močí a fekáliemi. Na většině trávníků se totiž venčí psi. Za čistými pampeliškami se tak musíte vydat na výlet někam do přírody.

Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková limonáda

To velká květenství bezu složená ze stovek drobných kvítků se sbírají podstatně rychleji. Patří k nejdostupnějším bylinkám. Černý bez je totiž velmi rozšířený keř. Kvést začíná v červnu a kvete až do července, takže na sběr máte dost času. 

Věděli jste, že...

...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.

Nemějte obavy. Výroba bezového medu není složitá. Zvládne to úplně každý. Do prací včetně samotného sběru tak klidně můžete zapojit i děti, které to určitě bude bavit. Navíc jim vlastnoručně připravený med pak bude o to víc chutnat.

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recept na bezinkový med

Budete potřebovat:

  • 30–40 květů černého bezu
  • 3 citrony (chemicky neošetřené)
  • 1,5 kila cukru krupice nebo krystal
  • 0,75 litru vody

Postup:

1. Nasbírané květy zlehka vyklepejte, rychle je vyperte ve studené vodě a nakonec ještě důkladně oberte od broučků, kteří se mezi drobnými kvítky rádi schovávají. Nakonec odstřihněte dlouhé silné stonky.

2. Citrony dobře omyjte, rozpulte a půlky ještě rozkrájejte na čtvrtiny.

3. Očištěná květenství vložte do velkého hrnce, přidejte nakrájený citron a vše zalijte vodou.

4. Uveďte k varu, přiklopte pokličkou a nechte asi patnáct až dvacet minut probublávat.

5. Pak hrnec odstavte a obsah nechte asi čtyřiadvacet hodin louhovat.

6. Hotový výluh přeceďte přes plátýnko, čistou utěrku nebo jemný cedník.

Jestli máte rádi med voňavější, můžete při vaření přihodit vanilkový lusk. Když preferujete kyselejší chuť, přidejte do hotového medu šťávu z citronu.

7. Do získané šťávy přidejte cukr a vařte na mírném plameni, dokud obsah nezhoustne a nezačne se táhnout.

8. Ještě horký med plňte do čistých a suchých sklenic a ihned zavíčkujte. Skladujte v chladnu a temnu. Pokud takové místo nemáte k dispozici a chcete, aby vám vydržel při pokojové teplotě, budete ho ještě muset sterilizovat. Stačí asi dvacet minut při sto stupních Celsia.

Popíjíte rádi osvěžující domácí citronádu? V následujícím videu vám poradíme, jak vymačkat nejen citrony, ale všechny citrusy tak, abyste z ovoce dostali co nejvíce šťávy s co nejmenší námahou:

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalismus v bytě: Základní pravidla, jak vytvořit tento styl

Minimalismus v bytě: Základní pravidla, jak v…

Zamyslete se nad tím, co skutečně potřebujete, a vše ostatní z bytu postupně odstraňte. Nekupujte zbytečnosti, raději si našetřete a pořiďte kvalitní kousky. Uvidíte, jak váš domov prokoukne.

29.  9.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |