vytisknout velikost písma Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Med z květů černého bezu je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu | iStock

Bezinkový sirup a limonádu zná kdekdo. O tom, že se dá ze silně aromatických žlutobílých květů černého bezu sladce vonících po černém rybízu připravit také med, už ale tolik lidí neví. Domácí med se totiž nejčastěji připravuje z květů pampelišek. Kdo ho ale už někdy vyráběl, ví, že nasbírat potřebný počet malých žlutých květů není tak úplně snadné. Ve městě je navíc téměř nemožné najít místo, které nebude znečištěné močí a fekáliemi. Na většině trávníků se totiž venčí psi. Za čistými pampeliškami se tak musíte vydat na výlet někam do přírody.

Popíjíte rádi osvěžující domácí citronádu? V následujícím videu vám poradíme, jak vymačkat nejen citrony, ale všechny citrusy tak, abyste z ovoce dostali co nejvíce šťávy s co nejmenší námahou:

To velká květenství bezu složená ze stovek drobných kvítků se sbírají podstatně rychleji. Patří k nejdostupnějším bylinkám. Černý bez je totiž velmi rozšířený keř. Najdete ho ve městech, na vesnici i ve volné přírodě. Nejčastěji roste podél cest, plotů, na mezích, na rumištích v blízkosti domů, na okraji parků a lesů. Kvést začíná v červnu a kvete až do července, takže na sběr máte dost času. A když vám bude první várka hotového medu chutnat, můžete se na květy vypravit znovu a navařit si ho do zásoby na celou příští zimu.

Věděli jste, že...

...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.

Nemějte obavy. Výroba bezového medu není vůbec složitá. Zvládne to úplně každý. Do prací včetně samotného sběru tak klidně můžete zapojit i děti, které to určitě bude bavit. Navíc jim vlastnoručně připravený med pak bude o to víc chutnat.

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Recept na med z květů černého bezu

Budete potřebovat:

  • 30–40 květů černého bezu
  • 3 citrony (chemicky neošetřené)
  • 1,5 kila cukru krupice nebo krystal
  • 0,75 litru vody

Postup:

1. Nasbírané květy zlehka vyklepejte, rychle je vyperte ve studené vodě a nakonec ještě důkladně oberte od broučků, kteří se mezi drobnými kvítky rádi schovávají. Nakonec odstřihněte dlouhé silné stonky.

2. Citrony dobře omyjte, rozpulte a půlky ještě rozkrájejte na čtvrtiny.

3. Očištěná květenství vložte do velkého hrnce, přidejte nakrájený citron a vše zalijte vodou.

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

4. Uveďte k varu, přiklopte pokličkou a nechte asi patnáct až dvacet minut probublávat.

5. Pak hrnec odstavte a obsah nechte asi čtyřiadvacet hodin louhovat.

6. Hotový výluh přeceďte přes plátýnko, čistou utěrku nebo jemný cedník.

Jestli máte rádi med voňavější, můžete při vaření přihodit vanilkový lusk. Když preferujete kyselejší chuť, přidejte do hotového medu šťávu z citronu.

7. Do získané šťávy přidejte cukr a vařte na mírném plameni, dokud obsah nezhoustne a nezačne se táhnout.

8. Ještě horký med plňte do čistých a suchých sklenic a ihned zavíčkujte. Skladujte v chladnu a temnu. Pokud takové místo nemáte k dispozici a chcete, aby vám vydržel při pokojové teplotě, budete ho ještě muset sterilizovat. Stačí asi dvacet minut při sto stupních Celsia.

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Utvořte si krásný balkón plný užitku!

Utvořte si krásný balkón plný užitku!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |