vytisknout velikost písma Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

Věřím, že čarovné účinky bude mít i tak, pokud jí vypijete dostatečné množství.:-) Letní slunovrat byl v dřívějších dobách spojován s pohanskými oslavami příchodu slunce a léta.

S nimi se pojí především symbolika sklizně a hojnosti. Křesťanství se později snažilo tyto oslavy vymýtit, a tak vznikl svátek Jana Křtitele.

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Obojí se ale postupně smísilo a svatojánská noc zůstala chápána jako magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. Poradíme vám, jak z nich připravit lahodnou ořechovici.  

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Seznam ingrediencí:

  • 15 nezralých ořechů
  • celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 l vodky
  • 0,5 l vody
  • 500 g pískového cukru

Klepněte pro větší obrázek 

Nejdříve si vyhlédněte ořešák, nejlépe takový, který se nachází mimo místa s automobilovým provozem. Strom někde na vesnici, bokem od běžného ruchu, je ideální. Natrhejte patnáct pěkných, zdravých, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek 

Poté ořechy nakrájejte asi na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek 

Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Tip redakce:

Při práci s ořechy nezapomínejte, že barví. Než se zažloutlých prstů zbavíte, potrvá to nějaký ten den. Nežádoucímu zabarvení můžete předejít použitím rukavic.

Po jejich uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a zalijte sladkým roztokem – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.

Vypěstujte si vlastní ořechy: začněte výběrem odrůdy ořešáku

Vypěstujte si vlastní ořechy: začněte výběrem odrůdy ořešáku

Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že tak dlouho svatojánský likér vydrží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |