vytisknout velikost písma Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

Věřím, že čarovné účinky bude mít i tak, pokud jí vypijete dostatečné množství.:-) Letní slunovrat byl v dřívějších dobách spojován s pohanskými oslavami příchodu slunce a léta.

S nimi se pojí především symbolika sklizně a hojnosti. Křesťanství se později snažilo tyto oslavy vymýtit, a tak vznikl svátek Jana Křtitele.

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Obojí se ale postupně smísilo a svatojánská noc zůstala chápána jako magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. Poradíme vám, jak z nich připravit lahodnou ořechovici.  

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Seznam ingrediencí:

  • 15 nezralých ořechů
  • celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 l vodky
  • 0,5 l vody
  • 500 g pískového cukru

Klepněte pro větší obrázek 

Nejdříve si vyhlédněte ořešák, nejlépe takový, který se nachází mimo místa s automobilovým provozem. Strom někde na vesnici, bokem od běžného ruchu, je ideální. Natrhejte patnáct pěkných, zdravých, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek 

Poté ořechy nakrájejte asi na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek 

Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů.  

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Tip redakce:

Při práci s ořechy nezapomínejte, že barví. Než se zažloutlých prstů zbavíte, potrvá to nějaký ten den. Nežádoucímu zabarvení můžete předejít použitím rukavic.

Po jejich uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a zalijte sladkým roztokem – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.

Vypěstujte si vlastní ořechy: začněte výběrem odrůdy ořešáku

Vypěstujte si vlastní ořechy: začněte výběrem odrůdy ořešáku

Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že tak dlouho svatojánský likér vydrží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

dnes | | 2 N/A
Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |