Namazat nakrájený rohlík pomazánkou a „dozdobit“ ho kolečkem kyselé okurky nebo kouskem sterilované kapie není žádná věda. I jednohubky nebo chlebíčky ale mohou vypadat jako malá umělecká díla, při pohledu na která se každému v puse začnou sbíhat sliny. Nemusíte být zrovna vystudovaný šéfkuchař, abyste takové pohoštění sami přichystali doma. Stačí jen popustit uzdu fantazii a zapojit kreativitu.
Jednohubky na silvestra: Použijte vánoční vykrajovátka
Vezměte si i během silvestrovských příprav na pomoc třeba vykrajovátka, která jste použili při pečení vánočního cukroví, a místo rohlíků použijte toastový chléb. Skvěle budou vypadat hvězdičky, stromečky, ale i zvonečky a jiné. Zoufat si nemusíte, ani pokud jste zapomněli koupit veku nebo se na vás už nedostaly rohlíky. Použít můžete různé krekry, ale třeba i upečené čtverečky z listového těsta nebo například malé lívanečky, které skvěle chutnají s kaviárem či uzeným lososem. Úspěch sklidíte také s miniaturními verzemi pizzy, větší společnost ocení párkovou hvězdu z listového těsta nebo brioškový stromek plněný sýrem.
Bez pečiva: plněné datle, kuličky nebo okurka
A pokud máte pocit, že pečiva už bylo za celé svátky dost, namažte pomazánky například na kolečka salátové okurky. Báječně chutnají také datle naplněné čerstvým smetanovým sýrem, ať už kozím, nebo kravským. Ten můžete použít i pro přípravu vynikajících slaných kuliček. Doprostřed dejte hroznové víno, cherry rajčátka nebo olivy a hotové kuličky obalte v mletých mandlích, ořeších, koření či sekaných bylinkách. A máte skvělé silvestrovské pohoštění.
TIP NA VIDEO: Udělejte si tu nejlepší česnekovou pomazánku! Recept najdete ve videu.
Ve fotogalerii v úvodu článku najdete šedesát fotografií slaných, ale i sladkých pochoutek do ruky z celého světa, které vás mohou inspirovat.