vytisknout velikost písma Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Pokud má mít víno sytě červené zbarvení a plnější chuť, je vhodné smíchat bobule červené s černými v poměru 2 : 1. Plody otrhejte a operte, aby byly čisté, a rozmačkejte je. Nechte je na den či dva uležet a během této doby je pravidelně promíchávejte. Na uvedený recept, z něhož získáte kolem 7,5 litru vína, z nich vylisujte 3 litry šťávy.

 

Nezapomeňte, že veškeré pomůcky, které budete při práci používat, je třeba umýt pečlivě horkou vodou!

 
2,5 kilogramu cukru smíchejte s 4 litry vody, převařte a nechte vychladnout, poté směs přelijte do desetilitrového demižonu a stejně tak i rybízovou šťávu. Přisypte 2 sáčky živné soli, dobře promíchejte, přidejte lahvičku tekutých kvasinek (použít se dají i kvasinky sušené, ale musíte je rozkvasit) a směs opět důkladně promíchejte.
 

Demižon uzavřete kvasnou zátkou a postavte ho na místo, kde bude mít teplotu kolem 15 až 20 stupňů Celsia. Neměl by ovšem stát na slunečním světle. Prvotní fáze kvašení se projevuje vznikem pěny. Až opadne, objem můžete doplnit vodou. Postupem času budou kvasinky klesat ke dnu.

Za 4 týdny víno stočte do jiného čistého demižonu. Postupujte tak, abyste kal příliš nezvířili. Víno v něm uzavřete kvasnou zátkou asi na dva měsíce, poté je stočte do lahví. Pečlivě je zazátkujte a uchovávejte v chladu, pokud možno naležato.

Plody rybízu (zvláště černého) jsou velmi zdravé: obsahují velké množství vitaminu C a bioaktivních flavonoidů, které regenerují a zpevňují cévy. Jsou řazeny mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty a pektiny v nich obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |