vytisknout velikost písma Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Výroba vína krok za krokem

1. Pokud má mít víno sytě červené zbarvení a plnější chuť, je vhodné smíchat bobule červené s černými v poměru 2 : 1.

2. Plody otrhejte a operte, aby byly čisté, a rozmačkejte je. Nechte je na den či dva uležet, během této doby je pravidelně promíchávejte a pak z nich vylisujte šťávu. Na uvedený recept, z něhož získáte kolem 7,5 litru ovocného vína, budete potřebovat 3 litry šťávy.

Péče o ovocné keře po sklizni

Péče o ovocné keře po sklizni

3. Veškeré pomůcky, které budete při výrobě rybízového vína používat, pečlivě omyjte horkou vodou. 

4. Smíchejte 2,5 kilogramu cukru se 4 litry vody, převařte a nechte vychladnout, poté směs přelijte do desetilitrového demižonu a stejně tak i rybízovou šťávu.

5. Přisypte 2 sáčky živné soli, dobře promíchejte, přidejte lahvičku tekutých kvasinek (použít se dají i kvasinky sušené, ale musíte je rozkvasit) a směs opět důkladně promíchejte.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

6. Demižon uzavřete kvasnou zátkou a postavte ho na místo, kde bude mít teplotu kolem 15 až 20 stupňů. Neměl by ovšem stát na slunečním světle. Prvotní fáze kvašení se projevuje vznikem pěny. Až opadne, objem můžete doplnit vodou. Postupem času budou kvasinky klesat ke dnu.

7. Za 4 týdny víno stočte do jiného čistého demižonu. Postupujte tak, abyste kal příliš nezvířili. Víno v něm uzavřete kvasnou zátkou asi na dva měsíce, poté je stočte do lahví. Pečlivě je zazátkujte a uchovávejte v chladu např. ve sklepě a pokud možno naležato.

Jak vyrobit meduňkové víno

Jak vyrobit meduňkové víno

Černý rybíz a zdraví

Plody rybízu zvláště černého jsou velmi zdravé: Obsahují velké množství vitaminu C a bioaktivních flavonoidů, které regenerují a zpevňují cévy. Jsou řazeny mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty a pektiny v nich obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.

Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. …

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

16.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
hubnutí
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty