vytisknout velikost písma Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Pokud má mít víno sytě červené zbarvení a plnější chuť, je vhodné smíchat bobule červené s černými v poměru 2 : 1. Plody otrhejte a operte, aby byly čisté, a rozmačkejte je. Nechte je na den či dva uležet a během této doby je pravidelně promíchávejte. Na uvedený recept, z něhož získáte kolem 7,5 litru vína, z nich vylisujte 3 litry šťávy.

 

Nezapomeňte, že veškeré pomůcky, které budete při práci používat, je třeba umýt pečlivě horkou vodou!

 
2,5 kilogramu cukru smíchejte s 4 litry vody, převařte a nechte vychladnout, poté směs přelijte do desetilitrového demižonu a stejně tak i rybízovou šťávu. Přisypte 2 sáčky živné soli, dobře promíchejte, přidejte lahvičku tekutých kvasinek (použít se dají i kvasinky sušené, ale musíte je rozkvasit) a směs opět důkladně promíchejte.
 

Demižon uzavřete kvasnou zátkou a postavte ho na místo, kde bude mít teplotu kolem 15 až 20 stupňů Celsia. Neměl by ovšem stát na slunečním světle. Prvotní fáze kvašení se projevuje vznikem pěny. Až opadne, objem můžete doplnit vodou. Postupem času budou kvasinky klesat ke dnu.

Za 4 týdny víno stočte do jiného čistého demižonu. Postupujte tak, abyste kal příliš nezvířili. Víno v něm uzavřete kvasnou zátkou asi na dva měsíce, poté je stočte do lahví. Pečlivě je zazátkujte a uchovávejte v chladu, pokud možno naležato.

Plody rybízu (zvláště černého) jsou velmi zdravé: obsahují velké množství vitaminu C a bioaktivních flavonoidů, které regenerují a zpevňují cévy. Jsou řazeny mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty a pektiny v nich obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |