vytisknout velikost písma Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Výroba vína krok za krokem

1. Pokud má mít víno sytě červené zbarvení a plnější chuť, je vhodné smíchat bobule červené s černými v poměru 2 : 1.

2. Plody otrhejte a operte, aby byly čisté, a rozmačkejte je. Nechte je na den či dva uležet, během této doby je pravidelně promíchávejte a pak z nich vylisujte šťávu. Na uvedený recept, z něhož získáte kolem 7,5 litru ovocného vína, budete potřebovat 3 litry šťávy.

Péče o ovocné keře po sklizni

Péče o ovocné keře po sklizni

3. Veškeré pomůcky, které budete při výrobě rybízového vína používat, pečlivě omyjte horkou vodou. 

4. Smíchejte 2,5 kilogramu cukru se 4 litry vody, převařte a nechte vychladnout, poté směs přelijte do desetilitrového demižonu a stejně tak i rybízovou šťávu.

5. Přisypte 2 sáčky živné soli, dobře promíchejte, přidejte lahvičku tekutých kvasinek (použít se dají i kvasinky sušené, ale musíte je rozkvasit) a směs opět důkladně promíchejte.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

6. Demižon uzavřete kvasnou zátkou a postavte ho na místo, kde bude mít teplotu kolem 15 až 20 stupňů. Neměl by ovšem stát na slunečním světle. Prvotní fáze kvašení se projevuje vznikem pěny. Až opadne, objem můžete doplnit vodou. Postupem času budou kvasinky klesat ke dnu.

7. Za 4 týdny víno stočte do jiného čistého demižonu. Postupujte tak, abyste kal příliš nezvířili. Víno v něm uzavřete kvasnou zátkou asi na dva měsíce, poté je stočte do lahví. Pečlivě je zazátkujte a uchovávejte v chladu např. ve sklepě a pokud možno naležato.

Jak vyrobit meduňkové víno

Jak vyrobit meduňkové víno

Černý rybíz a zdraví

Plody rybízu zvláště černého jsou velmi zdravé: Obsahují velké množství vitaminu C a bioaktivních flavonoidů, které regenerují a zpevňují cévy. Jsou řazeny mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty a pektiny v nich obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.

Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |