vytisknout velikost písma Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

Pokud má mít víno sytě červené zbarvení a plnější chuť, je vhodné smíchat bobule červené s černými v poměru 2 : 1. Plody otrhejte a operte, aby byly čisté, a rozmačkejte je. Nechte je na den či dva uležet a během této doby je pravidelně promíchávejte. Na uvedený recept, z něhož získáte kolem 7,5 litru vína, z nich vylisujte 3 litry šťávy.

 

Nezapomeňte, že veškeré pomůcky, které budete při práci používat, je třeba umýt pečlivě horkou vodou!

 
2,5 kilogramu cukru smíchejte s 4 litry vody, převařte a nechte vychladnout, poté směs přelijte do desetilitrového demižonu a stejně tak i rybízovou šťávu. Přisypte 2 sáčky živné soli, dobře promíchejte, přidejte lahvičku tekutých kvasinek (použít se dají i kvasinky sušené, ale musíte je rozkvasit) a směs opět důkladně promíchejte.
 

Demižon uzavřete kvasnou zátkou a postavte ho na místo, kde bude mít teplotu kolem 15 až 20 stupňů Celsia. Neměl by ovšem stát na slunečním světle. Prvotní fáze kvašení se projevuje vznikem pěny. Až opadne, objem můžete doplnit vodou. Postupem času budou kvasinky klesat ke dnu.

Za 4 týdny víno stočte do jiného čistého demižonu. Postupujte tak, abyste kal příliš nezvířili. Víno v něm uzavřete kvasnou zátkou asi na dva měsíce, poté je stočte do lahví. Pečlivě je zazátkujte a uchovávejte v chladu, pokud možno naležato.

Plody rybízu (zvláště černého) jsou velmi zdravé: obsahují velké množství vitaminu C a bioaktivních flavonoidů, které regenerují a zpevňují cévy. Jsou řazeny mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty a pektiny v nich obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |