Začátek prázdnin je časem, kdy dozrávají maliny. Tyto lahodné plody, které můžete objevit i v lese, jsou velmi prospěšné lidskému organismu. Obsahují mimo jiné vitaminy C, A a B, karoten, vápník, železo, fosfor, hořčík i draslík. Víno, jež z nich lze vytvořit, vám v malých dávkách jistě jen prospěje.
Co budete k jeho přípravě potřebovat?
- 1 l malin (na výrobu tohoto vína můžete samozřejmě použít maliny ze zahrady, ale ty lesní jsou bezkonkurenční)
Jak na to
Do vody nasypte všechen cukr a svařte na sirup. Maliny důkladně přeberte, ať odstraníte všechny nečistoty. Plody opláchněte, nasypte do demižonu a přelijte cukrovým sirupem, přičemž tato směs by neměla zaplňovat více jak tři pětiny demižonu.
Dejte vínu čas
Přidejte kvasnice a hrdlo demižonu převažte papírem propíchaným jehlou (aby víno dýchalo). Nechte šest týdnů na teplém místě kvasit, poté nápoj přefiltrujte a stočte do lahví. Ty zazátkujte a uložte na tmavé, chladné místo.