vytisknout velikost písma Jak připravit krb na topnou sezónu

Zima už se pomalu začíná hlásit o slovo, teploty klesají a my se těšíme, až si zase večer sedneme k teplem sálajícímu krbu. Víte ale, co všechno musíte udělat, než v něm oheň zapálíte? Správná údržba krbu prodlouží jeho životnost, zaručí správnou funkčnost a zajistí vám bezpečnost.
Jak připravit krb na topnou sezónu | iStock

Oblíbenost krbů v posledních letech rapidně stoupá. Pořizují si je nejen majitelé rodinných domů, ale i bytů. Není divu. Posezení u krbu, ve kterém praská hořící dřevo, nic nenahradí. Nevadí nám ani, že je kolem stále nepořádek a popel, který se musí uklízet. Bereme to jako malou daň za úžasný relax a pohodu. A protože čas pro zapálení ohně v krbu po několika měsících zase přichází, je důležité si připomenout, na co bychom rozhodně neměli zapomenout a co před prvním škrtnutím zápalkou musíme udělat.

Nehřeje vám topení? Poradíme vám, jak a kdy ho odvzdušnit

Nehřeje vám topení? Poradíme vám, jak a kdy ho odvzdušnit

Bez odborníků se neobejdete

Věděli jste, že ze zákona potřebujete mít každoročně provedenou revizi spalinových cest, tedy komína a kouřovodů? Právě na tohle většina majitelů krbů zapomíná. Vystavují se ale poměrně vysokému nebezpečí. Od zanesených komínů vzniká celá čtvrtina požárů. Navíc riskujete také otravu oxidem uhličitým.

Revizi vám provede certifikovaný kominík, který komín zkontroluje a především vyčistí od usazených mastných sazí. Nezapomeňte si nechat vystavit potvrzení, které si pečlivě uložte. A zapamatujte si, že pokud máte rodinný dům, jedna návštěva ročně nestačí. Když krb užíváte v průměru šest měsíců, musíte si kominíka na čištění zavolat dvakrát, pokud ho užíváte celoročně, tak dokonce třikrát za rok.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Krb důkladně vyčistěte

Pokud jste to zapomněli udělat po skončení sezóny, pusťte se do toho teď. Odstraňte všechny vyhořelé uhlíky, vymeťte popel, zprůchodněte průduchy a vše pečlivě vyčistěte od nánosů mastných usazených sazí. Pokud máte krb se skleněnými dvířky, vyleštěte je. Použít na to můžete speciální čisticí přípravky, které sklo dokonale odmastí.

Během sezóny pak vždy nejpozději jednou za tři až čtyři dny nechte krb úplně vychladnout, z popelníku vyberte všechen popel a ohniště vyčistěte. Použít můžete buď klasické krbové nářadí, v tom případě ale počítejte s prašností, nebo si pořiďte praktický vysavač popela. Studený popel můžete hodit do popelnice, pokud ale máte zahradu, klidně ho přidejte do kompostu nebo nasypte na záhony, kde poslouží jako hnojivo.

Jak ušetřit za topení?

Jak ušetřit za topení?

Nakupte kvalitní otop

Kvalitu a vlhkost dřeva lidé obvykle hodně podceňují. Výběr použitého otopu ale ovlivní nejen to, jak dobře bude hořet, ale i to, jak často budete muset krb čistit. Pro topení v krbu se nejlépe hodí tvrdé dřevo, jako je buk, dub, topol, bříza, habr, lípa a kaštan. Hoří pomaleji a prohoří důkladně, takže je produkce popela minimální. Dřevo ale musí být v každém případě dostatečně proschlé. Zapamatujte si, že navlhlé či nevhodné dřevo nikdy nebude dobře hořet.

Pro roztápění zvolte naopak dřevo měkké, nejlepší jsou tenké dlouhé třísky. Když už chcete použít podpalovač, pořiďte si ten na přírodní bázi. Prodávají se například podpalovače, které jsou vyrobené z čistě přírodní dřevité vlny. Chemické podpalovače totiž dokážou hodně kouřit, což je nepříjemné nejen v momentě, kdy se snažíte oheň zapálit a celý pokoj je v pár minutách zaplněný kouřem. Podruhé se vám připomenou, když budete pracně čistit a leštit začernalé sklo dvířek krbu.

Krbová kamna s výměníkem nebo bez? To je, oč tu běží

Krbová kamna s výměníkem nebo bez? To je, oč tu běží

Pořiďte si moderní osvětlení: Industriální styl je trendy, inspirujte se v galerii

Pořiďte si moderní osvětlení: Industriální styl je trendy, inspirujte se v galerii

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |