vytisknout velikost písma Jak připravit krb na topnou sezónu

Zima už se pomalu začíná hlásit o slovo, teploty klesají a my se těšíme, až si zase večer sedneme k teplem sálajícímu krbu. Víte ale, co všechno musíte udělat, než v něm oheň zapálíte? Správná údržba krbu prodlouží jeho životnost, zaručí správnou funkčnost a zajistí vám bezpečnost.
Jak připravit krb na topnou sezónu | iStock

Oblíbenost krbů v posledních letech rapidně stoupá. Pořizují si je nejen majitelé rodinných domů, ale i bytů. Není divu. Posezení u krbu, ve kterém praská hořící dřevo, nic nenahradí. Nevadí nám ani, že je kolem stále nepořádek a popel, který se musí uklízet. Bereme to jako malou daň za úžasný relax a pohodu. A protože čas pro zapálení ohně v krbu po několika měsících zase přichází, je důležité si připomenout, na co bychom rozhodně neměli zapomenout a co před prvním škrtnutím zápalkou musíme udělat.

Nehřeje vám topení? Poradíme vám, jak a kdy ho odvzdušnit

Nehřeje vám topení? Poradíme vám, jak a kdy ho odvzdušnit

Bez odborníků se neobejdete

Věděli jste, že ze zákona potřebujete mít každoročně provedenou revizi spalinových cest, tedy komína a kouřovodů? Právě na tohle většina majitelů krbů zapomíná. Vystavují se ale poměrně vysokému nebezpečí. Od zanesených komínů vzniká celá čtvrtina požárů. Navíc riskujete také otravu oxidem uhličitým.

Revizi vám provede certifikovaný kominík, který komín zkontroluje a především vyčistí od usazených mastných sazí. Nezapomeňte si nechat vystavit potvrzení, které si pečlivě uložte. A zapamatujte si, že pokud máte rodinný dům, jedna návštěva ročně nestačí. Když krb užíváte v průměru šest měsíců, musíte si kominíka na čištění zavolat dvakrát, pokud ho užíváte celoročně, tak dokonce třikrát za rok.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Krb důkladně vyčistěte

Pokud jste to zapomněli udělat po skončení sezóny, pusťte se do toho teď. Odstraňte všechny vyhořelé uhlíky, vymeťte popel, zprůchodněte průduchy a vše pečlivě vyčistěte od nánosů mastných usazených sazí. Pokud máte krb se skleněnými dvířky, vyleštěte je. Použít na to můžete speciální čisticí přípravky, které sklo dokonale odmastí.

Během sezóny pak vždy nejpozději jednou za tři až čtyři dny nechte krb úplně vychladnout, z popelníku vyberte všechen popel a ohniště vyčistěte. Použít můžete buď klasické krbové nářadí, v tom případě ale počítejte s prašností, nebo si pořiďte praktický vysavač popela. Studený popel můžete hodit do popelnice, pokud ale máte zahradu, klidně ho přidejte do kompostu nebo nasypte na záhony, kde poslouží jako hnojivo.

Jak ušetřit za topení?

Jak ušetřit za topení?

Nakupte kvalitní otop

Kvalitu a vlhkost dřeva lidé obvykle hodně podceňují. Výběr použitého otopu ale ovlivní nejen to, jak dobře bude hořet, ale i to, jak často budete muset krb čistit. Pro topení v krbu se nejlépe hodí tvrdé dřevo, jako je buk, dub, topol, bříza, habr, lípa a kaštan. Hoří pomaleji a prohoří důkladně, takže je produkce popela minimální. Dřevo ale musí být v každém případě dostatečně proschlé. Zapamatujte si, že navlhlé či nevhodné dřevo nikdy nebude dobře hořet.

Pro roztápění zvolte naopak dřevo měkké, nejlepší jsou tenké dlouhé třísky. Když už chcete použít podpalovač, pořiďte si ten na přírodní bázi. Prodávají se například podpalovače, které jsou vyrobené z čistě přírodní dřevité vlny. Chemické podpalovače totiž dokážou hodně kouřit, což je nepříjemné nejen v momentě, kdy se snažíte oheň zapálit a celý pokoj je v pár minutách zaplněný kouřem. Podruhé se vám připomenou, když budete pracně čistit a leštit začernalé sklo dvířek krbu.

Krbová kamna s výměníkem nebo bez? To je, oč tu běží

Krbová kamna s výměníkem nebo bez? To je, oč tu běží

Pořiďte si moderní osvětlení: Industriální styl je trendy, inspirujte se v galerii

Pořiďte si moderní osvětlení: Industriální styl je trendy, inspirujte se v galerii

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |