vytisknout velikost písma Jak připravit hravý třešňový likér

Přemýšlíte, jak využít následující dva volné dny? Pusťte se do přípravy lahodného třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív a máte je už zpracované, použijte višně, rybíz nebo maliny.

A proč je v názvu slovo hravý? Základ likéru je vždy stejný, ale dál jej můžete rozvíjet podle vlastní fantazie a chuti, prostě si hrát.

Seznam ingrediencí na základ likéru:

  • 2 l třešní (čím zralejší, tím lepší) 
  • 500 g cukru (může být méně)
  • 1 l rumu

Klepněte pro větší obrázek

Nepočítám-li samotné trhání ovoce (někdo si je koupí, jiný dostane), nejvíc času zabere odpeckování umytých plodů. Výhodou tohoto receptu ale je, že pokud se vám do této činnosti moc nechce, nemusíte ji dělat. Třešně lze použít i nevypeckované, ale pustí pak o něco méně šťávy.

Klepněte pro větší obrázek

Možným řešením je propíchat něčím ostrým alespoň půlku třešní (tato varianta představuje dost dobré odreagování ve chvílích, kdy vás někdo štve), případně třešně rozmačkat, pokud s nimi do budoucna nemáte v plánu zdobit dezerty.

Při odstraňování pecek z plodů můžete rozjímat nad příznivými účinky třešní na lidský organizmus. Třešně, jež jsou tvořeny z více než osmdesáti procent vodou, obsahují podstatné množství vitaminů a minerálů (A, P, C, E, B, betakaroten), tmavší druhy také jód, železo, hořčík, fosfor, draslík, křemík, vápník a zinek.

Klepněte pro větší obrázek

Fungují jako antioxidanty, podporují vylučování, pročišťují krev, ledviny i játra. Jejich konzumaci lékaři doporučují lidem s cukrovkou, poruchami štítné žlázy a při bolestech páteře. Třešně rovněž příznivě ovlivňují růst kostí a zubů a chrání tělo před záněty. Jsou doporučovány při hubnutí.

Tip redakce:

Pokud máte v třešních červíky, nesnažte se je vybírat z každého plodu, měli byste s tím zbytečně moc práce. Jakmile ovoce naložíte do alkoholu, červi postupně vyplavou. Před závěrečným zcezením je snadno sesbíráte z povrchu hladiny.

Po odpeckování a omytí nasypte třešně do lahve, přidejte k nim cukr a přilijte rum. Kdo upřednostňuje vodku, může ji použít, někdo dokonce tyto dva alkoholy míchá půl na půl. Jestliže máte v oblibě jiný nápoj, vyzkoušejte ho. Další úprava následovat může, ale nemusí. Budete-li chtít likér ještě dochutit, zvolte, co máte rádi.

Klepněte pro větší obrázek

Já jsem ho obohatila ještě čtyřmi hřebíčky, dvěma malými skořicemi a badyánem. Hodí se také anýz, citronová kůra, rozinky, vanilkový lusk, nové koření a podobně. Sklenici poté uzavřete a nechte odležet na světlém místě po dobu jednoho měsíce. Po jejím uplynutí likér přeceďte, stočte do lahví a uložte na chladném a temném místě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Likér hotov, třešně z něj použijte na dezerty

Třešně, které vám zbydou, můžete zmrazit nebo dát do skleniček a uložit do ledničky (lze je ještě zalít alkoholem). Louhováním v alkoholu získaly výbornou chuť a dají se použít při zdobení pohárů, pudinků, zákusků a podobných sladkých dobrot.

Tip redakce: Nezapomínejte, že ovoce bylo naloženo v alkoholu, takže se snadno stane, že po zkonzumování většího množství plodů samotných pocítíte opojné účinky (vyzkoušeno na vlastní kůži:-)).

Sklízíte různé druhy ovoce, ale v malém množství? Recept přímo pro vás!

Jak už jsem uvedla výše, nemáte-li třešně, použít se dá i podobné ovoce. Někdo má ale jiný problém: jeho zahrada je mladá, stromy a keře malé, a tak zatím tolik neplodí. Různé druhy by byly, ale v malém množství. V tom případě mám pro vás následující recept.

Klepněte pro větší obrázek

Nachystejte si dostatečně velkou lahev. Do ní budete postupně přidávat plody – tak, jak budou dozrávat – dokud ji nenaplníte. Jednotlivé vrstvy ovoce vždy posypte asi dvěma lžícemi cukru a zalijte alkoholem (na čtyřlitrovou sklenici se počítá zhruba půl litru alkoholu).

Smíchat lze vše, co zahrada nabídne, základ tvoří většinou jahody, maliny, třešně, višně, ostružiny, borůvky, rybízy a angrešt. Plnou sklenici uzavřete a nechte měsíc stát na teplém místě. Poté platí stejný postup jako u předchozího receptu: likér přeceďte, stočte do lahví a uložte do chladu a temna.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |