vytisknout velikost písma Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.

Plody mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.

Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Bezinkový džem bez sterilace

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Postup:

1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.

2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.

4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |