Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.
Plody bezinky mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.
Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.
Bezinkový džem bez sterilace
Ingredience:
- 1 kg bezinek
- 300 g krystalového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 dcl rumu
- 1 svitek skořice
- 5 ks hřebíčku
- 1 hvězdička badyánu
- špetka soli
Postup:
1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.
2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.
3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.
4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.
Pokračování 2 / 3
Bezinkový kompot á la borůvky
Ingredience:
- zralé, ale ještě pevné bezinky
- 1 litr vody
- 500–800 g krystalového cukru
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Postup:
1. Z vody a cukru uvařte nálev.
2. Bezinky dobře operte, otrhejte a zbavte zbytků okvětí a scvrklých či nějak viditelně poškozených plodů.
Jednotlivé kuličky mnohem snadněji a rychleji otrháte ze stopek, když si na pomoc vezmete vidličku.
3. Nasypejte je do skleniček asi tři až čtyři centimetry pod okraj.
4. Do zchladlého nálevu přidejte kyselinu citronovou a plody jím zalijte.
5. Sklenice uzavřete a sterilujte 15–20 minut při 80 °C.
6. Vyndejte a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
Pokračování 3 / 3
Bezinková povidla
Ingredience:
- 1 kg bezinek
- 1/5 l vody
- 200 g krystalového cukru
- 50 g nastrouhaného perníku
- 3 lžíce medu
- šťáva z jednoho citronu
- 4 lžíce rumu
- 2 lžičky kávy
Postup:
1. Bezinky omyjte, otrhejte, nasypejte do kastrolu, vidličkou rozmačkejte, zalijte vodou a rozvařte na kaši.
2. Tu propasírujte do hrnce, přidejte cukr a ostatní ingredience, dobře promíchejte a vařte, dokud povidla nebudou mít tu správně hustou konzistenci.
3. Horké nalijte do skleniček a sterilujte 10–15 minut při 80 °C.