Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.

Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.

Plody bezinky mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.

Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.

Bezinkový džem bez sterilace

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Postup:

1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.

2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.

4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.

Pokračování 2 / 3

Bezinkový kompot á la borůvky

Ingredience:

  • zralé, ale ještě pevné bezinky
  • 1 litr vody
  • 500–800 g krystalového cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

1. Z vody a cukru uvařte nálev.

2. Bezinky dobře operte, otrhejte a zbavte zbytků okvětí a scvrklých či nějak viditelně poškozených plodů.

Jednotlivé kuličky mnohem snadněji a rychleji otrháte ze stopek, když si na pomoc vezmete vidličku.

3. Nasypejte je do skleniček asi tři až čtyři centimetry pod okraj.

4. Do zchladlého nálevu přidejte kyselinu citronovou a plody jím zalijte.

5. Sklenice uzavřete a sterilujte 15–20 minut při 80 °C.

6. Vyndejte a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.

Pokračování 3 / 3

Bezinková povidla

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 1/5 l vody
  • 200 g krystalového cukru
  • 50 g nastrouhaného perníku
  • 3 lžíce medu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžičky kávy

Postup:

1. Bezinky omyjte, otrhejte, nasypejte do kastrolu, vidličkou rozmačkejte, zalijte vodou a rozvařte na kaši.

2. Tu propasírujte do hrnce, přidejte cukr a ostatní ingredience, dobře promíchejte a vařte, dokud povidla nebudou mít tu správně hustou konzistenci.

3. Horké nalijte do skleniček a sterilujte 10–15 minut při 80 °C.

Doporučujeme

Články odjinud