vytisknout velikost písma Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.

Plody mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.

Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Bezinkový džem bez sterilace

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Postup:

1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.

2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.

4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeho uložení

Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeh…

Nevíte, kam s náhradními ruličkami toaletního papíru, aby byly v případě potřeby po ruce? Inspirujte se v naší galerii, je plná nápadů z celého světa. Od elegantních a víceúčelových poliček až po vtipné držáky. Který z nich by se hodil na vaši toaletu?

4.  11.  2017 |