vytisknout velikost písma Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.

Plody mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.

Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Bezinkový džem bez sterilace

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Postup:

1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.

2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.

4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |
10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i když bude sucho a dojde voda

10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i …

Bojíte se, že se vám zahrada promění v poušť, na níž nevydrží nic živého? V tropických letních dnech by se to snadno mohlo stát. Anebo na vedro vyzrajte a vsaďte na rostliny, které u nás nejsou doma, ale horké a suché léto doslova milují.

7.  7.  2019 |