vytisknout velikost písma Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Temně fialovo-černé bobulky černého bezu plné vitamínů v srpnu dozrávají. Keře jsou jimi doslova obsypané. Byla by proto škoda je nevyužít. Vyzkoušejte některý z receptů na netradiční dobroty z bezinek.
Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Aromatické květy černého bezu zpracovává spousta z vás, šťavnaté plody jsou však dost opomíjené. A to je určitě škoda. Obsahují totiž velké množství vitamínů C a A, třísloviny, které jsou výbornými antioxidanty, a také celou skupinu vitamínů B včetně důležité kyseliny pantotenové, která se účastní metabolismu všech živin v těle.

Plody mají téměř zázračné účinky na zdraví, skvělé jsou především v boji s chřipkou a nachlazením. Ocení je ale také ti, které trápí bolesti zad a ploténky. Diabetiky potěší, že snižují krevní cukr.

Důvodem, proč bezinky v kuchyni tolik nevyužíváme, může být jejich špatná pověst. Jsou totiž jedovaté, i když jen mírně. Obsahují sambunigrin, který se však jakoukoliv tepelnou úpravou beze zbytku zničí.

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Bezinkový džem bez sterilace

Ingredience:

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Postup:

1. Dobře uzrálé bezinky opláchněte, otrhejte ze stopek, nasypejte do hrnce a přidejte koření a špetku soli.

2. Vidličkou plody pomačkejte, přiveďte k varu a zprudka vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy. Čas od času promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu.

3. Pak přidejte cukr a prudce vařte ještě 5 minut. Těsně před dokončením přidejte šťávu z citronu.

4. Džem odstavte, vyndejte koření, nechte vychladnout a vmíchejte rum a plňte do nahřátých sklenic a ihned uzavřete čistým víčkem.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |