Houbařská sezona ještě zdaleka nekončí (vždyť houbařit se dá celoročně), ale při sběru hřibovitých druhů hub je třeba být opatrný. Místy se totiž již mohou objevit přízemní mrazíky a platí, že přemrzlé houby nejsou ke konzumaci vhodné. Poradíme, jak poznat plodnice poškozené mrazem.
Ta pravá houbařská sezona byla letos skutečně krátká, někde rostly houby ve velkém jen na konci září a v říjnu, a tak není divu, že mnoho houbařů to stále táhne do lesa. Vždyť hřiby dubové, smrkové, kováři i další se stále dají najít, tak proč toho nevyužít? Při houbaření v listopadu je ale potřeba být opatrný, protože se již v některých dnech a na některých místech mohou objevovat přízemní mrazíky, které způsobují, že některé jedlé houby se mohou stát pro člověka toxické.
Jak poznat přemrzlou houbu?
Přemrzlé plodnice lze naštěstí poznat poměrně snadno. Na první pohled totiž ztrácí svoji pevnou konzistenci, protože voda v nich zamrzne, vytvoří krystalky, ty vniknou do jednotlivých buněk houby, roztrhají je a usmrtí. V houbách pak okamžitě začne vznikat rozkladný proces.
Škodlivé toxiny nezmizí ani dlouhým vařením, kuchyňská úprava hub tedy nepomůže.
Přemrzlé houby jsou takové uvadlé, podivně měkké, mají nahnilé okraje. Mění se i jejich barva, která se ztrácí, a plodnice získává šedavý nádech. Takže najednou houby, které běžně znáte a sbíráte, vypadají zkrátka jinak. Když už takovou houbu utrhnete a rozkrojíte, zjistíte, že nedrží dobře tvar, je vodnatá a rozpadá se. Přemrzlá houba také ztrácí svoji typickou chuť i vůni, naopak může začít být cítit spíše nahnile. Nejhorší pak pro houbu je, když přemrzne několikrát za sebou.
Co způsobí přemrzlé houby
Rozkládající se houba přitahuje mikroorganismy a plísně, jichž je všude v přírodě mnoho; poskytuje jim dobré podmínky k rozmnožování. Toxické látky, které těmito procesy vznikají, sice nejsou natolik jedovaté, aby mohly člověka zabít, určitě mu ale neprospějí. Po konzumaci přemrzlých hub se mohou objevit bolesti břicha, zvracení zažívací obtíže, či dokonce průjmy.
Kde je sběr hub ještě bezpečný?
Pokud chcete využít poslední podzimní dny a ještě vyrazit na houby, zkontrolujte předpovědi počasí. V horských a podhorských oblastech už není bezpečné hřibovité houby sbírat, zatímco v nížinách ještě přízemní mrazíky panovat nemusí. Tepleji je také spíše v lesích, zatímco na otevřených prostranstvích a u vody bude chladněji.
V horských a podhorských oblastech už není bezpečné hřibovité houby sbírat, zatímco v nížinách ještě přízemní mrazíky panovat nemusí.
Co lze sbírat v listopadu?
Stále ještě je možné najít hodně druhů, kterým chladnější teploty nevadí. Patří mezi ně například čirůvky – fialová a dvoubarevná. Výborné, i když ne houbaři tolik vyhledávané, jsou penízovky dubové, které rostou až do listopadu. Od října do prosince pak lze sbírat jedlý pařezník pozdní.
A ani poté houbařská sezona nekončí, protože houbařit se dá i v zimě. V Česku totiž existuje několik druhů hub, kterým nevadí ani mráz, a dokonce po rozmrznutí znovu rostou. Na kmenech a pařezech listnatých stromů lze najít celou zimu hlívu ústřičnou či penízovku sametonohou.