vytisknout velikost písma Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

Hřibovitých hub existuje velké množství a patří mezi ně i ty, kterých si houbaři zpravidla cení nejvíce: praváci, kozáci, křemenáče či klouzci. Většina z této skupiny hub je jedlá, jen malá skupinka je nejedlá, či přímo jedovatá. Jak je bezpečně rozpoznat?

Jedovaté hřiby

Ošemetné je, že se jedlé a nejedlé hřibovité houby často pletou, což může zkazit nejenom připravované jídlo, ale způsobit i vážné zdravotní komplikace. Například tepelně neupravený satan obsahuje poměrně silný jed. 

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Satan: houba, která je obzvlášť problematická

Zvláště problematický je hřib satan. Setkat se s ním můžete v listnatých lesích, ale není jich mnoho. Má velmi světlý šedobílý klobouk, pod nímž jsou červené rourky, a červená je i noha hřibu (fotografie jedovatých a nejedlých hřibů najdete v galerii v úvodu článku). Satan poznáte také podle toho, že modrá. 

Syrový je jedovatý. Sice nezabije, ale stačí pozřít malý kousek a lehkovážný houbař si pozvrací celou bundu. Satany houbaři z neznalosti často jedí, potížím ale většinou uniknou, protože po dvaceti minutách důkladné tepelné úpravy jed ztrácí účinnost. Bohužel ale dospělé exempláře satana páchnou po shnilém zelí, takže zkazí chuť celého pokrmu.

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Jedovatý hřib nachový, Le Galové a Moserův

Dalšími jedovatými hřiby jsou hřib rudonachový a nachový, hřib Le Galové a Moserův. Poznáte je tak, že všechny stejně jako satan modrají. Jsou dosti vzácné, vyskytují se jen v určitých lokalitách (hřib Moserův roste v Beskydech, ostatní včetně satana jsou teplomilné a mají rády vápenité podloží).

Po konzumaci jedovatých hřibů vám hrozí průjmy a zvracení. Sice se uvádí, že také u těchto hřibů mizí jedovatost s tepelnou úpravou, jsou ale zaznamenány i případy otravy po konzumaci hřibu, který tepelnou úpravou prošel.

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Nejedlé hřiby

Mezi nejedlé hřiby patří hřib žlučník, lidově nazývaný hořčák, hřib kříšť a
hřib medotrpký. Pojďme se na tyto houby, které dokáží pokazit celou smaženici, podívat podrobně. 

Hřib žlučník neboli hořčák: houba, kterou si snadno spletete

Hřib žlučník lidově zvaný hořčák je velmi rozšířená houba. Má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a to houbaře mate a pletou si ho zejména s hřibem smrkovým, dubovým, hnědým a někdy i s některými dalšími druhy. Nicméně odhalíte ho podle přeci jen odlišného odstínu hnědé barvy, než má klobouk pravého hřibu.

Střední a velké kusy hořčáku také poznáte podle toho, že mají pod kloboukem narůžovělé až růžové rourky na rozdíl od pravých hřibů, u nichž jsou vždy olivově žluté. Ty menší potenciální žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat.

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Hřib kříšť

Také hřib kříšť je hořký. Roste v pohorských a horských lesích. Prozradí jej relativně světlý nebo šedobělavý klobouk a noha, která je pod kloboukem  žlutá a přechází do karmínově červené. 

Přesto si ho houbaři pletou s jinými hřiby – s hřibem kovářem (modrákem) nebo kolodějem, někdy ho zaměňují i za hřib žlutomasý, nebo dokonce za satan. Od kováře, koloděje i satana jej nejsnáze odlišíme při pohledu pod klobouk: Zatímco kovář, satan a koloděj mají na spodní straně klobouku póry v barvě rudé, oranžově červené až žlutočervené, u hřiba kříště jsou čistě žluté. Také tento hřib modrá.

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Medotrpký hřib

Na hřib medotrpký narazíte v listnatých lesích a těžko si ho spletete s jiným druhem hřibů. Má světlý – šedý, někdy až bělavý nebo nahnědlý klobouk a žlutou nohu. Při doteku také modrá. 

Hřib plavý a skvrnitý

Obecně lze říct, že byste si měli dávat pozor u hřibů s bílošedou nebo červenofialovou barvou klobouku. Velmi vzácně můžete narazit  na hřib plavý nebo skvrnitý. Mají světle hnědý klobouk, žlutou dužninu a nepříjemně páchnou.

Houbařská poradna: osobně i emailem

Pokud si nejste jisti, jakou houbu jste našli, určitě neriskujte otravu. Houbu buď nesbírejte, nebo se můžete poradit v České mykologické společnosti, která provozuje poradnu – houbu můžete donést osobně nebo zaslat dotaz emailem.

TIP NA VIDEO: Jak podle houbařů poznat, jaké houby jsou jedlé? Podívejte se na video a zjistěte to!

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a zda není nemocný

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a …

Stejně jako lidé i psi spí v různých polohách. Někteří spí nejčastěji na boku, jiní v klubíčku a další zase na zádech s tlapami ve vzduchu. Vypozoruje-li jejich páníček jejich nejoblíbenější polohu, může se toho o svém chlupatém příteli hodně naučit.

2.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Pes
Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

5.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zelenina
Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, ovoce zůstane plné vitaminů

Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, …

Máte na zahradě hromadu ovoce, ale marmelád a kompotů už je plná spíž a vám už se nechce nic dělat? Vyzkoušejte zavřeniny.

14.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zavřeniny
Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi z nich vyrobte krásné papírové dekorace

Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi …

Také se vám doma postupně hromadí prázdná plata od vajíček? S trochou kreativity z nich společně s dětmi vyrobíte pěkné dekorace. Potřebujete pouze nůžky, barvy a lepidlo!

13.  8.  2022 |
Kateřina Martínková
Vejce
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

9.  8.  2022 |
Alena Menclová
Užitečná zahradaÚrodaRecepty