vytisknout velikost písma Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky neboli hřiby žlučníky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit potíže. Jak tedy rozeznat hořké hřiby od praváků?

Hřibovitých hub existuje velké množství, patří mezi ně houby, kterých si houbaři zpravidla cení nejvíce, ať už jsou to praváci, kozáci, křemenáče či klouzci. Většina hřibovitých hub je jedlá, jen malá skupinka je nejedlá či přímo jedovatá. Ošemetné je, že se jedlé a nejedlé hřibovité houby často pletou, což může zkazit nejenom připravované jídlo, ale způsobit i vážné zdravotní komplikace. Tepelně neupravený satan obsahuje dokonce poměrně silný jed. Jak tedy bezpečně rozeznat jedlé a nejedlé hřiby a ty jedovaté?

Nejedlé hřiby

Mezi nejedlé hřiby patří:
- hřib žlučník (Tylopilus felleus), lidově nazývaný hořčák
- hřib kříšť (B. calopus)
- hřib medotrpký (B. radicans).

Kde aktuálně rostou houby? Máme pro vás přehled míst, kde houby najdete

  Hřib žlučník

Klepněte pro větší obrázek

Hřib žlučník má hnědý klobouk jako ostatní hřiby a to houbaře mate, kvůli barvě klobouku si ho pletou zejména s hřibem smrkovým, hřibem dubovým, hřibem hnědým a někdy i s některými dalšími druhy. Nicméně odhalíte ho podle přeci jen odlišného odstínu hnědé barvy, než má klobouk pravého hřibu.

Víme, kde rostou! Kam vyrazit na houby a nepřijít s prázdnou?

Střední a velké kusy žlučníku také poznáte podle narůžovělých až růžových rourek pod kloboukem – na rozdíl od pravých hřibů, u nichž jsou vždy olivově žluté. Ty menší potenciální žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat. Mnohdy je to k zlosti, les je plný nádherných hřibů žlučníků zvaných hořčáků, je to tedy velmi rozšířená houba, a tak se mu dostalo řady lidových názvů: kromě hořčák se mu přezdívá také žlučák, satanáš.

 Hřib kříšť

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Také hřib kříšť je hořký. Roste v pohorských a horských lesích. Prozradí jej relativně světlý či šedobělavý klobouk a červenožlutý třeň. Přesto si ho houbaři pletou s jinými hřiby – s hřibem kolodějem a hřibem kovářem („modrákem“), někdy ho zaměňují i za hřib žlutomasý či dokonce za satan. Od kováře, koloděje i satana jej nejsnáze odlišíme při pohledu pod klobouk: Zatímco kovář, satan a koloděj mají na spodní straně klobouku póry v barvě rudé, oranžově červené až žlutočervené, u hřiba kříště jsou čistě žluté. Zapamatujte si tedy, že hřib kříšť má vždy:

– žluté ústí rourek (pórů) na spodní straně klobouku
– třeň s barevným přechodem od žluté pod kloboukem ke karmínově červené na bázi s výraznou síťkou na vrcholu bělavou, k bázi pak špinavě červenou
– tento hřib modrá

Hřib medotrpký

Klepněte pro větší obrázek

Narazíte na něj v listnatých lesích a skoro si ho nespletete. Má světlý – šedý, někdy až bělavý či nahnědlý klobouk a žlutý třeň, čistě žluté ústí rourek a světle až citronově žlutý třeň. Při doteku také modrá. Tedy si ho těžko spletete s jiným druhem hřibů.

Obecně lze říct, že byste si měli dávat pozor u hřibů s bílošedou nebo červenofialovou barvou klobouku. Velmi vzácně můžete narazit  na nejedlé hřiby hřib plavý a hřib skvrnitý. Mají světlehnědý klobouk, žlutou dužninu, nepříjemně páchnou.

Pět jedovatých hřibů

Hřib satan

Klepněte pro větší obrázek

Zvláště problematický je hřib satan. Setkat se s ním můžete v listnatých lesích, ale není jich mnoho. Poznáte jej podle velmi světlého šedobílého klobouku a podle červených rourek a třeně. Syrový je jedovatý. Sice nezabije, ale stačí pozřít malý kousek a lehkovážný houbař si pozvrací celou bundu. Satany houbaři z neznalosti často jedí. Potížím většinou uniknou díky tepelné úpravě. Po dvaceti minutách důkladné tepelné úpravy jed ztrácí účinnost. I tak ale oběti záměny mají smůlu. Někomu na talíři skončí nedovařený kousek, ten si ale následně bolavou hlavu ani žaludek na vodě s hřibem nespojí. Potíž je ale i v tom, že dospělé exempláře satana páchnou po shnilém zelí, pročež kazí chuť celého pokrmu.

Dalšími jedovatými hřiby jsou vedle hřibu satanu hřib rudonachový, hřib nachový, hřib Le Galové a hřib Moserův. Poznáte je tak, že všechny včetně satana modrají. Jsou dosti vzácné, vyskytují se jen v určitých lokalitách (Hřib Moserův roste v Beskydách, ostatní včetně satana jsou teplomilné a mají rádi vápenité podloží).

FOTO: První dva hřiby jsou rudonachové, třetí je nachový, čtvrtý je hřib Le Galové a na posledních dvou obrázcích je hřib Moserův.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Po konzumaci jedovatých hřibů vám hrozí průjmy a zvracení. Uvádí se, že tepelnou úpravou jejich jedovatost mizí, ale jsou zaznamenány i případy otravy po konzumaci tepelně upraveného hřibu.

Pokud si nejste jisti, jakou houbu jste našli, a zajímá vás to, můžete se poradit v České mykologické společnosti, která provozuje poradny a pořádá výstavy.

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |