vytisknout velikost písma Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

Hřibovitých hub existuje velké množství a patří mezi ně i ty, kterých si houbaři zpravidla cení nejvíce: praváci, kozáci, křemenáče či klouzci. Většina z této skupiny hub je jedlá, jen malá skupinka je nejedlá či přímo jedovatá. Jak je bezpečně rozpoznat?

Jedovaté hřiby

Ošemetné je, že se jedlé a nejedlé hřibovité houby často pletou, což může zkazit nejenom připravované jídlo, ale způsobit i vážné zdravotní komplikace. Například tepelně neupravený satan obsahuje poměrně silný jed. 

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Satan: houba, která je obzvlášť problematická

Zvláště problematický je hřib satan. Setkat se s ním můžete v listnatých lesích, ale není jich mnoho. Má velmi světlý šedobílý klobouk, pod nímž jsou červené rourky a červená je i noha hřibu (fotografie jedovatých a nejedlých hřibů najdete v galerii v úvodu článku). Satan poznáte také podle toho, že modrá. 

Syrový je jedovatý. Sice nezabije, ale stačí pozřít malý kousek a lehkovážný houbař si pozvrací celou bundu. Satany houbaři z neznalosti často jedí, potížím ale většinou uniknou, protože po dvaceti minutách důkladné tepelné úpravy jed ztrácí účinnost. Bohužel ale dospělé exempláře satana páchnou po shnilém zelí, takže zkazí chuť celého pokrmu.

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Jedovatý hřib nachový, Le Galové a Moserův

Dalšími jedovatými hřiby jsou hřib rudonachový a nachový, hřib Le Galové a Moserův. Poznáte je tak, že všechny stejně jako satan modrají. Jsou dosti vzácné, vyskytují se jen v určitých lokalitách (hřib Moserův roste v Beskydách, ostatní včetně satana jsou teplomilné a mají rádi vápenité podloží).

Po konzumaci jedovatých hřibů vám hrozí průjmy a zvracení. Sice se uvádí, že také u těchto hřibů mizí jedovatost s tepelnou úpravou. Jsou ale zaznamenány i případy otravy po konzumaci hřibu, který tepelnou úpravou prošel.

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Nejedlé hřiby

Mezi nejedlé hřiby patří hřib žlučník lidově nazývaný hořčák, hřib kříšť a
hřib medotrpký. Pojďme se na tyto houby, které dokáží pokazit celou smaženici, podívat podrobně. 

Hořčák: Houba, kterou si snadno spletete

Hřib hořčák je velmi rozšířená houba. Má hnědý klobouk jako ostatní hřiby a to houbaře mate a pletou si ho zejména s hřibem smrkovým, dubovým, hnědým a někdy i s některými dalšími druhy. Nicméně odhalíte ho podle přeci jen odlišného odstínu hnědé barvy, než má klobouk pravého hřibu.

Střední a velké kusy hořčáku také poznáte podle toho, že mají pod kloboukem narůžovělé až růžové rourky na rozdíl od pravých hřibů, u nichž jsou vždy olivově žluté. Ty menší potenciální žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat.

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Hřib kříšť

Také hřib kříšť je hořký. Roste v pohorských a horských lesích. Prozradí jej relativně světlý nebo šedobělavý klobouk a noha, která je pod kloboukem  žlutá a přechází do karmínově červené. 

Přesto si ho houbaři pletou s jinými hřiby – s hřibem kovářem (modrákem) nebo kolodějem, někdy ho zaměňují i za hřib žlutomasý nebo dokonce za satan. Od kováře, koloděje i satana jej nejsnáze odlišíme při pohledu pod klobouk: Zatímco kovář, satan a koloděj mají na spodní straně klobouku póry v barvě rudé, oranžově červené až žlutočervené, u hřiba kříště jsou čistě žluté. Také tento hřib modrá.

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Medotrpký hřib

Na hřib medotrpký narazíte v listnatých lesích a těžko si ho spletete s jiným druhem hřibů. Má světlý – šedý, někdy až bělavý nebo nahnědlý klobouk a žlutou nohu. Při doteku také modrá. 

Hřib plavý a skvrnitý

Obecně lze říct, že byste si měli dávat pozor u hřibů s bílošedou nebo červenofialovou barvou klobouku. Velmi vzácně můžete narazit  na hřib plavý nebo skvrnitý. Mají světlehnědý klobouk, žlutou dužninu a nepříjemně páchnou.

Houbařská poradna: osobně i emailem

Pokud si nejste jisti, jakou houbu jste našli, určitě neriskujte otravu. Houbu buď nesbírejte, nebo se můžete poradit v České mykologické společnosti, která provozuje poradnu – houbu můžete donést osobně nebo zaslat dotaz emailem.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |