Také ne zcela dobře chápete, o čem je řeč, když odborník popisuje charakterové vlastnosti vína? Jako by chvílemi mluvil o úplně něčem jiném. K lepší orientaci vám pomůže malý vinařský slovníček.
O žádném jiném nápoji se toho nenapsalo a nenamluvilo tolik jako o víně. Možná napomáhá i k nalezení pravdy, co však dokáže určitě, je rozeznění poetické struny v duši, a to nejen v těle bohémů, ale i obyčejných lidí, kteří celý svůj život strávili namáhavou prací na vinici.
Dokud není víno ve sklepech, nemají vinaři vyhráno
Jak jinak si vysvětlit rozhovor, ve kterém vám vinař vypráví o ohnivém, jiskrném či květnatém víně? Takový popis působí velmi expresivně, někdy starostlivě, jindy pochvalně či naopak pomlouvačně. Nenechte se vyvést z míry, všechno jsou to ustálené výrazy vinařské řeči. I když narážka na špatný sousedův ročník se v nich může docela dobře schovat.
O barvě a chuti
Nejčastěji se v běžném hovoru nedostanete dál než k tomu, zda preferujete víno bílé či červené, přírodní nebo sladší. Přesto ani takový popis barvy není zcela jednoznačný, jak by se mohlo zdát.
Je bílé skutečně bílé?
Bílá vína se nevyrábí jen z bílých hroznů, ale i z hroznů růžových a červených, přesněji řečeno z hroznů s bílou dužninou a různě barevnou slupkou. Červená vína se zase vyrábí z hroznů s modrou slupkou a červenou dužninou.
Víno je třeba si vychutnat
Růžová vína mohou mít dvojí původ: buď vznikají z červených či modrých hroznů bez nakvašení, nebo smícháním bílého a červeného vína. Burčákem je nazýván bouřlivě kvasící mošt nebo někdy i zcela mladé víno. Je kalný a má bělavou až nahnědlou barvu.
Pro zkušené vinaře je barva vína vodítkem při posuzování jeho odrůdy, stáří, výrobního procesu, a dokonce i zdravotního stavu. Mladá bílá vína se poznají podle světlé barvy, která zráním přechází do sytějších až zlatavých tónů. Červená vína zráním přecházejí od jemně červených k hnědavým tónům. Vinaři v těchto případech mluví o nízké a vysoké barvě.
Jak může být suché?
Suché víno je takové, které má obsah takzvaného zbytkového cukru nejvýše čtyři gramy. Polosuché víno si může uchovat od pěti do dvanácti gramů a sladké víno obsahuje naopak více jak čtyřicet pět gramů zbytkového cukru v jednom litru vína.
Sekty a šumivá vína mají vlastní označení. Brutem je myšleno suché šumivé víno s obsahem zbytkového cukru do patnácti gramů na litr. Demi sec označuje šumivé víno s obsahem cukru od třiceti pěti do padesáti gramů na litr a Demi doux je označení pro polosladké víno, především sekt s obsahem cukru od padesáti do osmdesáti gramů na litr.
Jak červené, tak i bílé víno v přiměřeném množství prospívají organismu
Co zmiňují vinaři nejčastěji?
Ve vinařském jazyce se setkáte s pojmy známými i neznámými nebo vyjadřujícími zcela jiný obsah, než má slovo v běžné mluvě. Tady je pár nejzákladnějších pojmů:
- rmut: rozmačkané zkvašené nebo nezkvašené hrozny, zbavené zrníček, připravené k lisování
- matoliny: zkvašené nebo nezkvašené zbytky po lisování čerstvých hroznů
Víno musí být uchováno v sudech z kvalitního dřeva
- buket: soubor jednotlivých vůní, spojující se během zrání v jedinou složitější vůni
- extrakt: souhrn látek určujících kvalitu vína po chemické stránce
- třísloviny neboli taniny: chemické látky obsažené ve slupkách hroznů, důležité pro konzervaci červených vín; jejich vyšší obsah dodává vínu drsnější a trpčí výraz
- archivní víno: pojem veledůležitý, označující mok špičkové kvality – vůbec nejlepší víno z ročníku, které vinař jako svůj poklad uloží a uchovává v ideálních podmínkách, kde se dále rozvíjejí jeho vlastnosti
Při nesprávné archivaci můžete vínu uškodit
Co se skrývá pod dalšími názvy vlastností vín, vám prozradí následující tabulka:
Pojmenování vlastností vín v jazyce vinařů |
Aromatické víno |
odrůdové víno s převládajícími aromatickými látkami příslušné odrůdy |
Bez těla |
víno nevýrazné chuti a vůně |
Bezduché víno |
víno postrádající ducha, nezanechávají žádný dojem; má nedostatečné množství alkoholu, chybí mu vůně a extrakt |
Bezvýrazné víno |
víno bez odrůdového výrazu; má nedostatek vůně a extraktu |
Bohaté víno |
víno s vyváženou a harmonickou chutí, jež dlouho doznívá na jazyku |
Buclaté víno |
víno plné chuti s vyrovnaným extraktem |
Dlouhé víno |
víno plné chuti, tělnaté; chuťový dojem přetrvává v ústech dlouho po polknutí; po vinařsku - víno s pavím chvostem |
Drsné víno |
víno s přílišným obsahem tříslovin a hrubší kyselinou |
Elegantní víno |
víno, v němž jsou všechny složky v harmonii; je jemné a hladké |
Fádní víno |
víno všední, mdlé chuti a vůně s nedostatečným obsahem kyselin |
Harmonické víno |
Víno, které má všechny smyslové i chemické složky ve správně sladěném poměru |
Hebké víno |
lehčí víno s jemnou a harmonickou chutí |
Hladké víno |
víno harmonické chuti, hladce se polkne |
Hubené víno |
slabé víno s nevýraznou a krátkou chutí |
Hutné víno |
plné víno s bohatým extraktem a tříslovinami |
Inkoustové víno |
víno s nepříjemnou kovovou pachutí po inkoustu, jež vzniká reakcí tříslovin a železa |
Jalové víno |
prázdné, bezduché víno z nekvalitních odrůd |
Jednoduché víno |
víno s nižším obsah alkoholu, málo výrazné; typické pro stolní vína |
Jemné víno |
víno s nižším obsahem alkoholu, jemné harmonické chuti i vůně |
Jiskrné víno |
víno s jiskřivým a zároveň čistým vzhledem |
Komplexní víno |
víno s bohatým harmonickým buketem |
Krátké víno |
lehké víno s nedostatečnou chutí a vůní; po polknutí nezanechá žádný dojem |
Kulaté víno |
vyvážené harmonické víno lahodné chuti |
Květnaté víno |
víno s vůní rozkvetlé louky |
Lehké víno |
víno méně alkoholické, nepříliš výrazné, přesto většinou harmonické |
Měkké víno |
víno s nedostatečným obsahem kyselin a tříslovin |
Mladé víno |
víno do jednoho roku stáří, které se teprve čistí; letošní ročník |
Nahořklé víno |
víno nahořklé chuti zapříčiněné nežádoucím rozkladem tříslovin |
Nenáročné víno |
jednoduché víno poměrně dobré chuti, nejčastěji stolní |
Neškolené víno |
mladé víno, které nemá stabilizované zákaly |
Nevýrazné víno |
víno, jemuž chybí odrůdový nebo typový výraz |
Nevyvážené víno |
neharmonické víno, v němž některá z chuťových složek převažuje |
Nevyvinuté víno |
víno, které nedosáhlo plné zralosti, ať už vlivem mladosti nebo špatného postupu |
Ohnivé víno |
označení pro opojné červené víno, po němž divočí krev; má vyšší obsah alkoholu a extraktu |
Plné víno |
vyzrálé, chuťově bohaté víno s pavím chvostem |
Ploché víno |
víno s nízkým extraktem, u bílého s nedostatkem kyselin, u červeného tříslovin |
Pohnuté víno |
předčasně stočené nebo nestabilizované víno, které v láhvi začíná podruhé kvasit |
Prázdné víno |
víno vyrobené často z nedozrálých hroznů, s nízkým obsahem alkoholu, bez výrazné chuti |
Robustní víno |
plné a tělnaté víno s vyšším obsahem alkoholu a extraktu |
Rozbité víno |
neharmonické víno, působí, jako by byla každá jeho složka oddělená |
Řídké víno |
nevýrazné víno s nízkým obsahem alkoholu i extraktu, bez vůně |
Sametové víno |
červené víno vyrovnané, jemné a hladké chuti, s nižším obsahem tříslovin |
Těžké víno |
plné sladší víno s vyšším obsahem alkoholu a extraktu |
Unavené víno |
mdlé a nevýrazné víno, jeho vlastnosti jsou unavené nadbytečnou manipulací |
Vyvážené víno |
plné a harmonické víno |
Vyzrálé víno |
víno, které dosáhlo maximální jakosti a stability |
Zajímavé víno |
víno se zajímavou, nesnadno charakterizovatelnou chutí a vůní |
Živé víno |
svěží víno s dráždivou kyselinkou |
Je jasné, že po přečtení tohoto článku se z vás degustátoři nestanou. Uděláte si ale obrázek, jaké taje můžete při ochutnávání vína objevovat, i o tom, co všechno pro vás asi zůstane v tomto moku zahaleno tajemstvím. Tak... příjemné hledání, nejlépe s milou osobou po boku!