vytisknout velikost písma Jak porozumět jazyku vinařů

Také ne zcela dobře chápete, o čem je řeč, když odborník popisuje charakterové vlastnosti vína? Jako by chvílemi mluvil o úplně něčem jiném. K lepší orientaci vám pomůže malý vinařský slovníček.
O žádném jiném nápoji se toho nenapsalo a nenamluvilo tolik jako o víně. Možná napomáhá i k nalezení pravdy, co však dokáže určitě, je rozeznění poetické struny v duši, a to nejen v těle bohémů, ale i obyčejných lidí, kteří celý svůj život strávili namáhavou prací na vinici.

Klepněte pro větší obrázek
Dokud není víno ve sklepech, nemají vinaři vyhráno

Jak jinak si vysvětlit rozhovor, ve kterém vám vinař vypráví o ohnivém, jiskrném či květnatém víně? Takový popis působí velmi expresivně, někdy starostlivě, jindy pochvalně či naopak pomlouvačně. Nenechte se vyvést z míry, všechno jsou to ustálené výrazy vinařské řeči. I když narážka na špatný sousedův ročník se v nich může docela dobře schovat.

O barvě a chuti

Nejčastěji se v běžném hovoru nedostanete dál než k tomu, zda preferujete víno bílé či červené, přírodní nebo sladší. Přesto ani takový popis barvy není zcela jednoznačný, jak by se mohlo zdát.

Je bílé skutečně bílé?

Bílá vína se nevyrábí jen z bílých hroznů, ale i z hroznů růžových a červených, přesněji řečeno z hroznů s bílou dužninou a různě barevnou slupkou. Červená vína se zase vyrábí z hroznů s modrou slupkou a červenou dužninou.

Klepněte pro větší obrázek
Víno je třeba si vychutnat 

Růžová vína mohou mít dvojí původ: buď vznikají z červených či modrých hroznů bez nakvašení, nebo smícháním bílého a červeného vína. Burčákem je nazýván bouřlivě kvasící mošt nebo někdy i zcela mladé víno. Je kalný a má bělavou až nahnědlou barvu.

Pro zkušené vinaře je barva vína vodítkem při posuzování jeho odrůdy, stáří, výrobního procesu, a dokonce i zdravotního stavu. Mladá bílá vína se poznají podle světlé barvy, která zráním přechází do sytějších až zlatavých tónů. Červená vína zráním přecházejí od jemně červených k hnědavým tónům. Vinaři v těchto případech mluví o nízké a vysoké barvě.

Jak může být suché?

Suché víno je takové, které má obsah takzvaného zbytkového cukru nejvýše čtyři gramy. Polosuché víno si může uchovat od pěti do dvanácti gramů a sladké víno obsahuje naopak více jak čtyřicet pět gramů zbytkového cukru v jednom litru vína.

Sekty a šumivá vína mají vlastní označení. Brutem je myšleno suché šumivé víno s obsahem zbytkového cukru do patnácti gramů na litr. Demi sec označuje šumivé víno s obsahem cukru od třiceti pěti do padesáti gramů na litr a Demi doux je označení pro polosladké víno, především sekt s obsahem cukru od padesáti do osmdesáti gramů na litr.

Klepněte pro větší obrázek
Jak červené, tak i bílé víno v přiměřeném množství prospívají organismu

Co zmiňují vinaři nejčastěji?

Ve vinařském jazyce se setkáte s pojmy známými i neznámými nebo vyjadřujícími zcela jiný obsah, než má slovo v běžné mluvě. Tady je pár nejzákladnějších pojmů:

  • rmut: rozmačkané zkvašené nebo nezkvašené hrozny, zbavené zrníček, připravené k lisování
  • matoliny: zkvašené nebo nezkvašené zbytky po lisování čerstvých hroznů
Klepněte pro větší obrázek
Víno musí být uchováno v sudech z kvalitního dřeva
  • buket: soubor jednotlivých vůní, spojující se během zrání v jedinou složitější vůni
  • extrakt: souhrn látek určujících kvalitu vína po chemické stránce
  • třísloviny neboli taniny: chemické látky obsažené ve slupkách hroznů, důležité pro konzervaci červených vín; jejich vyšší obsah dodává vínu drsnější a trpčí výraz
  • archivní víno: pojem veledůležitý, označující mok špičkové kvality – vůbec nejlepší víno z ročníku, které vinař jako svůj poklad uloží a uchovává v ideálních podmínkách, kde se dále rozvíjejí jeho vlastnosti
Klepněte pro větší obrázek
Při nesprávné archivaci můžete vínu uškodit

Co se skrývá pod dalšími názvy vlastností vín, vám prozradí následující tabulka:

Pojmenování vlastností vín v jazyce vinařů
Aromatické víno odrůdové víno s převládajícími aromatickými látkami příslušné odrůdy
Bez těla víno nevýrazné chuti a vůně
Bezduché víno víno postrádající ducha, nezanechávají žádný dojem; má nedostatečné množství alkoholu, chybí mu vůně a extrakt
Bezvýrazné víno víno bez odrůdového výrazu; má nedostatek vůně a extraktu
Bohaté víno víno s vyváženou a harmonickou chutí, jež dlouho doznívá na jazyku
Buclaté víno víno plné chuti s vyrovnaným extraktem
Dlouhé víno víno plné chuti, tělnaté; chuťový dojem přetrvává v ústech dlouho po polknutí; po vinařsku - víno s pavím chvostem
Drsné víno víno s přílišným obsahem tříslovin a hrubší kyselinou
Elegantní víno víno, v němž jsou všechny složky v harmonii; je jemné a hladké
Fádní víno víno všední, mdlé chuti a vůně s nedostatečným obsahem kyselin
Harmonické víno Víno, které má všechny smyslové i chemické složky ve správně sladěném poměru
Hebké víno lehčí víno s jemnou a harmonickou chutí
Hladké víno víno harmonické chuti, hladce se polkne
Hubené víno slabé víno s nevýraznou a krátkou chutí
Hutné víno plné víno s bohatým extraktem a tříslovinami
Inkoustové víno víno s nepříjemnou kovovou pachutí po inkoustu, jež vzniká reakcí tříslovin a železa
Jalové víno prázdné, bezduché víno z nekvalitních odrůd
Jednoduché víno víno s nižším obsah alkoholu, málo výrazné; typické pro stolní vína
Jemné víno víno s nižším obsahem alkoholu, jemné harmonické chuti i vůně
Jiskrné víno víno s jiskřivým a zároveň čistým vzhledem
Komplexní víno víno s bohatým harmonickým buketem
Krátké víno lehké víno s nedostatečnou chutí a vůní; po polknutí nezanechá žádný dojem
Kulaté víno vyvážené harmonické víno lahodné chuti
Květnaté víno víno s vůní rozkvetlé louky
Lehké víno víno méně alkoholické, nepříliš výrazné, přesto většinou harmonické
Měkké víno víno s nedostatečným obsahem kyselin a tříslovin
Mladé víno víno do jednoho roku stáří, které se teprve čistí; letošní ročník
Nahořklé víno víno nahořklé chuti zapříčiněné nežádoucím rozkladem tříslovin
Nenáročné víno jednoduché víno poměrně dobré chuti, nejčastěji stolní
Neškolené víno mladé víno, které nemá stabilizované zákaly
Nevýrazné víno víno, jemuž chybí odrůdový nebo typový výraz
Nevyvážené víno neharmonické víno, v němž některá z chuťových složek převažuje
Nevyvinuté víno víno, které nedosáhlo plné zralosti, ať už vlivem mladosti nebo špatného postupu
Ohnivé víno označení pro opojné červené víno, po němž divočí krev; má vyšší obsah alkoholu a extraktu
Plné víno vyzrálé, chuťově bohaté víno s pavím chvostem
Ploché víno víno s nízkým extraktem, u bílého s nedostatkem kyselin, u červeného tříslovin
Pohnuté víno předčasně stočené nebo nestabilizované víno, které v láhvi začíná podruhé kvasit
Prázdné víno víno vyrobené často z nedozrálých hroznů, s nízkým obsahem alkoholu, bez výrazné chuti
Robustní víno plné a tělnaté víno s vyšším obsahem alkoholu a extraktu
Rozbité víno neharmonické víno, působí, jako by byla každá jeho složka oddělená
Řídké víno nevýrazné víno s nízkým obsahem alkoholu i extraktu, bez vůně
Sametové víno červené víno vyrovnané, jemné a hladké chuti, s nižším obsahem tříslovin
Těžké víno plné sladší víno s vyšším obsahem alkoholu a extraktu
Unavené víno mdlé a nevýrazné víno, jeho vlastnosti jsou unavené nadbytečnou manipulací
Vyvážené víno plné a harmonické víno
Vyzrálé víno víno, které dosáhlo maximální jakosti a stability
Zajímavé víno víno se zajímavou, nesnadno charakterizovatelnou chutí a vůní
Živé víno svěží víno s dráždivou kyselinkou

Je jasné, že po přečtení tohoto článku se z vás degustátoři nestanou. Uděláte si ale obrázek, jaké taje můžete při ochutnávání vína objevovat, i o tom, co všechno pro vás asi zůstane v tomto moku zahaleno tajemstvím. Tak... příjemné hledání, nejlépe s milou osobou po boku!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |