vytisknout velikost písma Jak pěstují profesionálové vánoční hvězdy? Začínají už v květnu

Pointsettie neboli vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) je jednou z nejprodávanějších pokojových květin na celém světě. A to i přesto, že ke koupi bývá jen velmi krátce: ve většině zemí pouze kolem období Vánoc.
Jak pěstují profesionálové vánoční hvězdy? Začínají už v květnu

Jen málokdo ovšem ví, kolik času, úsilí a logistického plánování stojí za produkcí těchto oblíbených rostlin. S jejich pěstováním musí zahradníci začít již od května, aby se nachystalo dostatečného množství kusů, které by uspokojilo obrovskou poptávku pro říjnový počátek sezony.

Jak se pěstuje vánoční hvězda

Jak se pěstuje vánoční hvězda

Bude letos poinsettie zdobit i vaše obydlí? V tom případě by vás mohlo zajímat, jak její pěstování v profesionálních podmínkách vypadá.

Rostliny určené k rozmnožování

Na začátku výrobního procesu jsou vybrány rostliny určené k rozmnožování. Jsou to obzvláště vysoké a velmi kvalitní rostliny, jejichž genetická čistota je velmi pečlivě sledována. Z každé rostliny je na počátku května průběžně odebráno přibližně třicet řízků.

Aby byla rostlina schopna opětovně vykvést, musí na každém výhonku zůstat minimálně dva listy. Řízky jsou sedm až osm centimetrů dlouhé a mají čtyři až pět listů.

Následně jsou zabaleny do plastových obalů a uskladněny při teplotě od osmi do deseti stupňů Celsia. V současnosti se pro evropský trh pěstují rostliny i řízky v slunných regionech východní Afriky a jižní Evropy.

Pěstování sazenic

V dalším stádiu dochází k zakořeňování rostlin ve speciálním zařízení určeném pro jejich pěstování. Dříve než jsou řízky zasazeny do zeminy, naloží se nejprve do speciální vyživovací směsi. Tato fáze nastává v období mezi květnem a září v závislosti na plánovaném období prodeje, požadované velikosti a způsobu pěstování.

V zařízení na pěstování sazenic je vysázeno kolem sto osmdesáti až dvou set řízků na jeden metr čtvereční. Vlhkost, teplota a sluneční světlo jsou důsledně sledovány.

Přesně načasované zavlažování zaručuje požadovanou vlhkost, zatímco sluneční plachta vyrobená ze speciálního materiálu dodává nutnou ochranu proti přílišnému slunečnímu záření.

Po třech až čtyřech týdnech je proces zakořenění ukončen a sazenice jsou přepraveny do zahradnictví na jednotlivé evropské trhy. Tady je o ně dobře postaráno až do doby, než rozkvetou a mohou být dodány do prodeje.

Klepněte pro větší obrázek
Na trh se dostanou poinsettie nejrůznějších barev 

Od sazenic po květ

V zahradnictvích určených pro pěstování jsou sazenice umístěny do obalů, ve kterých se potom prodávají. Podle velikosti obalu a požadované kvality květiny jsou rostliny rozmístněny po devíti až pětadvaceti na jeden metr čtvereční.

Na velikosti obalu totiž záleží finální velikost rostliny, pro typ „mini“ je jeho průměr obvykle od pěti a půl centimetru a od dvaadvaceti centimetrů pro standardní velikost rostliny a keře.

Přesné datum výsadby také závisí na konečné velikosti rostlin. Vánoční hvězdy větších rozměrů jsou do květináče vysazovány již v květnu, běžného vzrůstu v průběhu června a srpna a „mini“ velikosti teprve od září.

Teplota v těchto pěstovacích zahradnictvích se pohybuje mezi šestnácti až dvaceti stupni. Také zavlažování a pravidelné hnojení má významný vliv na optimální podmínky pro jejich růst.

Aby vykvetla

Vánoční hvězda vykvete a vybarví svoje listeny (lístky tvořící květ) pouze tehdy, pokud je uskladněna v temnotě minimálně po dobu padesáti dní, a to dvanáct hodin denně.

V naší zeměpisné šířce se dny začínají zkracovat okolo 5. října. Z tohoto důvodu se zde do konce listopadu nedá koupit vánoční hvězda pěstovaná za přirozeného denního světla. Prodejní sezona nicméně začíná na konci října, kdy je délka dnů ve většině pěstovacích zařízení uměle regulovaná.

Přibližně sedm týdnů před plánovaným prodejem začíná období zatemňování rostliny a černé plastové kryty pomáhají urychlit tvoření květů. Díky tomu se obdivovatelé vánoční hvězdy mohou těšit na první vybarvené květy již koncem října.

Zdroj: Stars for Europe

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |